Μπαρόζο: “Αν Η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η οικονομική ζημιά θα επεκτεινόταν σε όλη τη κοινή αγορά”

Μπαρόζο: “Αν Η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η οικονομική ζημιά θα επεκτεινόταν σε όλη τη κοινή αγορά”

Τον απολογισμό του κάνει ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπειτα από 10 χρόνια στο τιμόνι της Επιτροπής, ρίχνοντας βολές κατά των ευρωσκεπτικιστών - Κύριο μήνυμα του: “Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη”.

Μπαρόζο: “Αν Η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η οικονομική ζημιά θα επεκτεινόταν σε όλη τη κοινή αγορά”
Με την θητεία του να φτάνει στο τέλος της τον επόμενο μήνα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ολοκληρώνει 10 χρόνια στη θέση αυτή και βρέθηκε στο ινστιτούτο διανόησης «Chatham House» στο Λονδίνο για να παραθέσει τον απολογισμό του.


Το κύριο μήνυμα του απερχόμενου Προέδρου της Κομισιόν ήταν πως ενώ η Ευρώπη δέχθηκε ισχυρά πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ένωση είναι σήμερα μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο δεμένη απ' όταν την... “παρέλαβε” ο ίδιος, το 2004, κι αυτό χάρη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επετεύχθησαν έκτοτε.


Από τη μεγέθυνση και τη Λισαβόνα ως τη κρίση

Κλείσιμο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκίνησε τον απολογισμό του σημειώνοντας πως η Ευρώπη του 2014 είναι μια σαφώς διαφορετική οντότητα από αυτή του 2004. Ο αριθμός των μελών της έχει σχεδόν διπλασιαστεί σκαρφαλώνοντας από τα 15 στα 28 μέλη και ο βαθμός συνεργασίας των χωρών της Ευρώπης ουδέποτε υπήρξε μεγαλύτερος.


Η πρώτη του παρατήρηση είναι πως η συνοχή της Ευρώπης αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο της ενάντια στη κρίση. Αν μη τι άλλο, η ίδια η κρίση απέδειξε πως η αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών είναι πλέον τεράστια.


Η κρίση αυτή που «το 2004 κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, δημιούργησε το ρίσκο αντιστροφής της προόδου για μια ενωμένη Ευρώπη, καθώς αρκετές χώρες αμφιταλαντευόντουσαν υπό την ιδέα του να «κάνουν πίσω», γυρίζοντας τη πλάτη στην Ευρώπη.


Ο κίνδυνος αυτός δεν πραγματοποιήθηκε και για τον Πρόεδρο Μπαρόζο η «εμμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφαρμογή των κοινών κανόνων» απέδωσε καρπούς, αποφεύγοντας τα χειρότερα σενάρια. Η διάλυση της Ευρωζώνης και ακόμα και της ίδιας της Ευρώπης θα είχε «καταστροφικά αποτελέσματα για όλους», τόνισε ο Πορτογάλος Πρόεδρος.


Αλυσιδωτή η αντίδραση αν η Ελλάδα έφευγε από το Ευρώ.


Σχετικά με το ρόλο και τα γεγονότα στην Ελλάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας πως «εάν η Ελλάδα είχε φύγει από το ευρώ, η οικονομική και χρηματοπιστωτική ζημιά θα μεταφερόταν κατά μήκος όλης της κοινής αγοράς. Από πολιτική άποψη, το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχαν ταρακουνηθεί συθέμελα».


Ο αποχωρών Πρόεδρος της Κομισιόν, συνεχίζοντας τον απολογισμό της κατάστασης και των δικών του δράσεων και αποφάσεων αναφορικά με το Ελληνικό ζήτημα, είπε πως: «Αυτός είναι και ο λόγος που πολέμησα για μια κοινή αντίδραση. Ένα μείγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας με βαθιές μεταρρυθμίσεις στις χώρες που επλήγησαν, καθώς και αλληλεγγύη και βοήθεια από τις χώρες που ευημερούν. Το GREXIT δεν έγινε πραγματικότητα. Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα τους, και επιστρέφουν στην βιώσιμη ανάπτυξη».


Με αυτές τις δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολουθήθηκαν παρουσιάζοντας τες ως μονόδρομο για την αποφυγή μιας σημαντικά μεγαλύτερης κρίσης.


Έμφαση στη Μεγάλη Βρετανία


Εκτενή αναφορά έκανε επίσης και στην αλληλεπίδραση της Μεγάλης Βρετανίας με τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη, εστιάζοντας στο διαρκώς αυξανόμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού των Βρετανών. Η αντιευρωπαϊκή τάση της Μεγάλης Βρετανίας έχει φέρει το UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Μεγάλης Βρετανίας) τρίτο στη προτίμηση των Βρετανών ψηφοφόρων και έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στις Βρυξέλλες.


Αναλύοντας τις κύριες εστίες διαφωνίας της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση – διαχείριση προϋπολογισμού, ελεύθερη μεταφορά πολιτών στα Κράτη-Μέλη της Ένωσης και μειωμένη ανάμιξη των Βρυξελλών στα βρετανικά τεκταινόμενα – ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε πως δεν υποτιμά τα παράπονα των Βρετανών πολιτών: «Τα επόμενα χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με το ερώτημα του να μείνει ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν ζητήματα που με τη σωστή προδιάθεση από τις δύο πλευρές μπορούμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο σχετικά με το ενδεχόμενο ρήξης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία.


Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του, παρατήρησε με έκπληξη την άποψη που μοιράζονται πολλοί Βρετανοί πολιτικοί, πως υπάρχει διαρκής ένταση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ολοκλήρωσε δε λέγοντας πως «…η Μεγάλη Βρετανία κερδίζει από την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ένωση ισχυροποιείται από την παρουσία της Μεγάλης Βρετανίας στους κόλπους της». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης