Ουκρανία: Νεκροί 11 στρατιώτες στο Σλαβιάνσκ

Ουκρανία: Νεκροί 11 στρατιώτες στο Σλαβιάνσκ

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του στρατού στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας

Ουκρανία: Νεκροί 11 στρατιώτες στο Σλαβιάνσκ
Οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία μάχονται για να σπάσουν το μέτωπο του ουκρανικού στρατού κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ενταθεί μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ, προπυργίου των ανταρτών, από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι 11 ακόμη στρατιώτες της σκοτώθηκαν μέσα σε διάστημα 24 ωρών κυρίως σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Τις τελευταίες ημέρες ο ουκρανικός στρατός έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο να διασφαλίσει τα σύνορα και να αποτρέψει την άφιξη στη χώρα περισσότερων μαχητών και όπλων από τη γειτονική Ρωσία.

Κλείσιμο
Ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του στρατού στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Οι αντάρτες έστησαν ενέδρα στους στρατιώτες στο Ιζβαρίνο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις το πρωί κοντά στο χωριό Στεπάνιβκα όταν οι αυτονομιστές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό του στρατού, επεσήμανε ο Λισένκο.

«Ερρίφθησαν πυρά από άρματα μάχης, όλμοι καθώς και ρουκέτες από τις θέσεις της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», είπε ο Λισένκο προσθέτοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει απολογισμός για τα θύματα.

Δύο ημέρες μετά την κατάρριψη από τους αντάρτες του μεταγωγικού αεροσκάφους An-26 του ουκρανικού στρατού, τα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη έλαβαν την άδεια να ξεκινήσουν και πάλι τις πτήσεις τους πάνω από την ανατολική Ουκρανία, επεσήμανε ο Λισένκο.

Στο μεταξύ στη διάρκεια τηλεφωνικών του επαφών με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μαχητές περνούν στην Ουκρανία από τη Ρωσία με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό, όπως αναφέρει ο ιστότοπός του.

«Ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, το σχεδίαζε η Ρωσία από το 2004. Ο Πούτιν έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο να καταστρέψει την Ουκρανία και να εδραιώσει την επιρροή του στο πρώην σοβιετικό χώρο», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σε ομιλία του που αναρτήθηκε και στον ιστότοπό του.

Εξάλλου στο διπλωματικό πεδίο οι μέχρι στιγμής προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διάσκεψη μέσω βίντεο μεταξύ των αυτονομιστών και της ομάδας επαφής, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Παρόλα αυτά μια νέα διάσκεψη μέσω βίντεο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο πλευρών αύριο Πέμπτη το βράδυ, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αντρέι Πουργκίν

Παρόλα αυτά η ακριβής ημερομηνία παραμένει ασαφής, καθώς δύο ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το Interfax και το Ria Novosti, έχουν μεταδώσει ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Μποροντάι η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επανέλαβε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα βήματα για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης