Αντιμέτωπη -ξανά- με τη χρεοκοπία η Αργεντινή

Αντιμέτωπη -ξανά- με τη χρεοκοπία η Αργεντινή

Απερρίφθη η ένστασή της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά απόφασης που την υποχρεώνει να πληρώσει στο ακέραιο ομόλογα που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2005 και 2010 – Κρίσιμες ώρες με ορίζοντα τις αρχές Δεκέμβρη

Αντιμέτωπη -ξανά- με τη χρεοκοπία η Αργεντινή
Η προοπτική να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη η Αργεντινή με το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας γίνεται πλέον ορατή, μετά και την απόρριψη της έφεσής της κατά της απόφασης δικαστηρίου της Νέας Υόρκης με την οποία είχε κριθεί παράνομη η απόφαση της Αργεντινής να δώσει προτεραιότητα στις αποπληρωμές των ομολόγων όσων κατόχων είχαν συμφωνήσει στην εθελοντική ανταλλαγή χρέους (στο κούρεμα δηλαδή των ομολόγων τους) το 2005 και το 2010.

Στις συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις χρέους είχαν συμφωνήσει τελικώς περί το 93% των ομολογιούχων, όχι όμως και τουλάχιστον δύο hedge funds, συγκεκριμένα τα Elliott Capital Management και Aurelius Capital Management, που συνολικά κατέχουν αργεντίνικα ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων.

Τα συγκεκριμένα funds «κυνήγησαν» την υπόθεση και προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη, κερδίζοντας την πρώτη νίκη τους τον προηγούμενο μήνα, όταν το Εφετείο της Νέας Υόρκης απεφάνθη πως η κυβέρνηση της Αργεντινής, όφειλε να εξοφλήσει στο ακέραιο τους κατόχους ομολόγων που δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες ανταλλαγής χρέους.

Μάλιστα η απόφαση αυτή όχι μόνο προκάλεσε, από το ξεκίνημα του μήνα μέχρι και σήμερα, έκρηξη στα CDS της Αργεντινής και τριγμούς στις αγορές ομολόγων, αλλά προκάλεσε και ένα πρωτοφανές περιστατικό, με την κατάσχεση του εκπαιδευτικού πλοίου  Libertad του πολεμικού ναυτικού της χώρας, στο λιμάνι Τέμα της Γκάνα. Συγκεκριμένα το πλοίο κρατείται στο λιμάνι της Γκάνα, καθώς η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας αναγκάστηκε να εφαρμόσει δικαστική απόφαση που επιβάλλει στην κυβέρνηση της Αργεντινής να καταβάλει τουλάχιστον 20 εκατ. δολάρια στην ΝML Capital, θυγατρική της αμερικανικής Elliot Capital Management, στην οποία η Αργεντινή χρωστά συνολικό ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ από την περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους της (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ).
Κλείσιμο

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ επιμένει στην απόφασή της να μην διαπραγματευθεί με όσους δεν συμμετείχαν στην αναδιοργάνωση, αποκαλώντας τους «funds-αρπακτικά». Η κυβέρνησή της μάλιστα έχει «περάσει» νόμο που απαγορεύει στην χώρα να κάνει κάποια καλύτερη προσφορά σε ομολογιούχους σε σχέση με εκείνες που έκανε το 2005 και 2010.

Τώρα, μετά την απόφαση και του Ανώτατου Δικαστηρίου η Αργεντινή ουσιαστικά υποχρεώνεται να πληρώσει 3 δισ. δολάρια στα ομόλογα που κατέχουν τα funds, μέσω της Bank of New York Mellon. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν επιβληθεί αυτή η απόφαση, τότε η Αργεντινή δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους κατόχους των αναδομημένων ομολόγων που λήγουν στις 2 Δεκεμβρίου, με δυο λόγια μπορεί να οδηγηθεί σε τεχνικό χρεοστάσιο.

Ήδη τα «στοιχήματα» στις αγορές για την πιθανότητα ενός «ατυχήματος» στην Αργεντινή πολλαπλασιάζονται, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μόλις προ εβδομάδος ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αργεντινής, (σε B- από B) και παράλληλα υποβάθμισε το outlook σε αρνητικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης