Ο Ρουμάνος που έκλεψε το μουσείο στο Ρότερνταμ, τώρα το κατηγορεί για αμέλεια!

Ο Ρουμάνος που έκλεψε το μουσείο στο Ρότερνταμ, τώρα το κατηγορεί για αμέλεια!

Αφού άρπαξε έξι πίνακες μεγάλων ζωγράφων από το Κούνστχαλ, απείλησε να προσφύγει κατά του ολλανδικού μουσείου

Ο Ρουμάνος που έκλεψε το μουσείο στο Ρότερνταμ, τώρα το κατηγορεί για αμέλεια!
Την ώρα που το μυστήριο με το τι έχουν γίνει οι πίνακες που έκλεψε ο Ρουμάνος Ράντου Ντογκάρου από το μουσείο Κούνστχαλ στο Ρότενταμ δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, ο δικηγόρος του δράστη απείλησε σήμερα να προσφύγει κατά του μουσείου για αμέλεια στην προστασία των πινάκων.

Ο Ντογκάρου έχει παραδεχθεί πως έκλεψε πίνακες των Μονέ, Γκογκέν και Πικάσο, τη νύκτα της 15ης προς τη 16η Οκτωβρίου 2012. Ωστόσο οι πίνακες ακόμα δεν έχουν βρεθεί, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν καεί, καθώς η μητέρα του Ντογκάρου είχε δηλώσει πως τους έκαψε, πριν υπαναχωρήσει.

Ο Ντογκάρου και πέντε άλλοι ύποπτοι ως συνεργοί, άπαντες Ρουμάνοι, δικάζονται από τον Αύγουστο στο Βουκουρέστι γι' αυτή την κλοπή των πινάκων, που ήταν μια από τις πιο θεαματικές του αιώνα. Σήμερα πραγματοποιείται μια νέα ακροαματική συνεδρίαση.

Κλείσιμο
«Πρόκειται για σοβαρή, ξεκάθαρη αμέλεια», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος Καταλίν Ντάνκου, συνήγορος του Ντογκάρου, προσθέτοντας: «Αν δεν λάβουμε απάντηση αναφορικά με τους ενόχους αυτής της παραβίασης της ολλανδικής νομοθεσίας για τα μέτρα ασφαλείας του μουσείου  εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσλάβουμε ολλανδούς δικηγόρους για να ασκήσουμε προσφυγή στη δικαιοσύνη στην Ολλανδία ή στη Ρουμανία».

Αν το μουσείο κηρυχθεί ένοχο αμέλειας, θα πρέπει «να είναι αλληλέγγυο» στην πληρωμή του ασφαλιστή των πινάκων, ο οποίος κατέβαλε 18 εκατ. ευρώ για να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη, συνέχισε ο δικηγόρος. Αυτό θα μείωνε το ποσό που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ο πελάτης του, αν καταδικασθεί για την κλοπή και δεν επιστρέψει τους πίνακες.

Παρά τη μεγάλη αξία τους, «κανένας από τους κλαπέντες πίνακες δεν ήταν εφοδιασμένος με συναγερμό», αναφέρεται σ' ένα από τα έγγραφα των ολλανδικών αρχών που εστάλησαν στους ρουμάνους εισαγγελείς.

Ανάμεσα στα έργα που εκλάπησαν είναι τα "Tete d'Arlequin" του Πάμπλο Πικάσο, "Waterloo Bridge" και "Charing Cross Bridge" του Κλοντ Μονέ και "Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο ή Αρραβωνιαστικιά" του Πολ Γκογκέν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης