Χάγη: Αθώοι Κροάτες στρατηγοί για εγκλήματα κατά των Σέρβων

Χάγη: Αθώοι Κροάτες στρατηγοί για εγκλήματα κατά των Σέρβων

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσε τον Γκοτόβινα και τον Μάρκατς

Χάγη: Αθώοι Κροάτες στρατηγοί για εγκλήματα κατά των Σέρβων
Οι Κροάτες απόστρατοι στρατηγοί Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, που θεωρούνται στη χώρα τους «ήρωες» της ανεξαρτησίας, απαλλάχθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία που εκδίκαζε την έφεσή τους, μετά την καταδίκη τους σε 24 και 18 χρόνια αντίστοιχα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

«Το εφετείο αποφάσισε την απαλλαγή τους», ανακοίνωσε ο δικαστής Θίοντορ Μέρον από τη έδρα του δικαστηρίου στη Χάγη.

Οι 57χρονοι Γκοτόβινα και ο Μάρκατς είχαν κριθεί ένοχοι τον Απρίλιο του 2011 για ανθρωποκτονίες, ωμότητες και απάνθρωπες πράξεις στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας -1991-95- εναντίον των Σέρβων της πατρίδας τους.

Κλείσιμο
Ο Γκοτόβινα ήταν επικεφαλής της επιχείρησης «Καταιγίδας» που είχε στόχο την επανακατάληψη της αυτοαποκαλούμενης Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα, ενός από τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης των Σέρβων της Κροατίας το 1995.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το βράδυ χθες σε λειτουργίες και αγρυπνίες υπέρ του Γκοτόβινα και του Μάρκατς σε όλη την Κροατία

Ο Γκοτόβινα είχε συλληφθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο των Καναρίων Νήσων το Δεκέμβριο του 2005.

Με ενθουσιασμό και επιφωνήματα ικανοποίησης χιλιάδες βετεράνοι του πολέμου στην Κροατία και πολίτες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Γέλατσιτς του Ζάγκρεμπ άκουσαν την ετυμηγορία του συμβουλίου εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) που αθώωσε τους δύο Κροάτες στρατηγούς, Άντε Γκοτόβινα και Μλάντε Μάρκατς.

Την ώρα που ο πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου, Τεόντορ Μερόν ανακοίνωνε την αθωωτική απόφαση οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν «Άντε, Άντε»

Εν τω μεταξύ, ενθουσιασμός και πανηγυρισμοί στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ για την αθώωση των στρατηγών Ά. Γκοτόβινα και Μλ. Μάρκατς. Οι βετεράνοι πολέμου κρατούν σημαίες της Κροατίας και των στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στον πόλεμο και διερχόμενοι οδηγοί κορνάρουν και φωνάζουν συνθήματα υπέρ των στρατηγών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης