Ολάντ : "Απαράδεκτη" η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ολάντ : "Απαράδεκτη" η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

"Η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι παντελώς απαράδεκτη όσον αφορά τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την αναγνώριση της αντιπολίτευσης", υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν....

Ολάντ : "Απαράδεκτη" η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο την Κινσάσα για τη σύνοδο των γαλλόφωνων χωρών, υποστήριξε σήμερα ότι η κατάσταση είναι "απολύτως απαράδεκτη" όσον αφορά τη δημοκρατία στη Λ.Δ. του Κονγκό.

"Η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι παντελώς απαράδεκτη όσον αφορά τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την αναγνώριση της αντιπολίτευσης", υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Κλείσιμο

Περίπου 20 ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων θα βρεθούν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα του Κονγκό για την πρώτη σύνοδο των γαλλόφωνων κρατών που οργανώνεται στην κεντρική Αφρική. Το κλίμα αναμένεται ότι θα είναι τεταμένο καθώς η κονγκολέζικη αντιπολίτευση έχει καλέσει τους υποστηρικτές της σε κινητοποιήσεις. Μετά τους αρχικούς δισταγμούς του ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε τελικά να μεταβεί στην Κινσάσα και υποσχέθηκε ότι θα συναντηθεί με την αντιπολίτευση και με οργανώσεις ακτιβιστών.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι μια άλλη πηγή ανησυχίας για τη Λ.Δ. του Κονγκό προέρχεται από το εξωτερικό "και ιδίως από το Κίβου", τασσόμενος υπέρ της προστασίας των συνόρων της χώρας.

Λιποτάκτες στρατιώτες που έχουν συστήσει μια οργάνωση, την Μ23, σπέρνουν τον τρόμο εδώ και περίπου έξι μήνες στις ανατολικές περιοχές της Λ.Δ. του Κονγκό. Η Κινσάσα κατηγορεί τη γειτονική Ρουάντα ότι στηρίζει τους αντάρτες αυτές, μια κατηγορία που τη συμμερίζεται σε γενικές γραμμές και η διεθνής κοινότητα. Η Ρουάντα από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι παρέχει στήριξη στην Μ23.

Ο Ολάντ εξήγησε ότι η πρώτη επίσκεψή του στην Αφρική έχει ως στόχο όχι να "διαφοροποιηθεί" από τους προκατόχους του αλλά να στείλει "ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης" στους Αφρικανούς, "ένα μήνυμα φιλίας, γιατί χρειαζόμαστε μια δυναμική Αφρική".

Απαντώντας στις δηλώσεις του Ολάντ, η κυβέρνηση της Λ.Δ. του Κονγκό τόνισε ότι "δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα". "Αν (ο Γάλλος πρόεδρος) μιλά για την κατάσταση στα ανατολικά της χώρας, τότε συμφωνούμε απολύτως: η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εντελώς απαράδεκτη", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λαμπέρτ Μέντε. "Όμως αν αφορά όλη τη χώρα, τότε πρόκειται για μια εκτίμηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (...) Θα ήθελα πρωτίστως να τονίσω ότι επαφίεται στον κονγκολέζικο λαό να αποδεχτεί ή να μην αποδεχτεί μια κατάσταση στο Κονγκό", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Λ.Δ. του Κονγκό είναι από τις πιο προηγμένες χώρες "στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής έκφρασης της αντιπολίτευσης". "Πιστεύουμε ότι (ο Ολάντ) πρέπει να συμπληρώσει την ενημέρωσή του, γεγονός που καθιστά πολύ χρήσιμο το ταξίδι του γιατί θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Αφρική που να δίνει τόσο μεγάλες δυνατότητες έκφρασης και οργάνωσης στην αντιπολίτευση", κατέληξε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης