Ομπάμα: Αν αποτύχει η διπλωματία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν

Ομπάμα: Αν αποτύχει η διπλωματία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν

Στον ΟΗΕ η συμφωνία για τα χημικά - Σε ετοιμότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο - Αυστηρό χρονοδιάγραμμα μιας εβδομάδας στον Άσαντ να παραδώσει «λεπτομερή λίστα» του οπλοστασίου - Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις - Απογοητευμένη η συριακή αντιπολίτευση από την εξέλιξη

Άνεργοι χωρίς πτυχίο αλλά και…πολυτελείας
Ομπάμα: Αν αποτύχει η διπλωματία οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν
Μπορεί ΗΠΑ-Ρωσία να τα βρήκαν για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, όμως ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα ήταν ξεκάθαρος: «Αν αποτύχει η διπλωματία οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να δράσουν».

Στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στον Άσαντ είπε: «Αν η Συρία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες», ενώ υπογράμμισε πως «μένει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει».

«Καλωσορίζω ως πρόοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία στη Γενεύη, που συνιστά έναν σημαντικό σταθμό. Αυτό το πλαίσιο εργασίας προσφέρει την πιθανότητα να καταστραφούν τα συριακά χημικά όπλα μέσω μιας διαδικασίας διαφανούς, γρήγορης και ελέγξιμης η οποία θα θέσει τέρμα στην απειλή που αυτά τα όπλα θέτουν όχι μόνο για τους Σύρους αλλά για ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο Ομπάμα, ενώ διευκρίνισε πως η διεθνής κοινότητα περιμένει ότι το καθεστώς του Άσαντ «θα σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεών του».
Κλείσιμο

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διασφαλίσουν πως «η διαδικασία αυτή παραμένει υπό έλεγχο και πως θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ δεν συμμορφωθεί με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα».

Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του αμερικανού προέδρου μετά τη σημερινή συμφωνία, που προέκυψε από τις συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, για τον αφοπλισμό της Δαμασκού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ από τη Γενεύη, ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Το σχέδιο θέτει στη Δαμασκό ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, απαιτώντας την παράδοση «μίας λεπτομερούς λίστας» στοιχείων αναφορικά με το μέγεθος του χημικού της οπλοστασίου, εντός μίας εβδομάδας.

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς», δήλωσε ο Κέρι.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεγκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης», ωστόσο ο Κέρι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Κέρι δήλωσε εξάλλου ότι η συμφωνία του Σαββάτου «δεν αφήνει περιθώριο για παιχνίδια».

Σε ετοιμότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη τοποθετημένες για πιθανά στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία, τουλάχιστον για τώρα, ακόμη και μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

«Δεν κάναμε καμία αλλαγή στη θέση των δυνάμεών μας σε αυτό το σημείο. Η αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής ισχύος υπήρξε κλειδί ώστε να σημειωθεί διπλωματική πρόοδος και είναι σημαντικό το καθεστώς Άσαντ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο», ανέφερε  ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υπάρχουν 45 τοποθεσίες στη Συρία που συνδέονται με το συριακό χημικό οπλοστάσιο, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας .

«Πιθανόν να υπάρχουν 45 τοποθεσίες που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων και σχεδόν οι μισές έχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες από υλικά χημικών όπλων», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πιστεύεται πως όλες αυτές οι τοποθεσίες τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων δεδομένου ότι η Δαμασκός μεταφέρει τέτοιο υλικό σε περιοχές που ελέγχει.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το συριακό χημικό οπλοστάσιο χαρακτηρίζοντάς την "ένα σημαντικό βήμα προόδου" και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της.

«Η συμφωνία επί του σχεδίου που επιτεύχθηκε στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του, ο οποίος είχε συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του λίγο πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα αποσαφηνίσει τη θέση της με βάση το πόρισμα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου.

«Μίλησα με τον υπουργό (Τζον Κέρι)», έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter, προσθέτοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της».

Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Βερολίνο, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γκίντο Βέστερβέλε, να δηλώνει ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν σημαντικά ύστερα από τη συμφωνία.

«Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός, σημειώνοντας «μία ειρήνη διαρκείας...μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης».

Σκληρή ήταν την ίδια στιγμή η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως  ο Ασαντ κάνει παιχνίδια για να κερδίσει χρόνο ενώ συνεχίζει να διαπράττει θηριωδίες. Πάντως δήλωσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ρωσίας, για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους σύρους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Απογοητευμένη η συριακή αντιπολίτευση από την εξέλιξη


Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέρριψε σήμερα την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο λέγοντας ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

«Η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο ηγέτης του Στρατού, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς.

«Αδιαφορούμε πλήρως για αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγο νωρίτερα, ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, είπε ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μεταφέρουν τις τελευταίες ημέρες τμήμα του συριακού χημικού οπλοστασίου στο Λίβανο και το Ιράκ.

Ο Ιντρίς, είπε ότι οι Σύροι αντάρτες θεωρούν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τον έλεγχο και στη συνέχεια την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου πλήγμα για την εξέγερσή τους που μαίνεται εδώ και δυόμιση χρόνια και στοχέυει στην απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης