Ερντογάν: «Πυρομαχικά» μετέφερε το συριακό αεροσκάφος

Ερντογάν: «Πυρομαχικά» μετέφερε το συριακό αεροσκάφος

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το συριακό επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο προερχόταν από τη Μόσχα και αναχαιτίστηκε από την Τουρκία, μετέφερε ρωσικής κατασκευής πυρομαχικά που προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Άμυνας

Ερντογάν: «Πυρομαχικά» μετέφερε το συριακό αεροσκάφος
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι το συριακό επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο προερχόταν από τη Μόσχα και αναχαιτίστηκε από την Τουρκία, μετέφερε ρωσικής κατασκευής πυρομαχικά που προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν από το αεροσκάφος της εταιρείας Syrian Air, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Δαμασκός, να προσγειωθεί αργά χθες Τετάρτη το βράδυ έπειτα από μια πληροφορία που έλαβαν από τις μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια κατέσχεσαν μέρος του φορτίου του.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «ο πιλότος του αεροσκάφους δεν μας ενημέρωσε σχετικά με τον κατάλογο και την εθνικότητα των επιβατών. Πληροφορηθήκαμε από την πρεσβεία της Ρωσίας ότι υπάρχουν Ρώσοι επιβάτες, λίγο πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους».

Κλείσιμο
Αναφερόμενο στις καταγγελίες για κακομεταχείριση των επιβατών, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «αμέσως μετά την προσγείωση, ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και τις ανάγκες των επιβατών. Οι αρχές ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι μπορούν να μεταβούν στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, αλλά μόνο ορισμένοι επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος».

Έντονη ήταν η αντίδραση της Συρίας και της Ρωσίας.

Η αναχαίτιση του αεροπλάνου αποτελεί «εχθρική και επιλήψιμη συμπεριφορά» και «μια επιπλέον ένδειξη της εχθρικής πολιτικής που διεξάγεται από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που φιλοξενεί τους αντάρτες και βομβαρδίζει το συριακό έδαφος» αναφέρει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Δαμασκός ζήτησε, επίσης, από την Άγκυρα να επιστρέψει όλα τα εμπορεύματα που κατάσχεσε από το αεροπλάνο.

«Η συριακή κυβέρνηση ζητά από τις τουρκικές αρχές να αποδώσουν πλήρως και άθικτο το περιεχόμενο του αεροπλάνου, γνωρίζοντας πως οι αρχές επιθεώρησαν το αεροπλάνο, κακομεταχειρίσθηκαν το πλήρωμα και έθεσαν υπό κράτηση τους επιβάτες για πολλές ώρες» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη η διευθύντρια της εταιρείας Syrian Air, «οι τουρκικές αρχές επιτέθηκαν στο πλήρωμα πριν επιτρέψουν στο αεροπλάνο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Άγκυρας».

Δεν διευκρίνισε τη φύση της επίθεσης, είπε ωστόσο πως αυτή έγινε αφού το πλήρωμα «αρνήθηκε να υπογράψει ένα χαρτί που έγραφε ότι το αεροπλάνο έκανε κατεπείγουσα προσγείωση».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης