Προς άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν κινείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Προς άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν κινείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την άρση της ασυλίας της Λεπέν είχε ζητήσει το Νοέμβριο του 2012 από το Ευρωκοινοβούλιο η Γαλλία

Προς άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν κινείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έρχεται στις 2 Ιουλίου το αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, εξαιτίας ρατσιστικών δηλώσεων κατά των μουσουλμάνων το 2010. 

Το Ευρωκοινοβούλιο υλοποιεί κατά παράδοση τις προτάσεις της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Σώματος, η οποία και υιοθέτησε την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία έκθεση που εισηγείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας της ευρωβουλευτού Μαρίν Λεπέν.

Η σχετική έκθεση που συνέταξε η φιλελεύθερη ευρωβουλετής Σεσίλια Βίλκστρεμ έλαβε 11 ψήφους υπέρ, 1 κατά, ενώ καταγράφηκαν επίσης 4 αποχές.

Η ψηφοφορία διεξήχθη κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής και απούσης της Μαρίν Λεπέν, η οποία επισκέπτεται τη Μόσχα.

Την άρση της ασυλίας της Λεπέν είχε ζητήσει το Νοέμβριο του 2012 από το Ευρωκοινοβούλιο η Γαλλία, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και πιθανόν να προσαχθεί σε δίκη για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2010, όταν είχε παρομοιάσει τις προσευχές που κάνουν οι μουσουλμάνοι στους δρόμους γαλλικών πόλεων με την γερμανική κατοχή κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Εάν η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στερηθεί την ασυλία της, θα κινηθεί έρευνα για «υποκίνηση ρατσιστικού μίσους» σε βάρος της.

Η επίμαχη δήλωση της Λεπέν είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2010, κατά την διάρκεια της εκστρατείας εν όψει των εσωκομματικών εκλογών στη Λυών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης