Απεβίωσε ο Βίλχελμ Μπράσε, «φωτογράφος» του Άουσβιτς

Απεβίωσε ο Βίλχελμ Μπράσε, «φωτογράφος» του Άουσβιτς

Ο Βίλχελμ Μπράσε, ένας πρώην κρατούμενος στο Άουσβιτς του οποίου οι φωτογραφίες μέσα από το Ναζιστικό κολαστήριο αποτέλεσαν ένα πολύτιμο, αν και ανατριχιαστικό, χρονικό για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Απεβίωσε ο Βίλχελμ Μπράσε, «φωτογράφος» του Άουσβιτς
Ο Βίλχελμ Μπράσε, ένας πρώην κρατούμενος στο Άουσβιτς του οποίου οι φωτογραφίες μέσα από το Ναζιστικό κολαστήριο αποτέλεσαν ένα πολύτιμο, αν και ανατριχιαστικό, χρονικό για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ιστορικός του Μουσείου του Άουσβιτς.

Ο Μπράσε, ο οποίος απεβίωσε χθες Τρίτη, εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1940, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την γερμανοκρατούμενη Πολωνία για να συνταχθεί με τους εξόριστους συμπατριώτες του πολεμιστές. Είχε τοποθετηθεί στις ομάδες εργασίας που μετέφεραν τις σορούς των εκτελεσμένων στους θαλάμους αερίων για να απανθρακωθούν.

Όταν οι δεσμοφύλακές του στο Άουσβιτς ανακάλυψαν πως ήταν ένας πεπειραμένος φωτογράφος, τον «προβίβασαν» για να απαθανατίζει με το φακό του τους κρατουμένους για τους εσωτερικούς φακέλους, αλλά και τις επισκέψεις των Γερμανών αξιωματούχων στις εγκαταστάσεις, ώστε να παραμείνουν στην αιωνιότητα τα «ανδραγαθήματά τους».

Κλείσιμο
Επίσης είχε διαταχθεί να φωτογραφίζει και τα ιατρικά πειράματα που πραγματοποιούσαν οι ιατρικές ομάδες του στρατοπέδου πάνω στους κρατουμένους.

«Μεταπολεμικά προσπάθησε να επιστρέψει στη φωτογραφία, όμως ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον. Το γεγονός ότι τράβηξε εκείνες τις φωτογραφίες τον τάραζε πολύ», τόνισε η ιστορικός του Άουσβιτς Τερέζα Βόντορ-Τσίσι.

Οι φωτογραφίες του Μπράσε, που απαριθμούνται μεταξύ των ολίγιστων ντοκουμέντων από τη φρίκη του Άουσβιτς, ανακαλύφθηκαν από τα αρχεία των Ναζί μετά τα τέλη του πολέμου και πλέον αποτελούν το κεντρικό έκθεμα στο ομώνυμο Μουσείο.

Στα πέντε χρόνια που πέρασε στο Άουσβιτς ο Μπράσε τράβηξε περίπου 50.000 φωτογραφίες, από τις οποίες πάνω από 40.000 διασώθηκαν.

Ο ίδιος, που ήταν μισός Αυστριακός, μισός Πολωνός, πρωτοστάτησε ενεργά στην ίδρυση του Μουσείου του Άουσβιτς και πέρασε μεγάλο μέρος του βίου του διδάσκοντας τους νέους, ιδιαίτερα στη Γερμανία, για το Ολοκαύτωμα.

Το 2005, ο Πολωνός σκηνοθέτης Ίρεκ Ντομπροβόλσκι είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Μπράσε, με τίτλο «Ο Προσωπογράφος» (Portrecista).

Ο φωτογράφος της φρίκης του Ναζισμού θα κηδευτεί αύριο στην πόλη Ζίβιετς, στη νότιο Πολωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης