Εγκαταλελειμμένα πυρομαχικά σκοτώνουν αμάχους στο Αφγανιστάν

Εγκαταλελειμμένα πυρομαχικά σκοτώνουν αμάχους στο Αφγανιστάν

Το σύνολο των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί κι έχουν εγκαταλειφθεί στο Αφγανιστάν –τόσο αυτά του NATO όσο και εκείνα που είχαν εγκαταλείψει τα σοβιετικά στρατεύματα ή αντάρτες– στοίχισαν τη ζωή σε 363 πολίτες το 2012 και σε άλλους 240 το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2013

Εγκαταλελειμμένα πυρομαχικά σκοτώνουν αμάχους στο Αφγανιστάν
Τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και αφήνουν πίσω τους οι δυνάμεις του NATO καθώς εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν είναι η αιτία ενός αυξανόμενου αριθμού θανάτων πολιτών, όπως σημείωσε σήμερα ένα κορυφαίο στέλεχος μιας οργάνωσης αποναρκοθέτησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Από το 2008 τουλάχιστον 53 Αφγανοί άμαχοι, στην πλειονότητά τους παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από πυρομαχικά εγκαταλελειμμένα γύρω από ή σε στρατιωτικές βάσεις της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν και σε πεδία βολής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Σεντίκ Ρασίντ, διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού της Δράσης εναντίον των Ναρκών, οργάνωσης του ΟΗΕ. Ο Ρασίντ τόνισε ότι η υπό αμερικανική ηγεσία ISAF οφείλει να καθαρίσει τα πεδία βολής και τις βάσεις από όλα τα πυρομαχικά πριν αποχωρήσει το 2014.

Το σύνολο των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί κι έχουν εγκαταλειφθεί στο Αφγανιστάν –τόσο αυτά του NATO όσο και εκείνα που είχαν εγκαταλείψει τα σοβιετικά στρατεύματα ή αντάρτες– στοίχισαν τη ζωή σε 363 πολίτες το 2012 και σε άλλους 240 το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2013, πρόσθεσε ο Ρασίντ, επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί καταδεικνύουν μια αύξηση από τα 30 στα 40 θύματα κάθε μήνα ως τώρα φέτος.

«Εάν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί, είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί, διότι πολύς κόσμος ψάχνει εκρηκτικά που δεν έχουν εκραγεί για να πουλήσει το μέταλλο», εξήγησε ο ίδιος. «Υπάρχει πρόβλημα, η εργασία [της εκκαθάρισης των βάσεων και των πεδίων βολής από τα πυρομαχικά] δεν γίνεται σωστά», τόνισε.

Βάσει της διεθνούς συνθήκης για ορισμένα είδη συμβατικών όπλων του 1980, που έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες που εισφέρουν δυνάμεις στην δύναμη αυτή η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, οι χώρες αυτές έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν τα πυρομαχικά από τις περιοχές από όπου αποχωρούν.
Κλείσιμο

«Είμαστε ενήμεροι για πληροφορίες που κάνουν λόγο περί ύπαρξης πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί σε πεδία βολής ή σε τοποθεσίες όπου βρίσκονταν βάσεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ISAF, ο αντισυνταγματάρχης Γουίλ Γκρίφιν, διαβεβαιώνοντας ότι η δύναμη έχει «διαδικασίες» για την εξουδετέρωση αυτού του είδους των πυρομαχικών.

Για τον Ρασίντ όμως αυτό δεν αρκεί. Κάλεσε την ISAF να «δείξει ενδιαφέρον για το πρόβλημα. Ξοδεύουν σημαντικά ποσά σε αυτή τη χώρα. Γιατί δεν δίνουν σημασία στο ζήτημα αυτό;», ρώτησε.

«Υπάρχουν εκατοντάδες στρατιωτικές βάσεις κι ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα κλείσει, θα παραδοθεί στις τοπικές δυνάμεις ή θα εγκαταλειφθεί. Ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί», προέβλεψε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης