Γραμμή από το… Βερολίνο παίρνει η Ρώμη

Γραμμή από το… Βερολίνο παίρνει η Ρώμη

Ο Σόιμπλε ζητά σταθερή κυβέρνηση από τους Ιταλούς - Εχει μέλλον ένας συνασπισμός Μπερσάνι- Μπερλουσκόνι; - Στάινμπρουκ: «Κλόουν» οι Μπερλουσκόνι και Γκρίλο

Γραμμή από το… Βερολίνο παίρνει η Ρώμη
Γραμμή από το…. Βερολίνο παίρνει η Ρώμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Προτού συναντηθεί με τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι για να του αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης  (όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ),  ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα έχει συνομιλίες με την «σιδηρά κυρία της Γερμανίας», Ανγκέλα Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο Ναπολιτάνο , πάντως , σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις χρηματαγορές, δηλώνει ήρεμος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και πεπεισμένος πως η Ιταλία θα ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη δοκιμασία.  

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα επιζητώντας το ταχύτερο μία πολιτική λύση στην Ρώμη προκειμένου να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί, πολιτικοί και οικονομικοί, και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Το Βερολίνο, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλεί τους Ιταλούς να σχηματίσουν μία σταθερή κυβέρνηση.

Ο γερμανικός Τύπος αποτυπώνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία στο εθνικό πιάτο των Ιταλών, την πίτσα. Σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild, υπό τον τίτλο : «Τετραπλή ύφεση», ο δημοσιογράφος Νίκολαους Μπλόμε σχολιάζει το αποτέλεσμα της κάλπης με φαντασία και την βοήθεια του photoshop το απεικονίζει σε μία πίτσα , κομμένη σε τέσσερα κομμάτια με τους πρωταγωνιστές του ιταλικού «ψυχοδράματος»: Τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρωταγωνιστή των περίφημων πάρτι «μπούνγκα- μπούνγκα» , Σιλβιο Μπερλουσκόνι, την μεγάλη έκπληξη της κάλπης , τον κωμικό Πέπε Γκρίλο και τον πρώην πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.
Κλείσιμο



«Αυτή η πίτσα δεν μας αρέσει» , γράφει ο υπότιτλος επισημαίνοντας πως  η Δημοκρατία οδήγησε σ΄ ένα πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα του Καβαλιέρε ο οποίος μάλιστα αφήνει ανοιχτό τα ενδεχόμενο συνεργασίας με τον νικητή των εκλογών, Μπερσάνι, καταψηφίζοντας την πολιτική του τεχνοκράτη Μόντι και τα μέτρα λιτότητας που προωθούσε η κυβέρνησή του. Το σχετικό άρθρο υπογραμμίζει επίσης πως Γκρίλο και Μπερλουσκόνι ανακάτεψαν την εκλογική τράπουλα παίζοντας ρόλο ρυθμιστή στον σχηματισμό κυβέρνησης της τρίτης  μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα , πάντως με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Ιταλών πολιτικών αναλυτών, ο μεγάλος συνασπισμός «Μπερσάνι- Μπερλουσκόνι» μοιάζει καταδικασμένος.  Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι εμφανίζεται να το απορρίπτει ενώ ο ίδιος ο Καβαλιέρε , αν και εμφανίζεται πρόθυμος, απορρίπτει τις πολιτικές που ο Μπερσάνι  προτίθεται να ακολουθήσει. Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει αν ο θριαμβευτής των ιταλικών εκλογών, Μπέπε Γκρίλο, θα αλλάξει τις θέσεις του . Για τον βρετανικό Guardian, ο Γκρίλο εκτός από ευρωσκεπτικιστής είναι πάνω απ΄ όλα αντισυστημικός, γι΄αυτό και τον εμπιστεύτηκε ένας στους τέσσερις Ιταλούς πολίτες. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων θα βάλει …νερό στο κρασί του και θα συμφωνήσει να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό. Πάντως ο Μπερσάνι αποσκοπεί στον σχηματισμό κυβέρνησης αλλαγής και πετάει το …μπαλάκι στον Ιταλό κωμικό.

Για τον γαλλικό Τύπο, ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Μπερσάνι, είναι ο «Ολάντ της Ιταλίας», ο «κύριος συνηθισμένος» , ο οποίος θα αναζητήσει συμμαχίες προκειμένου να σχηματίσει μία κυβέρνηση με…μέλλον 

Από την άλλη, ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας και αντίπαλος της Μέρκελ στις φετινές γερμανικές εκλογές, χαρακτήρισε «κλόουν» τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον κωμικό και νυν πολιτικό Μπέπε Γκρίλο, ύστερα από την εκλογική τους επιτυχία. Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει τη φήμη του ανθρώπου που δεν μασάει τα λόγια του, δήλωσε ότι «τρομοκρατήθηκε που κέρδισαν δύο κλόουν» και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στον Γκρίλο και στον Μπερλουσκόνι χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Καβαλιέρε «ξεκάθαρα κλόουν με αυξημένη τεστοστερόνη». «Η εντύπωσή μου είναι ότι κέρδισαν δύο λαϊκιστές», δήλωσε ο Στάινμπρουκ σε πολιτική συγκέντρωση στο Πότσνταμ αργά χθες Τρίτη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης δε θα ξεκινήσουν πριν από τις 15 Μαρτίου , μετά τις εκλογές για τους προέδρους και στην Κάτω Βουλή και στην Γερουσία (η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου). Κατά συνέπεια, το νωρίτερο που μπορεί να σχηματιστεί επισήμως νέα κυβέρνηση θα είναι στο τέλος Μαρτίου.

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης