Κίεβο: 50.000 διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης

Κίεβο: 50.000 διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης

Την άνευ όρων απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν και τη διεθνή διαμεσολάβηση στην κρίση ζητεί ο Κλίτσκο - Οικονομική βοήθεια από τη Δύση ζητεί ο Γιατσένιουκ

Κίεβο: 50.000 διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης
Τουλάχιστον 50.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές από την έναρξη της σοβαρότερης κρίσης που σοβεί στην Ουκρανία, μετά την ανεξαρτησία της το 1991.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ, που επέστρεψαν από το Μόναχο όπου έλαβαν τη στήριξη της Δύσης, ήταν στο βήμα. Ο Κλίτσκο ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν, τονίζοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί ο νόμος περί αμνηστίας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ζήτησε διεθνή διαμεσολάβηση στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα του. Στον αντίποδα ο Γιατσένιουκ που ζήτησε την οικονομική βοήθεια της Δύσης.

Εξάλλου, ανάμεσα στους πρώτους ομιλητές και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Γιούλια Τιμόσενκο, ο Γιούρι Λουτσένκο, ο οποίος κατήγγειλε "μια νέα απόπειρα αποικισμού" εκ μέρους της Ρωσίας. Επίσης, κάλεσε στη συγκρότηση μονάδων αυτοάμυνας σε όλη τη χώρα. "Αυτό θα είναι η καλύτερη εγγύηση κατά της αιματοχυσίας", τόνισε. "Τίποτε δεν τελείωσε, τίποτε δεν χάθηκε αλλά και τίποτε δεν κερδηθεί", κατέληξε.

Η εν λόγω διαδήλωση, με την τόσο μεγάλη συμμετοχή κόσμου, η πρώτη τις τελευταίες δέκα ημέρες, που παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση ως μια "συνάντηση ενημέρωσης", άρχισε με τις παρεμβάσεις πολλών ιερέων, αρχικά ορθοδόξων και μετά καθολικών, που καλούσαν σε εθνική ενότητα και δικαιοσύνη.

Καμιά λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και η αντιπαράθεση δείχνει να παρατείνεται.
Κλείσιμο
Οι φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προεδρικού συστήματος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Επιπρόσθετα, οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ζητούν την παραίτησή του.

Η διαμαρτυρία άρχισε μετά την ξαφνική μεταστροφή του προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος δεν υπέγραψε όπως αναμενόταν στα τέλη Νοεμβρίου μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί προς τη Ρωσία η οποία τον επιβράβευσε για την κίνησή του αυτή με τη χορήγηση δανείου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία είναι σημαντική για την ουκρανική βιομηχανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης