Τους διχάζει το Κόσοβο

Τους διχάζει το Κόσοβο

Η απόφαση του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας διχάζει τη διεθνή κοινότητα. Το απόγευμα της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός του Κοσόβου κ. Χασίμ Θάτσι ανέγνωσε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας με την οποία το Κοσσυφοπέδιο κηρύχθηκε ανεξάρτητο. Νωρίτερα 109 αλβανοί βουλευτές είχαν επικυρώσει διά βοής την απόφαση να καταστεί το Κόσοβο ένα «ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος». Στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν συμφώνησαν

Τους διχάζει το Κόσοβο

Η απόφαση του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας διχάζει τη διεθνή κοινότητα. Το απόγευμα της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου, ο Αλβανός πρωθυπουργός του Κοσόβου κ. Χασίμ Θάτσι ανέγνωσε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας με την οποία το Κοσσυφοπέδιο κηρύχθηκε ανεξάρτητο. Νωρίτερα 109 αλβανοί βουλευτές είχαν επικυρώσει διά βοής την απόφαση να καταστεί το Κόσοβο ένα «ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος». Στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν συμφώνησαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές του Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν τη σερβική και τις άλλες μειονότητες που διαβιούν στο Κόσοβο και απείχαν της διαδικασίας.

Με δηλώσεις του, ο Αλβανός πρόεδρος του Κοσόβου κ. Φατμιρ Σειντϊου δήλωσε ότι «ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Κοσόβου, ως κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους» και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα το Κοσσυφοπέδιο θα επιχειρήσει να επιταχύνει την ένταξή του στις ευρωατλαντικές δομές, με τη στήριξη των διεθνών του συμμάχων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Σεϊντίου, βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Αλβανούς Κοσοβάρους, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν κρατώντας στα χέρια αμερικανικές, αλβανικές και βρετανικές σημαίες. Στη Σερβία η προαναγγελθείσα απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις και εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν 35 άτομα.

Διπλωματική μάχη τον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεκλήθη έπειτα από αίτημα της Ρωσίας να κηρυχθεί άκυρη η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η άποψη της Μόσχας δεν έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και μάλιστα επτά δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο και Κροατία) ανακοίνωσαν στα Ηνωμένα Έθνη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, επομένως η ασφάλεια και σταθερότητά του θα πρέπει να κατοχυρωθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Βρετανίας στον ΟΗΕ κ. Τζον Σόερς, καμία χώρα δεν υποστήριξε το αίτημα της Ρωσίας για ακύρωση της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Η ρωσική διπλωματία κάλεσε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων κ. Μπαν Κι Μουν να κηρύξει άκυρη την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας ή από δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Καλώ όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο ή στην περιοχή», είπε ο κ. Μπαν Κι Μουν μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της βάσει της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δίνει στον ΟΗΕ την εξουσία να διοικεί το Κόσοβο, «υπό το φως των εξελισσόμενων περιστάσεων».

Πολυφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων. Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπαθούν να διαμορφώσουν μια κοινή γραμμή για το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, όμως οι συζητήσεις δεν προβλέπονται αρμονικές. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται να αναγνωρίσουν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία και την ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος, ενώ μια ομάδα μικρότερων χωρών όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κύπρος διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσόβου θα στείλει ένα θετικό μήνυμα σε όσους θέλουν να καλλιεργήσουν αποσχιστικές τάσεις.

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών δεν αναμένεται να υιοθετήσει κοινή στάση και οι 27 θα προβούν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου σε ομάδες, αναλόγως των συμφερόντων τους, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου

Το σερβικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να εγκρίνει την πράξη «ακύρωσης» από τη σερβική κυβέρνηση της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο του Κοσόβου χθες, τόσο ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, όσο και ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσαν ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο.

Την περασμένη εβδομάδα η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να \ακυρώσει\ εκ των προτέρων την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, διότι \αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβικής Δημοκρατίας\.
Η \ακύρωση\ αυτή είναι συμβολικού χαρακτήρα και έχει ως στόχο να επισημάνει ότι το Βελιγράδι δεν παραιτείται από την κυριαρχία του επί του Κοσόβου.

Την κυριαρχία της Σερβίας επί του Κοσόβου και την εδαφική της ακεραιότητα εγγυώνται \το σερβικό σύνταγμα, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο\, ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση. Η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου \αποτελεί βίαιη και μονομερή απόσχιση τμήματος του εδάφους της Σερβίας και κατά συνέπεια δεν έχει ισχύ και είναι ως μη γενομένη\, σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση.

Η απόφαση 1244, υιοθετήθηκε τον Ιούνιο 1999 στο τέλος του πολέμου του Κοσόβου και παρέχει στο Κόσοβο ουσιαστική αυτονομία υπό σερβική κυριαρχία, ενώ αναθέτει στον ΟΗΕ εντολή για τη διοίκηση της επαρχίας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως έλαβαν γνώσιν της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου και χαιρέτισαν τη δέσμευση της κυβέρνησής του να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται από τον ΟΗΕ για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν το θέμα και συζητούν τα ζητήματα με τους ευρωπαίους εταίρους τους. Αναμένεται να εκδώσουμε σύντομα ανακοίνωση», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε \όλες τις πλευρές\ να επιδείξουν \ηρεμία και μετριοπάθεια\ μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και υπογράμμισε την ανάγκη \να διατηρηθεί η ενότητα των Ευρωπαίων\. Η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει ακόμη απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου καθώς η κύρια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι κοινή δράση για το Κόσοβο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης