Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Εκτός κυβέρνησης ο «κλειδοκράτορας» του Λουξεμβούργου;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Εκτός κυβέρνησης ο «κλειδοκράτορας» του Λουξεμβούργου;

Η τύχη του, σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των Φιλελεύθερων

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Εκτός κυβέρνησης ο «κλειδοκράτορας» του Λουξεμβούργου;
Ο «κύριος euro», Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αν και οδήγησε το κεντροδεξιό κόμμα του σε νίκη στις χθεσινές πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στο Λουξεμβούργο, μπορεί να μείνει εκτός κυβέρνησης. Η τύχη του, σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των Φιλελεύθερων.  
   
Το φιλελεύθερο κόμμα (DP) αναδεικνύεται σε ρόλο ρυθμιστή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ενώ το κόμμα του Γιούνκερ, που ήρθε και πάλι πρώτο, δεν πήγε άσχημα αν σκεφθεί κανείς ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας βρέθηκε σε δεινή θέση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών με τον «Μεγάλο Αδερφό» να παρακολουθεί σχεδόν όλους τους πολίτες του Μεγάλου Δουκάτου με τον ίδιο στα «ηνία» της χώρας.    
   
Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα, το κεντροδεξιό κόμμα (CSV) του πρωθυπουργού διαθέτει 23 έδρες, οι σοσιαλδημοκράτες (LSAP) 13, οι φιλελεύθεροι (DP) 13, οι Πράσινοι 6 και τα υπόλοιπα κόμματα 2 έδρες.
 
Οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες αποτέλεσαν σύμμαχοι του Γιούνκερ στους προηγούμενες κυβερνητικούς συνασπισμούς, ωστόσο, δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο (τουλάχιστον για τους σοσιαλδημοκράτες) ότι θα συνεργαστούν εκ νέου.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, δύο είναι πλέον τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση και ο επί 18 χρόνια κλειδοκράτορας του Μεγάλου Δουκάτου ενδέχεται να μην είναι μέσα σε αυτά. 
Κλείσιμο

Στο πρώτο σενάριο ο Γιούνκερ θα συνεργαστεί με τους φιλελεύθερους (σύνολο 39 έδρες επί συνόλου 60), χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι οι φιλελεύθεροι θα δεχθούν και πάλι τον Γιούνκερ.
  
Στο δεύτερο σενάριο η συνεργασία θα αφορά σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους και πράσινους (σύνολο 46 έδρες) με πιθανότερο για την πρωθυπουργία τον Ετιέν Σνάιντερ, υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση.
    
Πάντως, το κεντροδεξιό κόμμα του Γιούνκερ υπήρξε ανέκαθεν ο βασικός κορμός των κυβερνητικών συνασπισμών και κύριος «τροφοδότης» πρωθυπουργών του Μεγάλου Δουκάτου.
   
Εξαίρεση αποτέλεσε ο άλλοτε πρόεδρος της Κομισιόν Γκαστόν Τορν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1970 και προέρχεται από το φιλελεύθερο DP.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης