Πλέον οι Κούρδοι θα μιλάνε τη γλώσσα τους στα τουρκικά δικαστήρια

Πλέον οι Κούρδοι θα μιλάνε τη γλώσσα τους στα τουρκικά δικαστήρια

Το κοινοβούλιο ενέκρινε μεταρρύθμιση που επιτρέπει σε κούρδους κατηγορουμένους να μιλούν στα κουρδικά στο δικαστήριο

Πλέον οι Κούρδοι θα μιλάνε τη γλώσσα τους στα τουρκικά δικαστήρια
Εγκρίθηκε αργά την Πέμπτη από το τουρκικό κοινοβούλιο νόμος που επιτρέπει σε κατηγορούμενους να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα κατά την υπεράσπισή τους στο δικαστήριο. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των Κούρδων πολιτικών, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει την προώθηση του διαλόγου με τον φυλακισμένο ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ύστερα από 28 χρόνια ένοπλου αγώνα των Κούρδων αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Τουρκία.
 
Κούρδοι και εθνικιστές βουλευτές συγκρούστηκαν φραστικά κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συζήτησης για τη μεταρρύθμιση αυτή που είχε ως στόχο να άρει ένα αδιέξοδο στα δικαστήρια για εκατοντάδες κατηγορούμενους από τις αρχές για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Τα δικαστήρια δεν έκαναν δεκτές τις προσπάθειες υπόπτων, κατηγορούμενων για συμμετοχή στο ΡΚΚ, να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα κατά την υπεράσπισή τους. Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους κατηγορούμενους να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα, αν τη μιλούν καλύτερα από την τουρκική.
 
Η δικαστική αυτή μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στα αιτήματα εκατοντάδων φυλακισμένων μελών του ΡΚΚ που στα τέλη του 2012 πραγματοποίησαν απεργία πείνας η οποία τερματίστηκε ύστερα από παρέμβαση του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο οποίος κρατείται σε φυλακή στο νησί Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης. Η παρέμβαση του Οτσαλάν ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια για να δρομολογηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδίου, με στόχο τον τερματισμό μιας σύγκρουσης στην οποία τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1984, όταν άρχισε ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων για αυτονομία.
Κλείσιμο
 
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών διεξάγουν συνομιλίες με τον Οτσαλάν ορίζοντας ένα πλαίσιο για μια συμφωνία υπό την οποία το ΡΚΚ θα σταματήσει τον ένοπλο αγώνα, θα αποχωρήσει από το τουρκικό έδαφος και θα αφοπλιστεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.
 
Βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) υπερψήφισαν το νέο νόμο, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν. Μόνο ο πρωθυπουργός Ερντογάν και λίγοι αξιωματούχοι πιστεύεται ότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι για αυτό το πλαίσιο διαλόγου. Δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειές του, ούτε και διαψεύδουν τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης προσκείμενων στην κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης