Για πρώτη φορά Ισραηλινή αιθιοπικής καταγωγής στην Κνεσέτ

Για πρώτη φορά Ισραηλινή αιθιοπικής καταγωγής στην Κνεσέτ

Δείτε φωτογραφίες των 26 γυναικών που θα συμμετάσχουν στο νέο Κοινοβούλιο του Ισραήλ

Για πρώτη φορά Ισραηλινή αιθιοπικής καταγωγής στην Κνεσέτ
Μπορεί ο Γιαΐρ Λαπίντ να αποτέλεσε τη μεγάλη «έκπληξη» των βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου στο Ισραήλ, το ίδιο εντυπωσιακό όμως είναι και το ποσοστό των γυναικών που εξελέγησαν στην Κνεσέτ.

Ρεκόρ λοιπόν στην ιστορία του Ισραήλ σημειώνουν οι 26 γυναίκες βουλευτές που πλέον θα βρίσκονται στα έδρανα του ισραηλινού κοινοβουλίου, πέντε περισσότερες από όσες είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές.

Ανάμεσά τους και οι Ρουθ Καλντερόν και Πνίνα Τάμου Σάτα με το κόμμα του Λαπίντ «Γες Ατίντ». Η πρώτη μάλιστα μέσα από το προφίλ της στο Facebook θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για όσα επιθυμεί να αλλάξει με την παρουσία της στη βουλή, αναρτώντας την ημέρα της εκλογής της σχόλιο σχετικά με την ισότητα ανδρών και γυναικών.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η αιθιοπικής καταγωγής Πνίνα Τάμου Σάτα, η οποία μάχεται εδώ και χρόνια για θέματα ρατσισμού και στόχος της από τη θέση της βουλευτού πλέον είναι να επικεντρωθεί σε ζητήματα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με χιουμοριστική ή ίσως περισσότερο ειρωνική διάθεση η βουλευτής των Εργατικών Μεράβ Μικάελι, σχολίασε πως δεν είναι ρεκόρ οι 26 γυναίκες, καθώς «είμαστε μειοψηφία σε σχέση με τους 94 άνδρες». Όπως τόνισε στο ντεμπούτο της στη Κνεσέτ η γοητευτική πρώην δημοσιογράφος «το Ισραήλ παραμένει στην 70η θέση στην γυναικεία εκπροσώπηση ανάμεσα σε 138 χώρες».
Κλείσιμο

Η Μικαέλι πάντως ξεκίνησε δυναμικά την καριέρα της στην πολιτική καθώς, σε πρόσφατες δηλώσεις της κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζοντας ότι «ενθαρρύνει την καταπίεση και τον εξευτελισμό των γυναικών», αναφερόμενη στην πιθανότητα να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή το δεξί του χέρι Νάθαν Εσέλ παρότι έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Σε επιστολή της σχετικά με το θέμα του Εσέλ και η νέα βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Μερέτζ Ταμάρ Ζαντμπεργκ δήλωσε πως η επιστροφή του θα αποτελούσε «την απόλυτη αμέλεια στην ασφάλεια των γυναικών. Η επιστροφή του θα επέτρεπε την βία ενάντια στις γυναίκες και θα έστελνε μήνυμα ότι οι παραβιάσεις όπως αυτή δεν είναι αρκετά σοβαρές ώστε να τους επιβληθεί τιμωρία».

Το ίδιο δυναμική όμως αναμένεται κι η παρουσία της νεοεκλεγείσας βουλευτού με το κόμμα του Λαπίντ, Καρίν Ελχαράρ η οποία θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα όσων αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Ηδη από τη θέση της ως νομικός αλλά κι επειδή η ίδια έχει βιώσει τον ρατσισμό και τις δυσκολίες ούσα άτομο με ειδικές ανάγκες, μάχεται για να σημειωθούν αλλαγές στο κοινωνικό πλαίσιο, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών.

Ίσως να μην ασχοληθεί με τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όμως η παρουσία της αναμένεται να είναι έντονη. Ο λόγος για την εντυπωσιακής ομορφιάς Αγελέτ Σακέντ του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκό Σπίτι, η οποία έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι είναι ακροδεξιά, έπειτα από την ίδρυση του εξωκοινοβουλευτικού κινήματος Το Ισραήλ μου το 2010, του οποίου το προφίλ στο Facebook συγκεντρώνει πάνω από 97.000 like. Μέσω αυτού μάλιστα η Σακέντ υποστήριζε τις θέσεις της σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι πρέπει να απελαθούν, ότι η Γάζα δεν είναι πρόβλημα των Ισραηλινών και ότι το Ισραήλ ανήκει στον λαό του. Παρόλα αυτά η ίδια δηλώνει πως δεν είναι φασίστρια, όπως πολλοί την κατηγορούν.

Πάρα τις διαφορετικές προσωπικότητες των γυναικών που εξελέγησαν, είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία τους στο κοινοβούλιο κι ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ο ισραηλινός λαός δεν άκουσε τις προσταγές του Ραβίνου Σλόμο Αβινέρ ο οποίος προειδοποιούσε τις γυναίκες να μην ψηφίσουν αλλά και να μην κατέβουν στις εκλογές, «για λόγους ταπεινότητας».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης