Στρος Καν: Δεν έχω το μαγικό ραβδί αλλά αγαπώ τη Σερβία

Στρος Καν: Δεν έχω το μαγικό ραβδί αλλά αγαπώ τη Σερβία

«Θα προσπαθήσω να βοηθήσω τη Σερβία να επιλύσει τα προβλήματα» τόνισε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν

Παραλίγο να γίνει στάχτη το σπίτι του Κούγια
Στρος Καν: Δεν έχω το μαγικό ραβδί αλλά αγαπώ τη Σερβία
Η σερβική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά αν καταβληθούν προσπάθειες είναι δυνατή η επίλυσή τους και η επιτυχία, τόνισε ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, μετά από διαβουλεύσεις στο Βελιγράδι με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον υπουργό Οικονομίας Σάσα Ραντούλοβιτς και τον υπουργό Οικονομικών Λάζαρ Κρστιτς.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου της σερβικής κυβέρνησης, τόνισε πως είναι ευτυχής επειδή βρίσκεται στη Σερβία και θα προσπαθήσει να βοηθήσει το λαό της και να επιλύσει τα προβλήματα.

«Φυσικά αυτό δεν θα είναι εύκολο - η παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλή. Η σερβική οικονομία έχει προβλήματα, αλλά νομίζω ότι είναι δυνατό με τις κατάλληλες προσπάθειες να επιλυθούν τα προβλήματα και να υπάρξει επιτυχία» υπογράμμισε ο κ. Στρος Καν.
Κλείσιμο

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανήγγειλε ότι θα υποβάλει συγκεκριμένες συστάσεις στην κυβέρνηση της Σερβίας σε μερικούς μήνες, τονίζοντας ότι δεν έχει το «μαγικό ραβδί» και ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αναμένονται πολύ γρήγορα.

«Εχετε καλή πολιτική ομάδα, ο αντιπρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι σε θέση να υιοθετήσουν ορθές αποφάσεις. Εγώ και η ομάδα μου θα προσπαθήσουμε να ετοιμάσουμε τις συστάσεις και να τις κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για ανάκαμψη», υπογράμμισε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία χώρα χωρίς κανένα πρόβλημα και πως πιστεύει ότι τα οικονομικά και επιχειρηματικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε αναταραχές και σε εντάσεις και ότι αυτό πρέπει να διευθετηθεί.

Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα επιλύσει το πρόβλημα της ανεργίας, ο Ντομινίκ Στρος Καν ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι ίδια με εκείνα που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες του κόσμου, δεν διαφέρουν από οπουδήποτε αλλού, ότι πρέπει να συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση και ότι η ομάδα του, από την πλευρά της, πρέπει να δει ποιες συστάσεις μπορεί να κάνει.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι ο ίδιος και η ομάδα του παρέχουν συμβουλές, κάτι που δεν εύκολο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να είσαι στην κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει αποφάσεις.

Σε ερώτηση αν τάσσεται υπέρ της λιτότητας ή της κατανάλωσης, ο πρώην γενικός διεθυντής του ΔΝΤ είπε ότι δεν επιμένει ούτε στο ένα ούτε στο άλλο, αλλά αν πρέπει να υποστηρίξει κάτι, αυτό είναι η ιδέα της ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς ανάπτυξη, η ανάπτυξη καθιστά δυνατή την προόδο», είπε και τόνισε ότι ήταν ο πρώτος διευθυντής του ΔΝΤ που κατάφερε να εξοικονομήσει πόρους και ότι το 2008 όταν ξεκίνησε η κρίση επέμενε ότι ήρθε καιρός για δαπάνες και γι αυτό αποφεύχθηκε το σενάριο του 1929.

Στην ερώτηση τι ήταν εκείνο που τον προσέλκυσε στη Σερβία ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ απάντησε: «Επειδή αγαπώ τη Σερβία». Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι ήταν ιδέα του διευθυντή της εταιρείας που προσέλαβε η κυβέρνηση της Σερβίας Βλάντιμιρ Μόλοβ και ότι αποδέχθηκε με ικανοποίηση την πρόταση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσις δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος επειδή ο κ. Στρος Καν δέχθηκε να συνεργαστεί με τη σερβική κυβέρνηση και ότι τμήμα της ομάδας του θα εργαστεί στο Βελιγράδι και άλλο τμήμα στο Παρίσι, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται προς το συμφέρον της Σερβίας.

«Γνωρίζω ότι ο ευκολότερος τρόπος είναι να συνεχίσουμε να ζούμε στο τέλμα, αλλά εμείς σε αντίθεση με άλλους, επιθυμούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και εργαζόμαστε. Στη Σερβία είναι σύνηθες να δέχεσαι επίθεση όταν κάτι κάνεις. Μας επιτέθηκαν για κάτι που δεν είναι αλήθεια, επειδή δεν είναι δικά μας τα μέτρα, αλλά μας επιτέθηκαν και για να αποδείξουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα», είπε ο κ. Βούτσιτς και πρόσθεσε: «Ομως εμείς αποφασίσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να εργαστούμε».

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι η συνεργασία με τον Ντομινίκ Στρος Καν θα διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες, διάστημα κατά το οποίο ο διεθνής ειδικός θα παρέχει pro bono συμβουλές στην κυβέρνηση της Σερβίας.

πηγή: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης