Χτύπησαν οι Τούρκοι στη Συρία

Χτύπησαν οι Τούρκοι στη Συρία

Είχαν ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και επιτέθηκαν με πυρά πυροβολικού εναντίον επιλεγμένων στόχων στο συριακό έδαφος μεσούσης της συνεδρίασης – Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις του συριακού καθεστώτος» - Ανακοίνωση στήριξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Χτύπησαν οι Τούρκοι στη Συρία
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, οι τουρκικές δυνάμεις οι οποίες έπληξαν με πυρά πυροβολικού στόχους μέσα στη Συρία ως απάντηση στον βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο των δύο χωρών.

Ένα βομβαρδισμό που προκάλεσε το θάνατο πέντε μελών μίας οικογένειας και τον τραυματισμό άλλων 9 ατόμων στην περιοχή περιοχή Ακτσάκαλε, στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας.

Εικάζεται ότι ο όλμος που έπληξε τουρκικό έδαφος εκτοξεύτηκε από τη βορειοανατολική Συρία, όπου είναι πολύ έντονο το κουρδικό στοιχείο. Λόγω δε του εμφυλίου που συνταράσσει τη χώρα οι Κούρδοι έχουν αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο της περιοχής στα σύνορα με την Τουρκία.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού εδάφους, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος στο τουρκικό ΥΠΕΞ (δείτε εδώ)
και αποφασίστηκε η τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει εκτάκτως τη σύγκλιση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ (NAC), όπερ και εγένετο.
Αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά πυροβολικού επιλεγμένων στόχων εντός του συριακού εδάφους, κάτι που επιβεβαίωσε και επισήμως μέσω σχετικής ανακοίνωσης το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα.

Μάλιστα τόσο ο πρωθυπουργός Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, επικοινώνησαν με το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουνσεν, όσο και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ζήτησαν την συνδρομή των διεθνών οργανισμών, με τις πληροφορίες όμως να θέλουν τη διεθνή κοινότητα να είναι ιδιαιτέρως διστακτική στο να αναλάβει τώρα κάποια «πρωτοβουλία», πολύ περισσότερο να προχωρήσει σε κάποια επέμβαση στη Συρία.
Ιδίως οι Αμερικανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εμπλακούν σε οιανδήποτε κίνηση, τουλάχιστον μέχρι τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών στη χώρα, στις αρχές Νοεμβρίου.

Για του λόγου το αληθές, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει πως η επίθεση – από τη συριακή πλευρά – κατά του εδάφους μιας χώρας μέλους του Συμφώνου (Σ.Σ: της Τουρκίας) αποτελεί «παράγοντα μείζονος προβληματισμού», ενώ είναι σαφώς και απερίφραστα καταδικαστέα από το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ.  (δείτε εδώ)

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η επίθεση αυτή (με τον όλμο από τη Συριακή πλευρά των συνόρων) αποτελεί έναν «υπαρκτό και σαφέστατο κίνδυνο προς την ασφάλεια ενός κράτους μέλους του Συμφώνου» και στη βάση αυτή τα υπόλοιπα 25 μέλη του απαιτούν από το συριακό καθεστώς την άμεση διακοπή των επιθέσεων και ανάλογων ενεργειών που καταστρατηγούν τους διεθνείς νόμους.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε και η εκπρόσωπος του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, το  ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση …
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης