Ι. Βεντρίν: Καλεί το Βερολίνο να επιβληθεί ως στρατιωτική δύναμη

Ι. Βεντρίν: Καλεί το Βερολίνο να επιβληθεί ως στρατιωτική δύναμη

«Δεν βλέπω τι εμποδίζει τη Γερμανία να διαδραματίσει μεγαλύτερο στρατιωτικό και πολιτικό ρόλο διεθνώς» δήλωσε ο Γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου: Στο... τσακ έχασε το μετάλλιο ο Φιλιππίδης
Ι. Βεντρίν: Καλεί το Βερολίνο να επιβληθεί ως στρατιωτική δύναμη
Ο Γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν κάλεσε τη Γερμανία να επιβληθεί ως στρατιωτική δύναμη, όπως το κάνει στον τομέα της οικονομίας.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, δήλωσε ότι «από τη στιγμή που μιλάμε για μια κρίση και έναν ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία λέει ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τις πολιτικές πλευρές και όσο το δυνατόν λιγότερο με τις στρατιωτικές».  

«Όμως η Ευρώπη δεν είναι μια μεγάλη μη κυβερνητική οργάνωση, είναι ενδεχομένως και μια μεγάλη δύναμη. Ποιος εμποδίζει σήμερα, το 2012, τη Γερμανία να διαδραματίσει έναν σημαντικότερο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση;», διερωτήθηκε ο Γάλλος πρώην υπουργός.

Κλείσιμο
«Έχοντας γίνει η σημαντικότερη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη, η Γερμανία ασκεί σήμερα μεγάλη επιρροή», εξήγησε ο Βεντρίν, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν.

«Όμως σε άλλους τομείς γιατί η Γερμανία δεν δέχεται να κάνει περισσότερα;», αναρωτήθηκε ο ίδιος. «Δεν πρέπει να αναμασάμε χωρίς τέλος την ιστορία. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Η κατάσταση μετά τη συνθήκη των Βερσαλλιών δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή Ευρώπη (…). Δεν βλέπω τι εμποδίζει τη Γερμανία να διαδραματίσει μεγαλύτερο στρατιωτικό και πολιτικό ρόλο διεθνώς. Να είναι μια πραγματική, ειρηνική δύναμη, αλλά όχι ειρηνιστική, χρήσιμη».

«Παρόλ' αυτά πρέπει να σημειώσουμε ότι χωρίς τη γαλλογερμανική συμφωνία, τίποτα δεν λειτουργεί καλά στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Βεντρίν.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ηγέτες της δεξιάς, έκρυβαν μια ανισορροπία προς όφελος της Γερμανίας.

«Από τότε που εκλέχθηκε ο (σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος) Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί να αλλάξει την ισορροπία αυτής της σχέσης, όχι να την καταστρέψει, ακόμα κι όταν συμμαχεί με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς», εξήγησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης