Μπαγκλαντές: Επέζησαν από τα ερείπια και δεν μπορούν να βρουν δουλειά...

Μπαγκλαντές: Επέζησαν από τα ερείπια και δεν μπορούν να βρουν δουλειά...

Είτε δεν έχουν ξεπεράσει τα ψυχικά τραύματα, είτε οι εργοδότες αρνούνται να τους προσλάβουν, πάντως το 70% των επιζήσαντων σήμερα δεν εργάζεται

Μπαγκλαντές: Επέζησαν από τα ερείπια και δεν μπορούν να βρουν δουλειά...
Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2013, είναι καταρρεύσει στο Μπαγκλαντές το οκταώροφο κτίριο Ράνα Πλάζα οδηγώντας στο θάνατο 1.135 ανθρώπους και συγκλονίζοντας με τις τραγικές εικόνες όλο τον κόσμο. Σήμερα, οι επιζήσαντες της τραγωδίας δεν μπορούν να βρουν αλλού δουλειά, σύμφωνα με έρευνα ειδικών, καθώς είτε δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ, είτε οι εργοδότες αρνούνται να τους προσλάβουν!

Πάνω από το 70% των ανθρώπων οι οποίοι επέζησαν από την κατάρρευση του πολυώροφου κτιρίου όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες έτοιμων ενδυμάτων στο Μπανγκλαντές δεν μπόρεσαν να ξαναβρούν δουλειά, λόγω σωματικής ανικανότητας ή ασθένειας, λόγω του ψυχικού τραύματος που υπέστησαν, ή της απροθυμίας των εργοδοτών να τους προσλάβουν, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Ο φόβος της επανάληψης μιας παρόμοιας τραγωδίας ώθησε ορισμένους από τους επιζήσαντες και τις επιζήσασες να αλλάξουν επάγγελμα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την ActionAid, μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, ενόψει της πρώτης επετείου του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Η κατάρρευση του οκταώροφου κτιρίου Ράνα Πλάζα την 24η Απριλίου 2013 στοίχισε τη ζωή σε 1.135 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους σχεδόν 2.500.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις στους 1.436 επιζήσαντες και 786 μέλη των οικογενειών των νεκρών, κατέδειξε ότι πάνω από το 66% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή αντιμετωπίζουν «πολλές δυσκολίες» στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, να εξασφαλίσουν τροφή, τα αναγκαία ή να πληρώνουν ενοίκια και δάνεια.
Κλείσιμο

Ανάμεσα σε όσους επιζήσαντες είναι άνεργοι, το 64% είναι σωματικά ανίκανο να εργαστεί, ενώ το 24% έχει υποστεί σοβαρό ψυχικό τραύμα. Οι υπόλοιποι και οι υπόλοιπες δεν έχουν εξασφαλίσει κάποια δουλειά λόγω της απροθυμίας των εργοδοτών να τους προσλάβουν, το ότι μεγαλώνουν παιδιά, λόγω κυήσεων ή διότι αναζητούν δουλειά σε άλλους τομείς, σύμφωνα με την έρευνα.
Σύμφωνα με την ActionAid, μόλις οι 182 από τους επιζήσαντες και τις επιζήσασες βρήκαν ξανά εργασία σε υφαντουργίες.

«Οι περισσότεροι από τους επιζήσαντες και τις επιζήσασες και από τους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή έχουν τρομερή ανάγκη για οικονομική βοήθεια», σχολίασε η Φάρα Καμπίρ, διευθύντρια της ActionAid στο Μπανγκλαντές, καλώντας την κυβέρνηση, τις εταιρείες οι οποίες παραγγέλνουν ενδύματα από τις βιομηχανίες στο Μπανγκλαντές και τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων να εγγυηθούν τη χορήγηση αποζημιώσεων.

Ο Αμανούρ Ραχμάν, ο επικεφαλής της έρευνας, τόνισε και αυτός ότι οι 2.400 και πλέον επιζήσαντες χρειάζονται οικονομική βοήθεια άμεσα. Οι ζωές των παιδιών, των ηλικιωμένων και άλλων προσώπων τα οποία εξαρτώνταν από τους νεκρούς άλλαξαν άρδην. Τα παιδιά τους εγκαταλείπουν σε πολλές περιπτώσεις το σχολείο και οι γιοι εκτίθενται σε επικίνδυνες δουλειές, ενώ οι κόρες διατρέχουν τον κίνδυνο πρόωρων γάμων ή της εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα μαστροπείας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές έχει προσφέρει οικονομική υποστήριξη ύψους 2,86 εκατ. δολαρίων σε έναν επιλεγμένο αριθμό θυμάτων, πλέον των 5,16 εκατ. δολαρίων (3,7 εκατ. ευρώ) που δόθηκαν από τις εταιρείες που εξάγουν έτοιμα ενδύματα για τη νοσηλεία και την παροχή υποστήριξης στα θύματα.

Μια από τις διεθνείς εταιρείες ειδών ρουχισμού που παράγγελνε έτοιμα ενδύματα από τα εργοστάσια του Ράνα Πλάζα άρχισε να δαπανά τα 9 εκατ. δολάρια (6,5 εκατ. ευρώ) που είχε ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει ως αποζημιώσεις.

Ένα καταπίστευμα το οποίο είχε δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) είχε στόχο να συγκεντρωθούν 40 εκατομμύρια δολάρια (28,9 εκατ. ευρώ) για να μοιραστούν στα θύματα ως αποζημιώσεις πριν από την πρώτη επέτειο.

Οι συνεισφορές δωρητών, εταιρειών λιανικής και αγοραστών έχουν όμως ανέλθει μέχρι σήμερα σε μόλις 17 εκατ. δολάρια (12,3 εκατ. ευρώ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης