Γιατί βγήκε θριαμβευτής ο Ερντογάν παρά τα σκάνδαλα;

Γιατί βγήκε θριαμβευτής ο Ερντογάν παρά τα σκάνδαλα;

Eπανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι με 15%

Γιατί βγήκε θριαμβευτής ο Ερντογάν παρά τα σκάνδαλα;
Ψήφο... εμπιστοσύνης στην πολιτική ατζέντα του Σουλτάνου του Βοσπόρου έδωσαν χτες οι Τούρκοι ψηφοφόροι μετά τη νίκη του κόμματός του (AKP) στις δημοτικές εκλογές.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν "Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης" αποσπά 45%, πολιτικές αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με τον Τούρκο πρωθυπουργό να θέλει να κλείσει το... στόμα των επικριτών του που έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για μίζες, σκάνδαλα διαφθοράς αλλά και εξωσυζυγικές περιπέτειες. Από την πλευρά του, ο τουρκικός Τύπος αναρωτιέται πότε θα ανοίξει επιτέλους τα... χαρτιά του ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας εν όψει των εκλογών του Αυγούστου.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» συνοδευόμενος από την οικογένειά του ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και το μήνυμά του σε όλους όσοι τον επέκριναν δριμύτατα.

"Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του» , είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι αιχμηρές δηλώσεις του έρχονται να ενισχύσουν τις προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες, εάν έβγαινε αλώβητος από την χθεσινή εκλογική διαδικασία, θα κρατούσε ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στους αντιπάλους του.

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις διαμαρτυρίες για τη φίμωση του Twitter και του YouTube, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο τούρκος πρωθυπουργός κατάφερε να διατηρήσει την εκλογική του δύναμη σε ποσοστά εθνικών εκλογών. 
Κλείσιμο

Το κόμμα του αποσπά, σε εθνικό επίπεδο, 45%, ενώ επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το ποσοστό των οποίων σκαρφάλωσε στο 15%. Την ίδια ώρα, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έφτασε μόλις το 28,6%, ενώ οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτήθηκαν από τους Κούρδους υποψηφίους (6,25%).

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων δείχνει την κυριαρχία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, στην πλειοψηφία των περιφερειών της Τουρκίας, σχολιάζουν οι εφημερίδες "Ζαμάν" και "Χουριέτ".

Οι Τούρκοι είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι σουνίτες οι οποίοι αποτελούν το πιο συντηρητικό κομμάτι του Ισλάμ με τις πιο ακραίες εκφάνσεις του. Οι πολίτες επέλεξαν τον ισλαμιστή Ερντογάν ως ηγέτη τους το 2003 προκειμένου να μπει τέλος στην κυριαρχία των κεμαλιστών οι οποίοι ήταν βουτηγμένοι στη διαφθορά.

Όμως, παρά το γεγονός ότι η εικόνα του Τούρκου πρωθυπουργού αμαυρώθηκε από διάφορα σκάνδαλα, η  συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων είναι με τον Ερντογάν. Τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων και αμόρφωτων αγροτικών πληθυσμών είναι η δύναμη που κρατάει τον Ερντογάν στην εξουσία αλλά και το γεγονός ότι η τουρκική αντιπολίτευση δεν εκπροσωπείται από τον έναν ισχυρό ηγέτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης