Απώλειες για τον Γιούνκερ, αλλά στην πρώτη θέση το κόμμα του

Απώλειες για τον Γιούνκερ, αλλά στην πρώτη θέση το κόμμα του

Τα πρώτα αποτελέσματα φέρνουν το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα πρώτο με 33,4% περίπου –Ανοιχτός σε συνομιλίες για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ο Γιούνκερ

Στη Ρουμανία η Ανγκελα Μέρκελ
Απώλειες για τον Γιούνκερ, αλλά στην πρώτη θέση το κόμμα του

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση του Λουξεμβούργου αναδεικνύεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV), αν και με απώλειες.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, και με περίπου 70% των καταμετρημένων ψήφων, το CSV συγκεντρώνει γύρω στο 33,4% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 38% που είχε συγκεντρώσει το 2009, ακολουθεί ο πρώην εταίρος του Γιούνκερ, Ετιέν Σνάιντερ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος LSAP με ποσοστό που πλησιάζει το 19,3%, έπειτα το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (DP) δείχνει να ανεβάζει το ποσοστό του με 19,2%, ενώ οι Πράσινοι κυμαίνονται γύρω στο 11%.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει δύο έδρες, ενώ το CSV, το LSAP και οι Πράσινοι φέρονται να έχουν χάσει από μία έδρα.

Ανάμεσα στους νικητές θεωρείται και το Αριστερό Κόμμα déi Lénk, που κερδίζει μία έδρα.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, δεν εκλέγεται το Κόμμα των Πειρατών.

Μετά τα αποτέλεσμα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως το κόμμα του παραμένει το ισχυρότερο στο Λουξεμβούργο, δηλώνοντας ανοιχτός σχετικά με συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό.

Παρότι παραδέχθηκε ότι το CSV σημείωσε απώλειες συγκριτικά με τις εκλογές του 2009, υποστήριξε ότι παραμένει ισχυρό.

Τόνισε, δε, ότι το κόμμα πέτυχε τον στόχο του, που ήταν να συγκεντρώσει τουλάχιστον 22 έδρες και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και όσους εργάστηκαν στην προεκλογική καμπάνια του.

Έδωσε, μάλιστα, συγχαρητήρια στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα για την επιτυχία που σημείωσε και πρόσθεσε ότι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν με άλλα κόμματα για το καλό του λαού του Λουξεμβούργου.

Νωρίτερ και μετά την εξάσκηση του εκλογικού δικαιώματος του, ο Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι «στο ίδιο επίπεδο των αποτελεσμάτων της προηγούμενης και της προπροηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Θα δούμε απόψε με ποιον τρόπο το εκλογικό σώμα θα μοιράσει τα χαρτιά του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει φιλοδοξίες να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Όχι, όχι, όχι. Το έχω κάνει σαφές ότι δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Δεν βλέπω ένα μέλλον στις Βρυξέλλες. Ελπίζω ότι το μέλλον μου θα είναι στο Λουξεμβούργο».

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης