Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μπαν Κι-μουν

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μπαν Κι-μουν

Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα και της τρομοκρατικής απειλής από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησή τους 

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μπαν Κι-μουν
Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα και της τρομοκρατικής απειλής από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους «συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης των διεθνών προσπαθειών για καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική». Όπως ανέφερε, «ο γγ ενημέρωσε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι σχεδιάζει να συγκαλέσει μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης για να αναδείξει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «ο γγ χαιρέτισε τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ευρείας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτουν οι εξτρεμιστές που έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας» και «ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Ιρακινούς με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα σε περιοχές που καθίστανται απροσπέλαστες από τους εξτρεμιστές». Επίσης, «καλωσόρισε την πρωτοβουλία» του προέδρου Ομπάμα να προεδρεύσει συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, με θέμα τους ξένους τρομοκράτες μαχητές.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν «συζήτησαν την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια για τον περιορισμό της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική». Όπως σημειώνεται, «ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον γγ για τα τελευταία μέτρα που λαμβάνονται από τα Ηνωμένα Έθνη» και «υποσχέθηκε πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ για να τεθεί η επιδημία υπό έλεγχο».

Κλείσιμο
Τέλος, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη για μια «ευρεία συμμαχία», με σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και για συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους απειλούμενους αμάχους στο Ιράκ.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται, συζητήθηκε η σημασία ενός «αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης» για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και αξιολόγησης των στόχων για την επερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, της διάσκεψης για το κλίμα (23η Σεπτεμβρίου), που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (24 Σεπτεμβρίου) για τους ξένους τρομοκράτες τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία και στο Ιράκ και στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Ο Αμερικανός ηγέτης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα, κατά την οποία θα γίνει η επίσημη έναρξη των εργασιών της 69ης συνόδου της ΓΣ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο και έχουν επιλέξει ως θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, προωθώντας ψήφισμα με το οποίο θα καλούνται τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίζουν πολίτες τους να εντάσσονται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης