Τουλάχιστον δέκα νεκροί από έκρηξη στη Δαμασκό

Τουλάχιστον δέκα νεκροί από έκρηξη στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν και σαράντα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους πολλοί σοβαρά, από τις εκρήξεις τριών βομβών σε μια συνοικία κοντά στην Δαμασκό

ΟΥΕΦΑ: Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό!
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από έκρηξη στη Δαμασκό
Τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν και σαράντα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους πολλοί σοβαρά, από τις εκρήξεις τριών βομβών σε μια συνοικία κοντά στην Δαμασκό, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τριπλή βομβιστική επίθεση έγινε στην Ουντσάγια, 7 χλμ. δυτικά της συριακής πρωτεύουσας, στη συνοικία αλ Γούρουντ, όπου διαμένουν και μέλη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε έκκληση για νέα συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει μια "ολοκληρωτική σφαγή" στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Από την πλευρά του ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι προειδοποίησε ότι η χώρα αυτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Σομαλία. "Νομίζω ότι εάν το ζήτημα (της Συρίας) δεν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, θα υπάρξει κίνδυνος σομαλοποίησης της Συρίας, δηλαδή της κατάρρευσης του κράτους και της ανάδυσης πολέμαρχων και αντιμαχόμενων παραστρατιωτικών ομάδων", είπε ο Μπραχίμι στην εφημερίδα αλ Χαγιάτ.

Παράλληλα, η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέβλεψε σήμερα πως η ανθρωπιστική κρίση λόγω της σύρραξης στη Συρία θα διαρκέσει και για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες αναμένουν πως θα χρειαστεί να δώσουν πολλά ακόμα εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια.

"Περιμένουμε ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση σε υψηλό επίπεδο (το 2013)", είπε η Γκεοργκίεβα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. "Ρίχνει μια τεράστια σκιά σε άλλες κρίσεις. . . αλλά αναγνωρίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να αποτελέσει η Συρία για την Ευρώπη και την περιφέρεια".

Ως σήμερα, η ΕΕ έχει παράσχει 250 εκατ. ευρώ σε βοήθεια. Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι "χωρίς πολιτική λύση και χωρίς τερματισμό των μαχών ενόψει και με το χειμώνα να πλησιάζει γρήγορα, η ανθρωπιστική κρίση θα γίνει από άσχημη, φρικτή".

Οι μάχες συνεχίζονταν αδιάκοπες σε όλη τη Συρία νωρίτερα, με τουλάχιστον 12 νεκρούς στρατιώτες στην Ιντλίμπ, αλλά και έναν αδελφό του προέδρου της βουλής, τον Μοχάμεντ Οσάμα αλ Λάχαμ, να δολοφονείται στην Δαμασκό.

Παράλληλα, επτά Σύροι στρατηγοί αποσκίρτησαν και πέρασαν στην Τουρκία.

Οδηγήθηκαν, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σε ένα καταυλισμό στην επαρχία Χατάι όπου δίνεται καταφύγιο σε όσους αυτομολήσουν.

Οι νέες αυτομολήσεις ανώτατων Σύρων αξιωματικών του στρατού αυξήθηκαν, έτσι, στις 42 αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ.

Επίσης σήμερα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο περί "αξιόπιστων πληροφοριών" περί χρήσης βομβών διασποράς από το καθεστώς, ενώ παραδέχθηκε πως οι αντάρτες έχουν πιο εξελιγμένα όπλα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση είχε κατηγορήσει την πολεμική αεροπορία της Συρίας ότι χρησιμοποίησε τέτοια όπλα, κάτι που η Δαμασκός έχει διαψεύσει επανειλημμένα. Η Συρία δεν έχει επικυρώσει τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση της χρήσης όπλων διασποράς, που υιοθέτησαν 107 κράτη το 2008.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ είπε νωρίτερα στο Αμάν ότι οι Σύροι αντάρτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες επιθέσεις από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον 50 πυραύλους τύπου Stinger.

Εξάλλου σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρώην Σύρο πρωθυπουργό Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος έχει αυτομολήσει, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ομάδες της αντιπολίτευσης για να τερματιστεί η βία στη Συρία.

"Η Ρωσία γνωρίζει ότι οι Σύροι αντάρτες απέκτησαν 50 πυραύλους Στίνγκερ από το εξωτερικό για να πλήττουν μαχητικά αεροσκάφη του καθεστώτος", είπε ο Λαβρόφ προς τους εκπροσώπους του Τύπου μέσω ενός άραβα μεταφραστή.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι εκείνοι "που προμηθεύουν όπλα στην αντιπολίτευση παραδίδουν συστήματα ο χαρακτήρας των οποίων δεν είναι αμυντικός. Υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες που κάνουν λόγο περί παρουσίας 50 και πλέον (πυραύλων) Στίνγκερ στο συριακό έδαφος", όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

"Γνωρίζετε πολύ καλά ποιοι προμηθεύουν τους Στίνγκερ, όσο και ότι οι ηγέτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (σ.σ. ΕΣΣ, λιποτάκτες των τακτικών συριακών δυνάμεων και πολίτες που έχουν πάρει τα όπλα) έχουν πει επανειλημμένα ότι τα πολιτικά αεροσκάφη αποτελούν θεμιτό στόχο", είπε ακόμη ο Λαβρόφ.

Την 24η Οκτωβρίου ο επικεφαλής του επιτελείου των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στρατηγός Σεργκέι Μακάροφ είχε δηλώσει ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν πυραύλους αμερικανικής κατασκευής Στίνγκερ στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει ποιες χώρες τους προμήθευσαν τα όπλα αυτά. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες.

Η Μόσχα, βασικός προμηθευτής όπλων της Συρίας, έχει παραδώσει οπλισμό στην Δαμασκό αλλά "βάσει των ήδη υπαρχουσών συμφωνιών" σε διμερές επίπεδο.

Χθες Δευτέρα σε συγκρούσεις σε όλη τη Συρία σκοτώθηκαν 247 άνθρωποι, ανάμεσά τους 97 μέλη των κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, 68 αντάρτες και 86 πολίτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης