Κροατία: Πανικός από τις φήμες για πλιάτσικο

Κροατία: Πανικός από τις φήμες για πλιάτσικο

Τι είπε ο πρόεδρος της Κροατίας για τις πληροφορίες περί λεηλασιών στις πληγείσες περιοχές μετά την υπερχείλιση του ποταμού Σάβα

Κροατία: Πανικός από τις φήμες για πλιάτσικο
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται στην ανατολική Κροατία, που πλήττεται εδώ και μέρες από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων χρόνων, όπως και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές της Σλαβονίας, με τη βοήθεια ομάδων διάσωσης, στις οποίες συμμετέχουν στρατιώτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες και εθελοντές.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές Ρατσίνοβτσκι, Ράγιεβο Σέλο, Γκούνια, Μπόσνιακ, Βρμπάνιε και Ντρένοβτσι, κατά μήκος του Σάβα.

Στην επαρχία Μπρόντσκο-Ποσάβσκα, παρ' ότι έχει υποχωρήσει η στάθμη του ποταμού Σάβα, παραμένουν σε ισχύ έκτακτα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες και οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται από ψευδείς πληροφορίες περί λεηλασιών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές και άσκησε κριτική σε ορισμένα ΜΜΕ.
Κλείσιμο

«Απευθύνω έκκληση να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση. Δεν είναι σωστό να δημιουργείται πανικός», δήλωσε ο κ. Γιοσίποβιτς από την πόλη Ζάνταρ.

«Η παραπληροφόρηση είναι σοβαρό εμπόδιο στη διάσωση ανθρώπων και στην εξομάλυνση της κατάστασης», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, λόγω της συχνότητας των πλημμυρών, η Κροατία και οι γειτονικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν από κοινού σε ένα έργο διαχείρισης των υδάτων του Σάβα και των παραποτάμων του.

Το υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας ενημέρωσε, με βάση τις πληροφορίες που συλλέγει ο Ερυθρός Σταυρός, ότι οι πληγέντες έχουν ανάγκη από τρόφιμα, παιδικές τροφές και είδη βρεφικής υγείας.

Τα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρώνονται στο Ζάγκρεμπ, στην έδρα του Ερυθρού Σταυρού και στους χώρους της εμπορικής έκθεσης της πόλης.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες περιοχές στην επαρχία Σλαβονία με αμφίβιο όχημα και τόνισε ότι το κράτος θα αποκαταστήσει τις ζημιές στις κατοικίες που έχουν πλημμυρίσει.

Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για την κατάρρευση τμήματος φράγματος και την υπερχείλιση του ποταμού Σάβα στις περιοχές Ρατσίνοβτσι και Ράγιεβο Σέλο. 

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς δήλωσε ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ και τους ομολόγους της για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κροατία, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Σερβία.

Η κ. Πούσιτς τόνισε ότι θα ζητήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου να συζητηθούν η κατάσταση στις χώρες που επλήγησαν από τις πλημμύρες και οι συνέπειές τους.

Οι χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ και έχουν προοπτική ένταξης μπορούν, μαζί με γειτονική χώρα, που είναι μέλος της ΕΕ να καταθέσουν από κοινού αίτημα αποζημίωσης για τις καταστροφές από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης, είπε η κ. Πούσιτς. 

Τη βαθιά ανησυχία της για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κροατία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Σερβία εξέφρασε η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, Βαλερί Άμος, τονίζοντας ότι πρέπει να εμποδιστούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών και να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν πληγεί.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακάμψουν», σημείωσε η κ. Άμος. 

«Και στις τρεις χώρες λαμβάνονται μέτρα, αποστέλλονται τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια για διασφαλίζονται καταλύματα. Στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε.

«Χαιρετίζω την άμεση αντίδραση των αρχών και των εταίρων τους και τη στήριξη που πρόσφεραν οι γειτονικές χώρες και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας», είπε η κ. Άμος.

Η Βαλερί Άμος απέστειλε στην περιοχή ομάδα ειδικών για να αποτιμήσει τη βοήθεια που έχει ανάγκη ο πληθυσμός.

Με τις αρχές των τριών χωρών συνεργάζονται ομάδες του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (WFP) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) της UNICEF, του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) για να βοηθήσουν στην αποτίμηση των αναγκών που έχουν οι πληγέντες από τις πλημμύρες και στην παράδοση τροφίμων, πόσιμου νερού και ειδών πρώτης ανάγκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης