Ανησυχίες ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά όπλα στο Ιράν

Ανησυχίες ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά όπλα στο Ιράν

Η Τεχεράνη άρχισε την εγκατάσταση πιο σύγχρονων συσκευών φυγοκέντρησης στη μονάδα Νατάνζ, εκτιμά σε έκθεσή της η ΙΑΕΑ    

Ανησυχίες ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά όπλα στο Ιράν
Το Ιράν έχει αρχίσει την εγκατάσταση πιο σύγχρονων συσκευών φυγοκέντρησης στη μονάδα Νατάνζ από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

 "Στις 6 Φεβρουαρίου 2013, η Υπηρεσία διαπίστωσε ότι το Ιράν έχει αρχίσει την εγκατάσταση 180 συσκευών φυγοκέντρησης τύπου IR-2m, καθώς και άδειων περιβλημάτων των συσκευών αυτών" στη μονάδα Νατάνζ, αναφέρεται στην έκθεση.

 "Είναι η πρώτη φορά που πιο προηγμένοι φυγοκεντρωτές από τους IR-1 έχουν εγκατασταθεί" στη μονάδα, προστίθεται στην έκθεση.

Αν λειτουργήσουν με επιτυχία, οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Ιράν να επιταχύνει σημαντικά τη συσσώρευση του υλικού που η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Το Ιράν δηλώνει από την πλευρά του ότι εμπλουτίζει ουράνιο μόνο για την χρησιμοποίησή του στην πολιτική πυρηνική ενέργεια.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το Ιράν είχε αυξήσει σε 167 κιλά το απόθεμά του σε ουράνιο επεξεργασμένο σε μια σχάσιμη καθαρότητα του 20%--ένα επίπεδο που όπως λέει χρειάζεται για τη μετατροπή του σε καύσιμο αντιδραστήρα. Περίπου 240-250 κιλά εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου χρειάζονται για μία ατομική βόμβα εάν υποστούν επεξεργασία σε υψηλό βαθμό.
Κλείσιμο

 Το Ιράν ξανάρχισε τη μετατροπή ανώτερης ποιότητας εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή καυσίμων το Δεκέμβριο και έχει από τότε χρησιμοποιήσει 28,3 κιλά από το υλικό αυτό για τον δεδηλωμένο σκοπό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι "εκτεταμένες" δραστηριότητες --ένας υπαινιγμός για καθαρισμούς και ανακαινίσεις-- στην ιρανική στρατιωτική μονάδα του Παρσίν θα υπονομεύσει σοβαρά την έρευνα της ΙΑΕΑ για να διαπιστωθεί αν έρευνες με εκρηκτικά σχετικά με τα πυρηνικά όπλα έγιναν εκεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης