Γαλλία: Έδιωξαν γυναίκα από την Όπερα επειδή φορούσε μπούρκα!

Γαλλία: Έδιωξαν γυναίκα από την Όπερα επειδή φορούσε μπούρκα!

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, που δημιούργησε αντικρουόμενες συζητήσεις, προχώρησαν οι υπεύθυνοι της Όπερας της Βαστίλης στις αρχές του μήνα

Πρόσφατα, κατά την διάρκεια της παράστασης της «Τραβιάτα» του Βέρντι στην Όπερα της Βαστίλης, στη γαλλική πρωτεύουσα, οι άντρες ασφαλείας του κτηρίου ζήτησαν από γυναίκα που καθόταν στην πρώτη σειρά και φορούσε το παραδοσιακό μουσουλμανικό πέπλο νικάμπ, να το βγάλει ή να φύγει από την αίθουσα.Το παράδοξο γεγονός συνέβη, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, στις 3 Οκτωβρίου, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, όταν το περιστατικό πυροδότησε συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα σε θεατές και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η γυναίκα, που συνοδευόταν από έναν άντρα, πρέπει να προερχόταν από κράτος του Αραβικού Κόλπου και να ήταν εύπορη, αφού τα εισιτήρια στην πρώτη σειρά της Όπερας κοστίζουν 231 ευρώ το άτομο.

Όταν η γυναίκα μπήκε στην αίθουσα δεν έγινε αντιληπτή από το προσωπικό του θεάτρου, αλλά κατά την διάρκεια της δεύτερης Πράξης μια τραγουδίστρια την εντόπισε και ειδοποίησε τον αναπληρωτή διευθυντή Jean-Philippe Thiellay, ενώ παράλληλα οι καλλιτέχνες αρνήθηκαν να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους, αν η άγνωστη θεατής δεν αποκάλυπτε το πρόσωπό της.Σημειώνεται, ότι στη Γαλλία από το 2011 απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους να φορούν οι γυναίκες μπούρκα και η παράβαση του νόμου τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ και με την υποχρέωση να παρακολουθήσουν μαθήματα για την απόκτηση ιθαγένειας.

Ένας υπάλληλος από την ασφάλεια της Όπερας ειδοποίησε την γυναίκα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και εκείνη προτίμησε να αποχωρήσει με τον συνοδό της και μάλιστα, χωρίς να ζητήσει επιστροφή του εισιτηρίου, παρά να αποκαλύψει το πρόσωπό της και να αποχωριστεί την μπούρκα.

Ο επικεφαλής της χορωδίας της Όπερας, José-Luis Basso, δήλωσε στον γαλλικό Τύπο ότι δεν επιθυμεί να κάνει δηλώσεις για το θέμα το οποίο αφορά την διοίκηση και δεν είναι καλλιτεχνικό. Ενώ, ο Guy Laurent, ένας τακτικός θεατής στην Όπερα της Βαστίλης αναρωτήθηκε: «Τι το κακό θα έκανε μια γυναίκα με καλυμμένο πρόσωπο που καθόταν ήσυχα ανάμεσα στους θεατές;».

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε ότι ο υπουργός θα εκδώσει νέες οδηγίες για το θέμα, το οποίο θα πρέπει να προσεγγίζεται με ευγένεια κατά την είσοδο σε χώρους θεαμάτων, ενώ οι συνδικαλιστές της Όπερας της Βαστίλης συζήτησαν για το συμβάν που προέκυψε σε μια συνέλευσή τους την Πέμπτη. Ένας εργαζόμενος, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, δήλωσε ότι η Όπερα έχει κάνει «επίθεση γοητείας» σε τουρίστες από κράτη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι ξοδεύουν πολλά χρήματα και έχουν υψηλή αγοραστική δύναμη και αυτοί οι τουρίστες έχουν αυξήσει τις πωλήσεις εισιτηρίων στην Όπερα του Παρισιού.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Μάρκος

Βασικά, είναι χαρούμενοι σε κάθε χώρα που δεν είναι μουσουλμανική και δυστυχισμένοι σε κάθε χώρα που είναι! Και φυσικά δεν κατηγορούν ούτε To Ισλάμ, Την ηγεσία τους. τον εαυτό τους Κατηγορούν τις χώρες στις οποίες είναι ευτυχισμένοι!!! Και θέλουν να τις αλλάξουν να τις κάνουν σαν τις χώρες από τις οποίες μας κουβαλήθηκαν!!! Με συγχωρείτε, αλλά πόσο διεστραμμένος μπορεί να είναι κάποιος δεν μπορούσα να το φανταστώ..

Μάρκος

έξυπνο και πολύ, πολύ ενδιαφέρον. (Το έγραψε ο Jiggs McDonald, NHL Hall of Fame broadcaster) Διαβάστε το, δεν θα το μετανιώσετε! Εμείς και το Ισλάμ Eίμαι πραγματικά μπερδεμένος το ότι τόσοι πολλοί από τους φίλους μου είναι ενάντια στο κτίσιμο ενός άλλου τζαμιού στο Τορόντο. Νομίζω ότι στόχος του κάθε πολίτη θα πρέπει να είναι η ανεκτικότητα ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Έτσι, θα πρέπει να επιτραπεί το κτίσιμο ενός τζαμιού προκειμένου να δείξουμε την ανεκτικότητα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνω επίσης να ανοίξουν δύο νυχτερινά κέντρα διασκέδασης δίπλα στο τζαμί. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία στους μουσουλμάνους να δείξουν και αυτοί μέσα από το τζαμί τους την δική τους ανεκτικότητα. Το ένα κέντρο θα είναι για αδελφές και θα ονομάζεται Turban Cowboy και το άλλο θα είναι για στριπτιζερς και θα ονομάζεται "You Μέκκα Me Hot". Στην δίπλα πόρτα θα πρέπει να είναι ένα κρεοπωλείο που θα ειδικεύεται στο χοιρινό, και δίπλα σε αυτό ένα εστιατόριο μπάρμπεκιου χοιρινό σε ανοιχτό λάκκο, που θα ονομάζεται" τα παιδάκια του Ιράκ. Απέναντι θα μπορούσε να υπάρχει ένα κατάστημα εσωρούχων που θα ονομάζεται" Η Victoria φανερώνει τα μυστικά της "και στην βιτρίνα σέξι μανεκέν θα τα επιδείκνυαν. Δίπλα στο κατάστημα εσωρούχων θα είναι ένα κατάστημα παιχνιδιών σεξ για ενήλικες και θα ονομάζεται," Koranal γνώση, το όνομά του θα αναβοσβήνει με φώτα νέον και ακριβώς δίπλα θα υπάρχει μία κάβα που θα ονομάζεται Morehammered. Έτσι θα προωθήσουμε όλοι μας την ανεκτικότητα και εσείς για να προωθήσετε την δική σας θα πρέπει να αναδημοσιεύσετε αυτό το κείμενο. Ας κάνουμε όμως μία περίληψη Οι μουσουλμάνοι κουβαλιούνται στις χώρες μας γιατί ΔΕΝ είναι: ευχαριστημένοι στη Γάζα .. ευχαριστημένοι στην Αίγυπτο ..... ευχαριστημένοι στη Λιβύη .... ευχαριστημένοι στο Μαρόκο .... ευχαριστημένοι με το Ιράν .... ευχαριστημένοι στο Ιράκ .... ευχαριστημένοι στην Υεμένη ... ευχαριστημένοι στο Αφγανιστάν ... ευχαριστημένοι με το Πακιστάν .... ευχαριστημένοι στη Συρία .... ευχαριστημένοι με τον Λίβανο .... .. Είναι όμως χαρούμενοι. Είναι χαρούμενοι στην Αυστραλία ... Είναι χαρούμενος στον Καναδά .... Είναι χαρούμενος στην Αγγλία .... Είναι χαρούμενοι στη Γαλλία .... Είναι χαρούμενοι στην Ιταλία .... Είναι χαρούμενοι στη Γερμανία .... Είναι χαρούμενοι στη Σουηδία .... Είναι χαρούμενοι στις ΗΠΑ .... Είναι χαρούμενοι στη Νορβηγία .... Είναι χαρούμενοι στην Ολλανδία .. Είναι χαρούμενοι στη Δανία .... Είναι χαρούμενοι στην Ελλάδα...

ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ

ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΕΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΦΟΡΕΣΗ ΝΤΕΚΟΛΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΗ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΚΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΞΕΝΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΚΑ ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΝΤΗΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΕΛΑΣΗ.ΑΡΑ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΣ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .ΟΤΙ ΖΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΑ ΝΑ ΔΕΧΕΣΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΕΖΗΣΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥ ΥΠΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΕΝΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΛΕΓΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑ ΕΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΗΦΟΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΠΡΟΣΤΗΜΟ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 500.000 ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΩΡΦΟΘΗΚΕ ΣΤΗΣ ΥΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΥΠΟΤΡΟΠΟΣ ΤΕΣΣΕΡΗΣ ΦΟΡΕΣ Η ΞΕΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ.

ΜΠΟΥΡΚΑ Α ΛΑ ΤΟΥΡΚΑ

..Τι το κακό θα έκανε μια γυναίκα με καλυμμένο πρόσωπο που καθόταν ήσυχα ανάμεσα στους θεατές;.... ΟΤΙ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ "ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ" ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ!!!! ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΟΥ ΡΕ Guy Laurent!!!

ετσι ειναι

bravo σωστος

Γιάννης

Πολυ Πολυ σωστός

Ε καλα

Η Γαλλια δεν ειναι εντελως οικος ανοχης, δεν ανεχεται ε παιδι μου. Ουτε ισλαμοφασιστες δεχεται αφειδως, ουτε τα στραβα ματιακανει σε αποικιες γυφτοτσιγγανων που λυμαινονται και καταληστευουν περιοχες ολοκληρες σαν ακριδες. Και οι παπαγαλοι κατακρινουν φυσικα....

Ιλαρία

Πολύ καλά της έκαναν, εξάλλου η μουσική απαγορεύεται κατά το κοράνι. Διέλεξε κυρία μου, ζωή ή ισλάμ...

ΧΧΧΧ

μπραβο, αν θελουν μπουρκα στην χώρα τους

.

Καλό θα ήταν να μην λέμε ότι ανήκουμε στο Δυτικό Πολιτισμό εμείς οι Έλληνες γιατί δεν είναι ακριβώς έτσι.. Όσο κι αν έχουμε ξεπέσει τώρα κι έχουμε υιοθετήσει και δυτικότροπες πρακτικές αποτελούσαμε πάντα μια κατηγορία μόνοι μας..

ΕΛΕΟΣ ΒΡΕ ΙΣΛΑΜΟΛΑΓΝΟΙ .....

ΣΟΚΑΡΙΣΤΗΚΕ Η ΠΑΥΛΑΤΟΥ ? ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΑ .ΤΙ ΗΘΕΛΕ Η...ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ? ΕΔΩ ΟΣΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΕΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΕΥΠΡΕΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΚΕΙ ΙΣΧΥΟΝΤΑ .ΤΙ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑΣ ? ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ .ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ ΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΜΠΟΥΡΓΚΑ .ΤΙ ΜΟΥ ΗΘΕΛΕ ΤΑΣ....ΕΥΡΩΠΑΣ ΤΟ ΓΙΟΥΦΤΑΡΙΟ ?

MP

Ανήκουμε στο δυτικό πολιτισμό και η μπούρκα -και κάθε άλλη κάλυψη του προσώπου είναι απαράδεκτη. Η επιβολή κάλυψης στις γυναίκες έγινε σε συγκεκριμένες κοινωνίες για σεξιστικούς λόγους από άνδρες διαμέσου δήθεν θρησκευτικών επιταγών, προκειμένου να πολλαπλασιάζεται η σεξουαλική επιθυμία των ανδρών. Όπου οι γυναίκες είναι ακάλυπτες (και όσο περισσότερο εκθέτουν το σώμα τους ή είναι γυμνές) η επιθυμία των ανδρών υποχωρεί - αντίθετα η κάλυψη πολλαπλασιάζει τον πόθο, αυτό είναι γνωστό από πολλούς αιώνες: Οι κοινωνίες που έδιναν θέση στις γυναίκες τις προστάτευαν από τη σε βάρος τους επιβολή του πόθου των ανδρών, διαμέσου και των ενδυματολογικών κωδίκων (π.χ. οι αρχαιοελληνίδες και οι αρχαίες αιγύπτιες που είχαν σχετικά αρκετά δικαιώματα κυκλοφορούσαν πολύ ελαφρά ντυμένες και πολύ συχνά γυμνόστηθες, ενώ η γυναικεία γυμνότητα ούτε προκαλούσε ούτε θεωρείτο αισχρή). Το συντηρητικό ισλάμ έχει καθιερώσει την πρακτική της ολικής κάλυψης (συνοδευόμενη από πολυγαμία για τους άνδρες και μόνον), ο δυτικός πολιτισμός όμως δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει. Έχοντας μελετήσει το κείμενο του σχετικού γαλλικού νόμου επισημαίνω ότι η κοπελιά που πήγε να δει όπερα δεν υπέστη καμιά κακομεταχείριση, όταν την έδιωξαν: μπορούσε απλά να αφαιρέσει τη μπούρκα της και να παραμείνει χωρίς να υποστεί απολύτως τίποτε (εξίσου ο νόμος απαγορεύει στους δημόσιους χώρους και στα δημόσια θεάματα να φοράει κάποιος σκάφανδρο ή ράσα μοναχής).

.

Καλό θα ήταν να μην λέμε ότι ανήκουμε στο Δυτικό Πολιτισμό εμείς οι Έλληνες γιατί δεν είναι ακριβώς έτσι.. Όσο κι αν έχουμε ξεπέσει τώρα κι έχουμε υιοθετήσει και δυτικότροπες πρακτικές αποτελούσαμε πάντα μια κατηγορία μόνοι μας..

MP

Εμείς είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και οι υπόλοιπη μας ακολούθησαν. Όσοι αμφιβάλουν τι είναι δυτικός πολιτισμός για τη γυναίκα να δουν την Αφροδίτη της Μήλου (ολόγυμνη και σεμνή μαζί) ή τη Νίκη της Σαμοθράκης (σχεδόν γυμνή κάτω από έναν ελάχιστο χιτώνα, υπέροχη) για να αντιληφθούν τη θέση της γυναίκας τόσους αιώνες πριν. Δεν θα γυρίσουμε πίσω κοιτώντας τις γυναίκες στις μπούρκες τους ούτε προς την παρένθεση της θρησκευτικής επιβολής (επίσης για σεξιστικούς λόγους από άνδρες) μετά το 10ο αιώνα και στην Ελλάδα

.

Οι γυναίκες και οι μπούρκες είναι άσχετες με αυτό που είπα, το άλλο με την θρησκευτική επιβολή από το 10ο αιώνα δεν το κατάλαβα. Η Δύση έχει διαστρεβλώσει πολλά από τον ελληνορωμαϊκό και τον χριστιανικό πολιτισμό που αρέσκεται να αποκαλεί ως βάσεις της. Δεν είπα ότι δεν έχουμε καμιά σχέση μαζί της αλλά δεν είμαστε και το ίδιο. Έλληνες και Δυτικοί δεν είναι ταυτόσημοι ιστορικά ασχέτως του τι έχει συμβεί τους τελευταίους αιώνες και η Δύση μας έχει καπελώσει. Ο Δυτικός πολιτισμός αρέσκεται σε διακηρύξεις ιδανικών που αντιπροσωπεύει αλλά κυρίως βασίζεται στην οικονομική ευημερία. Χωρίς αυτήν θα φανεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.. Η Ελλάδα όμως μπορεί να σαγηνεύει απλά και καθημερινά ακόμα και με την σημερινή της κρατική ασημαντότητα που δεν την αφήνει να είναι ο τρίτος κεντρικός και γεφυροποιός άξονας που ήταν παλιά μεταξύ ανατολής και δύσης..Τέλος πάντων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mariamain

Η Μαρία Μπούτινα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής κυβέρνησης και για ανάπτυξη σχέσεων με Αμερικανούς και οργανώσεις που είχαν πρόσβαση σε πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ

trump-putin_2

Πρώην διευθυντής της CIA: Να παραπεμφθεί ο Τραμπ για εσχάτη προδοσία - Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προειδοποίησε ότι η στάση του Τραμπ στέλνει μήνυμα "αδυναμίας" στη Μόσχα

8
Erdoagsg

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 και παρέμεινε σε ισχύ για σχεδόν δύο χρόνια, αναμένεται να αρθεί την Τετάρτη το βράδυ, σύμφωνα με την κυβέρνηση

jeff-flake-donald-trump

"Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό" έγραψε ο Φλέικ στο Twitter

19788277

Μέχρι το μεσημέρι σήμερα οι ακτιβιστές κατά του Τραμπ είχαν συγκεντρώσει περισσότερα από 8.000 δολάρια μέσω της πλατφόρμας GoFundMe.com, σχεδόν διπλάσια από τα 4.500 δολάρια που χρειάζονταν για να το μεταφέρουν