Ιράκ: Ούτε σήμερα συμφώνησαν σε κυβέρνηση - Η κρίση συνεχίζεται

Ιράκ: Ούτε σήμερα συμφώνησαν σε κυβέρνηση - Η κρίση συνεχίζεται

Οι πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν επιτύχει κανενός είδους συμφωνία επί κανενός θέματος και ότι η νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη

Ιράκ: Ούτε σήμερα συμφώνησαν σε κυβέρνηση - Η κρίση συνεχίζεται
Οι ιρακινοί βουλευτές απέτυχαν για μία ακόμη φορά να ξεπεράσουν τη βαθιά διαίρεση που καθυστερεί τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης την ώρα που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε προελαύνουν ακάθεκτοι. 

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Κυριακής για τον ορισμό νέου προέδρου της χώρας, πρωθυπουργού και προέδρου της Βουλής -ως πρώτα βήματα για το σχηματισμό κυβέρνησης- έληξε χωρίς καμία πρόοδο και επαναλαμβάνεται την Τρίτη.

Δυτικές πρωτεύουσες, ο ΟΗΕ, αλλά και ο μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, ο πνευματικός ηγέτης του σιιτικού Ισλάμ στο Ιράκ, προειδοποιούν για το «χάος» που απειλεί τη χώρα, εάν οι βουλευτές δεν κατορθώσουν να υπερβούν τις διαφορές τους.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν την προέλαση και την Κυριακή κατέλαβαν μεγάλο μέρος της πόλης Ντουλουίγια, 80 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, ανατινάζοντας και μία γέφυρα για να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της ιρακινής Βουλής κατέληξε σε φιάσκο την 1η Ιουλίου. Και σήμερα ανάμεσα σε αντεγκλήσεις, ύβρεις και θεατρινίστικες σκηνές, ο εκτελών χρέη προέδρου του ιρακινού Κοινοβουλίου Μάχντι Χάφεζ ανακοίνωσε ότι οι ιρακινές πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν επιτύχει κανενός είδους συμφωνία επί κανενός θέματος και ότι η νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Εκτός της απουσίας οποιουδήποτε είδους συναίνεσης, σημαντική ήταν η απουσία των 25 Κούρδων βουλευτών, τους οποίους αμμοθύελλα καθήλωσε στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Μία αποτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας απειλεί να βυθίσει τη χώρα στο χάος προειδοποίησε το Σάββατο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη Νικολάι Μλαντένοφ. «Αυτό δεν θα εξυπηρετήσει παρά τα συμφέροντα εκείνων που επιδιώκουν τη διαίρεση του ιρακινού λαού και την καταστροφή των ελπίδων για ευημερία και ειρήνη» ανέφερε.

Σύμφωνα με άτυπη συμφωνία, ο πρόεδρος της χώρας είναι Κούρδος, ο πρωθυπουργός σιίτης και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου σουνίτης.

Το βράδυ του Σαββάτου οι σουνίτες βουλευτές συμφώνησαν να προτείνουν τον Σαλίμ αλ-Ζουμπούρι για την προεδρία του Κοινοβουλίου. Όμως εκείνος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία τρίτη θητεία του απερχόμενου σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι.

Ο Αλ-Μάλικι, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία εδώ και οκτώ χρόνια, επικρίνεται πανταχόθεν για τον αυταρχισμό του και για την περιθωριοποίηση της σουνιτικής κοινότητας της χώρας. 

Η παράταξή του αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη στις εκλογές του Απριλίου. Ο ίδιος έχει προειδοποιήσει ότι δεν προτίθεται να δώσει τη θέση του σε μία προσωπικότητα περισσότερο ενωτική από αυτόν, αφού άλλωστε κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Οι διαφορές ανάμεσα στους βουλευτές είναι τεράστιες και έχουν παραλύσει την πολιτική ζωή της χώρας εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, ενισχύεται η ένταση με τους Κούρδους, οι δυνάμεις των οποίων εκμεταλλεύθηκαν την κρίση για να καταλάβουν διαφιλονικούμενα εδάφη και πετρελαϊκές πηγές και οι οποίοι γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να διενεργήσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο Ιράκ, εκφράζεται η ελπίδα ότι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να συμβάλει στην επανένταξη της σουνιτικής μειονότητας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Αλ-Μάλικι και μέρος της οποίας υποστηρίζει ενεργά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, που κήρυξαν την ίδρυση «χαλιφάτου» στα εδάφη που ελέγχουν στη Συρία και στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ, άρχισαν έπειτα από μικρή ανάπαυλα την επίθεσή τους από την Πέμπτη, με επιθέσεις κατά των πόλεων Ραμάντι και Χαντίθα, οι οποίες απωθήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κατέλαβαν όμως την Κυριακή μεγάλο μέρος της πόλης Ντουλουίγια.

Σε ηχητικό του μήνυμα, του οποίου η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο Ιζάτ Ιμπραΐμ αλ-Ντούρι, ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, χαρακτηρίζει «ήρωες» του μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, ο «ρήγας σπαθί» στην τράπουλα των Αμερικανών με τους 55 καταζητούμενους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του σανταμικού καθεστώτος, αποκαλείται κατά την εισαγωγή του ηχητικού μηνύματος «ανώτατος διοικητής του κόμματος Μπάαθ».

Στη συνέχεια ο Ιζάτ Ιμπραΐμ αλ-Ντούρι παίρνει τον λόγο για να τιμήσει «με υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη και αγάπη ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις του Ανσαρ-αλ-Σούνα και τους ήρωες ιππότες της αλ-Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους».

Το Ισλαμικό Κράτος εδραίωσε τη θέση του στο Ιράκ, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, σαλαφιστικών ομάδων και ορισμένων σουνιτικών φυλών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης