Ουγγαρία: Ακροδεξιοί θέτουν τελεσίγραφο στους Ρομά

Ουγγαρία: Ακροδεξιοί θέτουν τελεσίγραφο στους Ρομά

Το μανιφέστο, όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κόμματος Γιόμπικ δίπλα από την φωτογραφία του Γιάνιτσακ, αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για επιλύσουμε το θέμα των Αθίγγανων... Ο πρώτος βασίζεται στην ειρηνική συναίνεση, ο δεύτερος στο ριζοσπαστικό αποκλεισμό»

Ουγγαρία: Ακροδεξιοί θέτουν τελεσίγραφο στους Ρομά
To ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ αναδείχθηκε πρώτο στις δημοτικές εκλογές σε μια βιομηχανική πόλη στη βορειοανατολική Ουγγαρία έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία υποσχέθηκε να θέσει ένα τελεσίγραφο προς τη μειονότητα των Ρομά: τηρήστε τους κανόνες μας, ή φύγετε από την πόλη.

Η νίκη του στην πόλη Οζντ, με 35.000 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη για το κόμμα αυτό της ακροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν και στις οποίες αύξησε τον αριθμό των δήμων που ελέγχει από 3 σε 14.

Ο νέος δήμαρχος του Οζντ, ο 27χρονος Νταβίντ Γιάνιτσακ, περιηγήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου αντήλλαξε χειρονομίες και δέχθηκε τα συγχαρητήρια των κατοίκων.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και την φτώχεια εκ μέρους όλων των κατοίκων, ασχέτως εθνοτικού υποβάθρου.
Κλείσιμο

Ωστόσο το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές ο νέος δήμαρχος στοχοθετεί ανοικτά την κοινότητα των Ρομά.

Το μανιφέστο, όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κόμματος Γιόμπικ δίπλα από την φωτογραφία του Γιάνιτσακ, αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για επιλύσουμε το θέμα των Αθίγγανων... Ο πρώτος βασίζεται στην ειρηνική συναίνεση, ο δεύτερος στο ριζοσπαστικό αποκλεισμό».

«Το κόμμα μας επιθυμεί να προσφέρει μία τελευταία ευκαιρία στην καταστροφική μειονότητα που ζει εδώ, έτσι πρώτα θα εξετάσει την ειρηνική συναίνεση. Εάν αυτή η συμφωνία αποτύχει, τότε και μόνο τότε μπορεί να ακολουθήσει η ριζοσπαστική λύση».

Το πρόγραμμα απειλεί να «κυνηγήσει τους ανθρώπους που δεν θα συμμορφωθούν».
Σε συνέντευξη έξω από το νέο του γραφείο στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος του Οζντ μίλησε σε πιο ήπιους τόνους όταν ρωτήθηκε για τους Ρομά.

«Οι συνθήκες είναι φρικτές στα περίχωρα της πόλης, όπου ζουν οι περισσότεροι Ρομά» είπε ο 27χρονος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Αυτό δεν είναι μόνο λάθος των Ρομά, αλλά των ηγετών που δεν ήθελαν τίποτα άλλο από αυτούς παρά την ψήφο τους -σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο», συνέχισε.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να εγγυηθούμε την τάξη, για τους Ρομά και τους Ούγγρους πολίτες εξίσου. Οι ψηφοφόροι μας εμπιστεύονται ότι θα το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Πολλοί ψηφοφόροι στην πόλη, όπου η ανεργία είναι ενδημική, είπαν ότι ψήφισαν το Γιόμπικ ακριβώς για να αναλάβει δράση εναντίον αυτής που το κόμμα αποκαλεί «εγκληματικότητα των τσιγγάνων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης