Δανία: Παγκοσμίου φήμης εστιατόριο απειλούσε τους μαθητευόμενους σεφ

Δανία: Παγκοσμίου φήμης εστιατόριο απειλούσε τους μαθητευόμενους σεφ

Τους απειλούσε ότι θα τους βάλει σε διεθνή «μαύρη λίστα»- «Αν σταματήσετε να εργάζεστε νωρίς ή αν δεν έρθετε καθόλου, το όνομά σας θα περιληφθεί σε μια μαύρη λίστα που θα την μοιραστούμε με άλλα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο»

Δανία: Παγκοσμίου φήμης εστιατόριο απειλούσε τους μαθητευόμενους σεφ
Το φημισμένο εστιατόριο Noma της Δανίας, που κατηγορήθηκε ότι απειλούσε να βάλει σε "μαύρη λίστα" τους ασκούμενους σεφ που δεν συμμορφώνονταν με τον κώδικα συμπεριφοράς της κουζίνας του, παραδέχτηκε σήμερα ότι "είχε άδικο" αλλά επέρριψε την ευθύνη στο "λάθος" ενός υπαλλήλου του.

"Ήταν λάθος από την πλευρά μας", είπε ο εκπρόσωπος του βραβευμένου εστιατορίου, Πέτερ Κράινερ.

Μαθητευόμενοι σεφ απ' όλο τον κόσμο δέχονται να εργαστούν, χωρίς μισθό, στο Noma, συχνά επί 15 ώρες την ημέρα, με την ελπίδα ότι η εμπειρία αυτή θα δώσει ώθηση στην καριέρα τους. Πριν από την άφιξή τους στο εστιατόριο λαμβάνουν ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ορισμένοι από αυτούς δυσκολεύονται να χωνέψουν το νόημά του.

Κλείσιμο
"Αν σταματήσετε να εργάζεστε νωρίς και χωρίς έγκριση ή αν δεν έρθετε καθόλου, το όνομά σας θα περιληφθεί σε μια μαύρη λίστα που θα την μοιραστούμε με άλλα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, με τα οποία διατηρούμε καλές σχέσεις", απειλούσε το μήνυμα, ένα αντίγραφο του οποίου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Jyllands-Posten. "Δεν θα επιτρέψουμε (στους μαθητευόμενους) να διατηρούν ιστολόγια ή να δημοσιεύουν κείμενα (στο Διαδίκτυο ή αλλού) με θέμα το Noma. Αν δεν τηρήσετε αυτόν τον κανόνα, θα αποκλειστείτε αυτομάτως και το όνομά σας θα προστεθεί στη λίστα", συνέχιζε η "επιστολή".

Η διεύθυνση του εστιατορίου υποστηρίζει ότι η επιστολή αυτή είναι αποτέλεσμα ενός "λάθους" που διέπραξε ένας υπάλληλος. "Δεν απειλήσαμε ποτέ τους υπαλλήλους μας με μαύρη λίστα και δεν πρόκειται να το κάνουμε", επέμεινε ο Κράινερ.

Στις αρχές του έτους ένας Αμερικανός είχε υποστηρίξει ότι την εποχή που ήταν μαθητευόμενος στο Noma εργαζόταν επί 16-18 ώρες ημερησίως και κοιμόταν σε έναν καναπέ, σε ένα δωμάτιο που το μοιραζόταν με άλλα δύο πρόσωπα.

Ο Κράινερ εξήγησε ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας ποικίλλει από μέρα σε μέρα και είπε ότι, σε γενικές γραμμές, οι μαθητευόμενοι εργάζονται λιγότερο από τα μέλη του κανονικού προσωπικού που μπορεί να φτάσουν να δουλεύουν ακόμη και περισσότερες από 15 ώρες. Διευκρίνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται για τη δουλειά τους αποτελούν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού του εστιατορίου και όχι τους μισούς, όπως έγραψε η εφημερίδα.

Το σκάνδαλο αυτό είναι το πολλοστό στο οποίο εμπλέκεται το Noma, το οποίο έχασε τον περασμένο Απρίλιο τον τίτλου του "καλύτερου εστιατορίου", μετά από τρία χρόνια στην κορυφή. Τον Μάρτιο, 63 πελάτες του ασθένησαν με διάρροια και εμετούς και οι αρχές της Δανίας κατηγόρησαν το εστιατόριο ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής όταν διαπιστώθηκε ότι ένας από τους μάγειρες ήταν άρρωστος.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης