Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο

«Οι απελπισμένοι Κύπριοι  έσπευσαν σήμερα στις εκκλησίες για να προσευχηθούν», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Daily Mail

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο
Με ανησυχία αλλά και αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξελίξεις στην Κύπρο, την ώρα που από πλευράς ΔΝ Τ τηρείται πλήρης σιωπή για τις θέσεις του Ταμείου και για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα ρεπορταζ της βρετανικής «Daily Mail»
αλλά και του Al Jazeera που μεταδίδουν εικόνες από τις  πλημμυρισμένες από πιστούς εκκλησίες στην Κύπρο όπου «οι βαθιά θρησκευόμενοι πολίτες» έσπευσαν σήμερα για να προσευχηθούν για τη διάσωση της χώρας αλλά και για τις ίδιες τους τις ζωές.

Κλείσιμο
Μάλιστα, η «Daily Mail» αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και κατακλυζουν τα σουπερ μάρκετ για να προμηθευτούν όσα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης μπορούν.



Την ίδια ώρα, η βρετανική «Guardian»  αναφέρει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να τιμωρήσει την Ευρώπη για το φόρο στις καταθέσεις.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν είναι λίγες οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και το Κρεμλίνο θα αναζητήσει αντίποινα για την απόφαση της Ευρώπης να προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων των Ρώσων που υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σε ένα άλλο δημοσίευμα, εκφράζει τους φόβους της ότι η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει η «παιδική χαρά» των Ρώσων, όπως ακριβώς και η Κύπρος.


Η γαλλική «Le Monde» γράφει ότι η Κύπρος δίνει μάχη με το χρόνο καθώς και ότι φουντώνουν τα αντιγερμανικά συναισθήματα στη Νότια Ευρώπη.  Όπως αναφέρει, το Eurogroup ετοιμάζεται γαι μια μεγάλη βραδιά διαπραγματεύσεων γαι να σώσει την Κύπρο.

Όοσν αφορά στην Γερμανία, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το δελτίο του γερμανικού δικτύου «ZDF» το οποίο ξεκίνησε αναφερόμενο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου.

«Δεν μπορεί κανείς παρά να νοιώσει οίκτο για τον φτωχό Μιχάλη Σαρρή, τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, που έδειχνε ολοένα και περισσότερο κατηφής και ζαρωμένος καθώς περνούσε μπροστά απο τις κάμερες» είπε ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων και συνέχισε λέγοντας ότι ο «θλιμμένος άνδρας με τους κυρτούς ώμους έγινε απεικόνιση της κρίσης».

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η γερμανική «Die Welt», επικαλούμενη κύκλους της Τρόικας, υποστηρίζει ότι οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου είναι κατά 2 δισ. ευρώ υψηλότερες και φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Κύπρος χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τα 17 δις. ευρώ που υπολογιζόταν μέχρι τώρα για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος. H «Die Welt» επικαλείται πρόσωπα από το περιβάλλον της Τρόικας, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, και τα οποία υποστηρίζουν ότι οι δανειακές ανάγκες είναι υψηλότερες. Το ακριβές ποσό δεν είναι ακόμη σαφές, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι κύκλοι της Τρόικα το υπολογίζουν στα 19 δισ. ευρώ, καθώς τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χειρότερα από ότι ήθελαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Ένα από τα αίτια για τις αυξημένες ανάγκες εντοπίζεται στο επταήμερο κλείσιμο των κυπριακών τραπεζών, αναφέρει η Die Welt.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πολλοί αναλυτές μιλούν για σκοπιμότητες από μέρους της Γερμανίας με χαρακτηριστικό  το δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επισημαίνει ότι «προκαλεί εντύπωση σ' αυτό το φιάσκο», όπως τονίζει, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σχεδόν ένα χρόνο για να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

Στα περισσότερα αμερικανικά δημοσιεύματα και στις ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ο ανταγωνισμός για τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σημειώνοντας τόσο την εμπλοκή της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, τις ρωσικές επιδιώξεις, τις προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, τις τουρκικές απειλές, καθώς και τη συνεργασία Κύπρου με Ισραήλ και την αντιπαράθεση Αθήνας και Άγκυρας για ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας.

Επίσης, στα περισσότερα δημοσιεύματα υποστηρίζεται ότι η απόφαση για το «κούρεμα» σε καταθέσεις κυπριακών τραπεζών, επαναφέρει τους φόβους για αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ακόμη και σενάρια για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές αναδεικνύουν τον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση του ταμπού του «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων, μολονότι αρκετοί σημειώνουν τη μοναδικότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ως υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο για το «ξέπλυμα χρήματος».



Και την ώρα που η αγωνία στην Κύπρο κορυφώνεται, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNΝ φιλοξενεί δημοσκόπηση, μέσα από την οποία καλεί τους αναγνώστες να ψηφίσουν, εάν θα επισκέπτονταν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό για το Πάσχα, με την πλειοψηφία των απαντήσεων να είναι αρνητική.

«Η Κύπρος αρνείται να μάθει από τα λάθη της» γράφουν οι New York Times, τονίζοντας ότι η χώρα «θα πληρώσει ακριβά τις αμαρτίες της».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι  Κύπριοι πάντα υπερεκτιμούσαν τη διαπραγματευτική τους θέση.

«Τα τελευταία χρόνια, το πρώτο μεγάλο λάθος τους ήταν ότι το 2004 απέρριψαν το σχέδιο του ΟΗΕ για την ενοποίηση νησί τους. Αυτό εκνεύρισε τους Ευρωπαίους εταίρους και έβαλε την Κύπρο σε μια αδύναμη στρατηγική θέση, αφήνοντας μια ουλή σε όλο το νησί» υποστηρίζει ο αρθρογράφος των New York Times.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, η «τελευταία κομμουνιστική κυβέρνηση ήταν εξίσου εγκληματική» καθώς απέτυχε να λάβει μέτρα όταν η κρίση έπληξε την Ελλάδα.

«Αν ήταν πρόθυμοι για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, η κυπριακή οικονομία θα είναι πλέον πιο υγιής. Επίσης, θα ήταν πιο εύκολο για την Κύπρο να κάνει μια συμφωνία με τη Γερμανία τότε παρά τώρα έπειτα από τώρα που η  Άνγκελα Μέρκελ απέχει λίγους μήνες από τις εκλογές» προσθέτει.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera σε δημοσίευμά της με τίτλο «Τα λάθη της Κύπρου και του Βερολίνου», κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση του 1929, συγκρίνοντάς την με τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Κύπριοι. Όπως αναφέρει, βέβαια, «στη δεκαετία του 1920-1930 δεν υπήρξε ένα τέτοιο θέαμα, όπου μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίοι παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες: μια χώρα της οποίας η οικονομία είναι μόλις 0,25% της ευρωζώνης και της οποίας ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα είναι πιο μικρό και από την ενδέκατη γερμανική τράπεζα, κι όμως έχει μετατραπεί σε μία υπαρκτή απειλή για το ευρώ».

Οι Japan Times αναφέρουν πως «παρότι, λογικά, ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο, θα έπρεπε να μένει στην Κύπρο, αυτό δεν συμβαίνει» για μια χώρα, η οποία είναι πολύ μικρή κι επομένως, δεν θα έπρεπε να αφορά στην παγκόσμια σκηνή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Ιαπωνικοί Times κάνουν λόγο για αναγκαιότητα σωτηρίας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, καθώς ζημιώθηκε επενδύοντας σε ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης και σε δάνεια ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το κείμενο, «το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η Κύπρος. Το ζήτημα είναι αν αυτό που ξεκίνησε στην Κύπρο, θα παραμείνει στην Κύπρο. Αν όχι, τότε η κατάσταση για την Ευρώπη μόλις έγινε χειρότερη».

Την ίδια ώρα, το βρετανικό δίκτυο BBC συγκρίνει το θρίλερ που επικρατεί στην Κύπρο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή και την Βραζιλία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «για τους Βραζιλιάνους τα γεγονότα της Κύπρου επανέφεραν μνήμες από το παρελθόν, τα οποία θα προτιμούσαν να ξεχάσουν», κάνοντας λόγο για το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών, ως μέρος πακέτου μέτρων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού υπό την προεδρία του Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο. Όσο για την Αργεντινή, «μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της, όμως η μικρή Κύπρος είναι κατά πολύ εξαρτώμενη στη διεθνή καλή θέληση ώστε να επιπλεύσει».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian στην ιστοσελίδα της γράφει για το δράμα που πνίγει την τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης και αναφέρει πως «σε καμία άλλη περίπτωση, από την στιγμή της έναρξης της ευρωπαϊκής κρίσης, κανένας πολιτικός (ο Νίκος Αναστασιάδης) δεν είχε δεχθεί ποτέ τόση μεγάλη πίεση».

Την ίδια στιγμή, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δηλώνει πως ούτε η Κύπρος, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ισπανία, αλλά η Γαλλία μπορεί να είναι ο πραγματικός ασθενής της Ευρώπης. Μάλιστα, εξηγεί πως το Παρίσι «μπορεί να γίνει ο νέος ασθενής της ηπείρου όχι μόνο για τα οικονομικά προβλήματα του, αλλά επειδή σύντομα η χώρα δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστική».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης