Άρωμα γυναίκας στις ιταλικές εκλογές

Άρωμα γυναίκας στις ιταλικές εκλογές

Μπορεί να μην είναι μοντέλα, ούτε κορίτσια μπούνγκα-μπούνγκα, όμως η Αλεσάντρα Μορέτι, η Ντονατέλα Αγκοστινέλι, η Βαλεντίνα Βετσάλι και η Μάρα Καρφάνια, είναι οι αδιαμφισβήτητες βασίλισσες των ψηφοδελτίων- Τα απρόοπτα της πρώτης μέρας

Άρωμα γυναίκας στις ιταλικές εκλογές
Πρώτη ανάρτηση -16:47

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εκλογών στην Ιταλία, με προσέλευση που κυμάνθηκε στο 44, 29%, χαμηλότερη από ό,τι στις εκλογές του 2008.

Η αναμέτρηση θα συνεχιστεί και αύριο μέχρι τις 15:00 (τοπική ώρα) όταν θα κλείσουν οι κάλπες και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων που θα κρίνει το αποτέλεσμα για τους τέσσερις κύριους αντιπάλους Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μπέπε Γκρίλο και Μάριο Μόντι.

Ωστόσο η σημερινή ήταν μια ημέρα εκπλήξεων, καθώς χαρακτηρίστηκε από την γυμνόστηθη επίθεση των μελών της οργάνωσης Femen την ώρα που ψήφιζε ο Καβαλιέρε στο Μιλάνο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο τελευταίος έδωσε ακόμα ένα σόου όταν απευθύνθηκε σε νεαρή γυναίκα μέλος της εφορευτικής επιτροπής κάνοντας της παρατήρηση επειδή δεν του χαμογέλασε. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν ανάλογες… εμπειρίες.
Κλείσιμο


Economist: Ποιος θα σώσει την Ιταλία;
«Ποιος θα σώσει την Ιταλία;» αναρωτιέται ο Economist ενόψει των κρίσιμων σημερινών και αυριανών εκλογών στην Ιταλία. Ο κεντροαριστερός, αλλά με διάθεση σύμπνοιας με την Δεξιά, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι; Ο εφτάψυχος «Καβαλιέρε», Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, που ξεσηκώνει τα πλήθη με τον χειμαρρώδη λόγο του ή ο σοβαρός και μετρημένος «Προφεσόρε», Μάριο Μόντι; Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν μπροστά το Δημοκρατικό κόμμα του Μπερσάνι, όμως οι νέοι Ιταλοί ψηφοφόροι συμπαθούν τις επαναστατικές τάσεις του Γκρίλo, ο οποίος δέχεται θερμή συμπαράσταση από τους χρήστες του διαδικτύου.

Όσο για τον Καβαλιέρε, που αναμένεται να αναδειχθεί δεύτερος, παίζει το τελευταίο του χαρτί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δίνοντας ίσως τη μεγαλύτερη παράστασή του ως πρωταγωνιστής. Ενώ ο κατά πολλούς τέταρτος στην κατάταξη, τεχνοκράτης Μόντι καλεί τους Ιταλούς με την ψήφο τους να «μην γίνουμε Ελλάδα».

Την ίδια ώρα τη συνταγή Μπερλουσκόνι φαίνεται πως ακολουθούν όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν επιλέξει να βρίσκονται στο πολιτικό δυναμικό τους χαρισματικές, ευφυείς, επικοινωνιακές, αλλά και γοητευτικές υποψήφιες.
Μπορεί να μην είναι μοντέλα, ούτε κορίτσια μπούνγκα-μπούνγκα, όμως η Αλεσάντρα Μορέτι του Δημοκρατικού Κόμματος, η Ντονατέλα Αγκοστινέλι του Μπέπε Γκρίλο, η Βαλεντίνα Βετσάλι του Μάριο Μόντι και η Μάρα Καρφάνια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (η οποία έκανε γυμνή φωτογράφηση και την 'τσίμπησε' ο Μίστερ TV) , είναι οι αδιαμφισβήτητες βασίλισσες των ψηφοδελτίων που θα διεκδικήσουν μια θέση στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι


Πολλοί τον χαρακτηρίζουν «Ιταλό Ολάντ», «αριστερό που σκέφτεται όπως ένας δεξιός», ενώ κάποιοι δε μπορούν να καταλάβουν την επαφή του με την εκκλησία, καθώς ο Καθολικισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τα παιδικά του χρόνια όταν ο ιερέας θείος του προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον αποτρέψει από τον κομουνισμό. Ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) παρότι θεωρείται από τους επικριτές του παγερός, ξεπερασμένος κι όχι και τόσο αριστερός, κατάφερε να κάνει την έκπληξη όταν εκτόπισε με τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές, τον κύριο αντίπαλό του τον 38χρονο Ματέο Ρέντζι ο οποίος αναμενόταν να φέρει έναν φρέσκο αέρα στο κόμμα. Από τότε μέχρι σήμερα ο Μπερσάνι, ο οποίος στο μεταξύ είχε δώσει την υποστήριξή του στην τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι, προετοίμαζε το έδαφος για τις κρίσιμες αυτές εκλογές, προγραμματίζοντας σχεδόν με χειρουργικές κινήσεις τα επόμενα βήματά του. Αντιλαμβανόμενος της ανταπόκρισης του Γκρίλο, έδειξε κι εκείνος ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, επιχειρώντας ίσως μερικές άχαρες προσπάθειες να προσεγγίσει τον λαό μέσω διαδικτύου, το οποίο αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό ως το υπέρτατο πολιτικό όπλο. Έτσι ανέβασε βίντεο που τον δείχνει να απολαμβάνει το καινούριο τραγούδι του ροκ σταρ της ιταλικής μουσικής σκηνής Βάσκο Ρόσι, συντροφιά με το καθιερωμένο του πούρο, ενίσχυσε την παρουσία του σε Twitter και Facebook και υποσχέθηκε μια «σωστή Ιταλία», όπως είναι άλλωστε το σύνθημα της καμπάνιας του. Την ίδια ώρα, βλέποντας ότι ίσως χρειαστεί τη στήριξη του Μάριο Μόντι στη Γερουσία, κάνει «άνοιγμα» στον Προφεσόρε. Αυτό το «πάντρεμα» άλλωστε περιμένουν οι αναλυτές αλλά και η Ευρώπη, που θεωρείται ο καλύτερος συνδυασμός, καθώς μπορεί ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος να υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ και πιο δίκαιους φόρους για τα νοικοκυριά, όμως θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε πιο αυστηρούς όρους οι οποίοι θα προέρχονται από το στρατόπεδο Μόντι.

Αλεσάντρα Μορέτι - Υποψήφια Δημοκρατικού Κόμματος


Αντιδήμαρχος της πόλης της Βιτσέντζα, εκπρόσωπος του Μπερσάνι στις εσωκομματικές εκλογές του Pd, η γοητευτική Αλεσάντρα Μορέτι έχει αποδείξει πολλάκις πως αξίζει να βρίσκεται στα σπλάχνα του κόμματος αλλά και στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου. Δυναμική και άκρως μαχητική έχει επιτεθεί δημόσια σε όσους κατηγόρησαν το κόμμα για προσκόλληση στο παρελθόν, ενώ έχει χαρακτηρίσει «χοιροστάσιο» την προτέρα πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Η 39χρονη δικηγόρος με ειδικότητα στο οικογενειακό δίκαιο και μητέρα δύο παιδιών, στο πρόσωπό της πολλοί βλέπουν μια νεότερη Κάρλα Μπρούνι, ή ακόμα πιο νέα Κάρολ Μπουκέ. Άλλωστε με τη χάρη της, την εμφάνισή της και κυρίως τα εκφραστικά της γαλαζο-γκρίζα μάτια θα μπορούσε εύκολα να κάνει καριέρα ηθοποιού. Η Μορέτι όμως μεγάλωσε σε μια οικογένεια που η πολιτική καταλάμβανε σημαντικό χώρο. Αλλωστε ο πατέρας της που ήταν ενεργό μέλος του κομουνιστικού κόμματος, της είχε μάθει από μικρή τον ύμνο της Αριστεράς «Bandiera Rossa», τον οποίο δεν δίστασε να τραγουδήσει ζωντανά σε ραδιοφωνική εκπομπή όταν της ζητήθηκε.

Μπέπε Γκρίλο


Πριν λίγες ημέρες η ξακουστή πλατεία Ντουόμο στο Μιλάνο είχε γεμίσει σε κάθε της σημείο, παρά το τσουχτερό κρύο, με 100.000 κόσμου που άκουγαν ευλαβικά και επευφημούσαν έναν ενθουσιώδη Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος καλούσε «τα κόμματα να παραδοθούν, μια και ο ιταλικός λαός τα έχει περικυκλώσει». Σε κάθε σταθμό του Τσουνάμι τουρ, όπως ονομάστηκε η προεκλογική περιοδεία του δημοφιλούς κωμικού, η ανταπόκριση του λαού ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή. Βέβαια όπως υποστηρίζει και ο ίδιος «κανείς δεν περίμενε μια τέτοια επιτυχία», όμως φαίνεται πως οι Ιταλοί βλέπουν στο πρόσωπο του εκρηκτικού Γενοβέζου ιδρυτή του Κινήματος Πέντε Αστέρων την αλήθεια και όχι την διεφθαρμένη πολιτική η οποία τους έχει κάνει πειραματόζωα. Αλλωστε είναι ο μόνος που μιλά ανοιχτά για τον μπερλουσκονισμό, την κομματοκρατία, ενώ δε φοβάται να πει ότι το ευρώ εξαθλιώνει τον κόσμο και ότι η έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν είναι ταμπού για την Ιταλία «μια και δεν πρόκειται να συνέλθει οικονομικά διαφορετικά». Ο Γκρίλο κατάφερε να κερδίσει τον λαό και δη τους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους αλλά και τους μεγαλύτερους που έχουν κουραστεί από τους «παλιούς» πολιτικούς, χάρη στην διαδικτυακή του καμπάνια. Απέκτησε φανατικούς θαυμαστές λόγω του καυστικού του χιούμορ, που πολλές φορές αγγίζει τις αποχρώσεις του μαύρου, ενώ επιτέθηκε ανοιχτά στην πολιτική της Δεξιάς ορίζοντας μάλιστα την «V-Day» («Vaffanculo Day») την οποία αφιέρωσε εξαιρετικά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μπορεί στην αρχή μερικοί να τον αντιμετώπισαν σαν τον «τρελό του χωριού», όπως αποδεικνύεται όμως τη δύναμη του Γκρίλο θα την ήθελαν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι υποψήφιοι των σημερινών εκλογών. Ισως κατόρθωσε αυτό που δεν καταφέρνουν εκείνοι, μιλώντας σε απλή γλώσσα σε έναν κουρασμένο λαό και υποσχόμενος πως θα διώξει τους «αχρείους πολιτικούς γιατί δε μας αντιπροσωπεύουν». Άλλωστε όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ τον περασμένο Μάιο, θα αντικαταστήσει τους σκάρτους «με απλούς πολίτες, τίμιους, προετοιμασμένους και ικανούς. Ο πολιτικός δεν είναι επάγγελμα, είναι μια υπηρεσία με συγκεκριμένο χρόνο. Οι βουλευτές στρατοπεδεύουν στη Βουλή εδώ και είκοσι, τριάντα χρόνια. Ηρθε η ώρα να εξαφανιστούν». Με αυτή τη δέσμευση λοιπόν και άλλες πολλές, έρχεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις, αλλά πρώτος σε προτιμήσεις για τους χρήστες του διαδικτύου, τρομοκρατώντας με αυτό τον τρόπο τους «παραδοσιακούς» πολιτικούς.
Ντονατέλα Αγκοστινέλι - Υποψήφια του Κινήματος Πέντε Αστέρων


Πρώτη στη λίστα του Κινήματος Πέντε Αστέρων για τη Βουλή, η 38χρονη Ντονατέλα Αγκοστινέλι από την περιοχή Μάρκε θεωρείται σίγουρο πως θα εκλεγεί. Άλλωστε η έντονη παρουσία της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας λειτούργησε μόνο θετικά, με τον λαό της περιφέρειας Μάρκε να την αγκαλιάζει. Νομικός στο επάγγελμα, η Αγκοστινέλι έχει πάθος με τη φύση και μέσα από τον πολιτικό της αγώνα επιδιώκει να κεντρίσει την προσοχή σε περιβαλλοντικά θέματα, άλλωστε είναι αντιπρόεδρος Επιτροπής Διατήρησης Περιβάλλοντος της Βαλεζίνα. Αρκετά δυναμική με «άγριες» διαθέσεις αν εκλεγεί, το μότο της 38χρονης είναι ότι «ο κάθε γκριλίνος (υποστηρικτής του Μπέπε Γκρίλο) είναι σαν ένας κόκκος άμμου στα γρανάζια της πολιτικής. Αρκεί ένας μόνο για να σκαλώσει ο μηχανισμός. Αυτό θα ήθελα να κάνω στη Βουλή». Αλλωστε όπως έχει πει πολλές φορές «το σημαντικό είναι να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες των αλλαγών που θέλει να δει στον κόσμο. Τα λόγια δεν είναι πια αρκετά».

Μάρα Καρφάνια - Υποψήφια του Λαού της Ελευθερίας



Δεν θα μπορούσε να λείπει από το ψηφοδέλτιο του Καβαλιέρε μια από τις αγαπημένες του, η εκρηκτική Μάρα Καρφάνια, άλλωστε η γοητευτική Σαλερνιτάνα ήταν υπουργός Ισων Ευκαιριών επί κυβερνήσεώς του μέχρι το 2011. Για να ασχοληθεί ενεργά βέβαια με την πολιτική, άφησε πίσω της την τηλεοπτική της καριέρα και τις αισθησιακές φωτογραφήσεις που την έκαναν γνωστή στο ευρύ κοινό και εντυπωσίασαν τον Καβαλιέρε. Μπορεί να μην έμεινε στην ιστορία για τις καινοτομίες του πολιτικού έργου της, ωστόσο όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο ηγέτης του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) «είναι όμορφη, έξυπνη και με αρχ..ια». Προφανώς για αυτά τα χαρίσματα την τοποθέτησε ξανά πρώτη στη λίστας της Καμπανίας και επομένως αναμένεται να επανεκλεγεί. Εξάλλου η εμπιστοσύνη που του έδειξε δε μπορεί να ξεχαστεί και όπως είχε πει σε συνέντευξή της στο ΘΕΜΑ τον Μάρτιο του 2010, «ο Μπερλουσκόνι απέδειξε ότι είναι ο μοναδικός πραγματικός ηγέτης του πολιτικού σκηνικού, ικανός για παράδειγμα να βγάλει την Ιταλία από την καταστροφική διεθνή οικονομική κρίση». Μπορεί κάτι τέτοιο να μη συνέβη, αλλά για τον ηγέτη του Pdl είναι αρκετή η δήλωσή της.

Βαλεντίνα Βετσάλι - Υποψήφια της Λίστας Πολιτών



Άφησε για λίγο το ξίφος της στην άκρη και καταπιάστηκε με τους πολιτικούς διαξιφισμούς…ο λόγος για την πρωταθλήτρια ξιφασκίας Βαλεντίνα Βετσάλι η οποία αποφάσισε να δώσει μάχη για να ανέβει στο πόντιουμ της πολιτικής. Μπορεί να πρόδωσε τον Μπερλουσκόνι στον οποίο είχε πει το 2008 ότι «θα τον άφηνε να την αγγίξει» προκαλώντας σάλο, η Βετσάλι όμως φαίνεται πως τελικά γοητεύτηκε από τον Μάριο Μόντι. Όπως δήλωσε, όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων για την Λίστα Πολιτών του Προφεσόρε, «είναι τιμή για εμένα ως γυναίκα, ως αθλήτρια, ως Ιταλίδα να μπορώ να συμμετάσχω σε αυτό το σχέδιο για την αλλαγή στην ιταλική πολιτική, που προωθεί ο Μάριο Μόντι». Παρόλα αυτά υποσχέθηκε στους θαυμαστές της που παρακολουθούν την αθλητική της πορεία ότι δε θα εγκαταλείψει την αγαπημένη της ξιφασκία, ωστόσο αυτό που προέχει όπως φαίνεται είναι να πάρει το χρυσό και στην πολιτική.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης