Η Κίνα κατηγορεί την Ιαπωνία για κλοπή των νησιών

Η Κίνα κατηγορεί την Ιαπωνία για κλοπή των νησιών

Το Πεκίνο μετέτρεψε τη διαμάχη του με το Τόκιο σε ζήτημα διεθνούς ατζέντας, παρουσιάζοντάς το στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Κίνα κατηγορεί την Ιαπωνία για κλοπή των νησιών
Το Πεκίνο μετέτρεψε τη διαμάχη του με το Τόκιο σε ζήτημα διεθνούς ατζέντας, παρουσιάζοντάς το στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μάλιστα, πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γιανγκ Τζεϊτσί κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι έκλεψε από τη χώρα του τα διαφιλονικούμενα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν στην αγορά από την Ιαπωνία, νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τα οποία ανήκαν σε ιδιώτη. Με αυτήν την ενέργειά του, το Τόκιο εξόργισε την κινεζική κυβέρνηση και ξεσήκωσε θύελλα βίαιων αντιδράσεων –κατά ιαπωνικών πρεσβειών, καταστημάτων και επιχειρήσεων- σε πολλές πόλεις της χώρας, τονίζει το Al Jazeera.
Κλείσιμο

«Η Κίνα καλεί την Ιαπωνία να σταματήσει αμέσως κάθε ενέργεια που πλήττει την εδαφική κυριαρχία της Κίνας, να διορθώσει τα λάθη της και να επιστρέψει στην οδό των διαπραγματεύσεων» είπε ο Γιανγκ στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση.

Και συνέχισε, λέγοντας τα εξής: «Η Ιαπωνία έκλεψε αυτά τα νησιά το 1895, προς το τέλος του σινο-ιαπωνικού πολέμου,  υποχρεώνοντας την κινεζική κυβέρνηση να υπογράψει μια άνιση συνθήκη για να της παραχωρήσει αυτά τα εδάφη… Η δήθεν αγορά (των νησιών) καθώς και οι άλλες μονομερείς πράξεις της ιαπωνικής κυβέρνησης αποτελούν μια σοβαρή παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας».

Τον εκνευρισμό της Κίνας έχει προκαλέσει η άρνηση του Τόκιο να υπαναχωρήσει στην πρόσφατη απόφασή του να εθνικοποιήσει τα ακατοίκητα αυτά νησιά του μικρού αρχιπελάγους, που αποκαλείται Ντιαογιού από την Κίνα και Σενκάκου από την Ιαπωνία.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα είχε δηλώσει την Τετάρτη στον ΟΗΕ πως «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» με την Κίνα όσον αφορά την κυριαρχία επί των νησιών Σενκάκου. Ο Νόντα δήλωσε πως η Κίνα έχει εσφαλμένη αντίληψη των προβλημάτων και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των ιαπωνικών συμφερόντων στην Κίνα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης