Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Άσαντ στη Συρία

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Άσαντ στη Συρία

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ συντάραξαν συθέμελα -σύμφωνα με τους διοργανωτές τους- πολλές πόλεις της Συρίας, μεταξύ αυτών και την πρωτεύουσας Δαμασκού,

Θανατική καταδίκη για τον "Χημικό Αλι"
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Άσαντ στη Συρία
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ συντάραξαν συθέμελα -σύμφωνα με τους διοργανωτές τους- πολλές πόλεις της Συρίας, μεταξύ αυτών και την πρωτεύουσας Δαμασκού, όπου είχαν τοποθετηθεί οδοφράγματα σε πολλά προάστιά της, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από το σημείο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε, παρά τα άρματα μάχης και τα κανόνια σας», ήταν το σύνθημα, που διατράνωσαν οι διαδηλωτές στο Αασάλι- ένα προάστιο στα νότια της Δαμασκού, παραδοσιακά εχθρικό προς το καθεστώς.

Οι οδοί πρόσβασης στη Δαμασκό είχαν κλείσει, σήμερα, από οδοφράγματα των αρχών ασφαλείας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και θα παραμείνουν κλειστές έως το βράδυ του Σαββάτου—ένα μέτρο που ελήφθη λόγω των κατεστημένων, πλέον, κινητοποιήσεων κάθε Παρασκευή εναντίον του καθεστώτος.

Κλείσιμο
Οδοφράγματα είχαν εγερθεί και στα περισσότερα από τα προάστια της πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να ελέγχουν τις ταυτότητες των οδηγών ΙΧ και να προβαίνουν σε ελέγχους αυτοκινήτων.

Δυνατές ομοβροντίες, συνολικά δώδεκα βολές, ακούσθηκαν στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, από τη Χάμα έως τη Ντεράα, χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησε πορείες σε πολλές επαρχίες, σύμφωνα με τα βίντεο που ανήρτησαν οι αντικαθεστωτικοί στο διαδίκτυο, και παρά τις σφοδρές μάχες που μαίνονται μεταξύ των ανταρτών και του τακτικού στρατού και το αδιάκοπο σφυροκόπημα πόλεων και χωριών από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Όπως κάθε τέλος της εβδομάδας, οι αντικαθεστωτικοί είχαν απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να διαδηλώσει την Παρασκευή.

Διαδήλωση πραγματοποίησαν μπροστά από την συριακή πρεσβεία στην Άγκυρα και περίπου 100 Τούρκοι δημοσιογράφοι ζητώντας την απελευθέρωση δύο συναδέλφων τους (εκ των οποίων ο ένας Τούρκος), οι οποίοι κρατούνται επί δέκα ημέρες από τις δυνάμεις του Άσαντ.

«Δώστε μας πίσω τον συνάδελφό μας», και «μη σκοτώνετε δημοσιογράφους», ήσαν τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλώνοντες δημοσιογράφοι κατά του συριακού καθεστώτος.

Ο εικονολήπτης Τζουνιέτ Ινάλ, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Χούρα -το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον- και ένας από τους ανταποκριτές του ιδίου δικτύου, ο Μπασάρ Φάχμι, έπαυσαν να στελνουν ειδήσεις στην αίθουσα σύνταξης, ενώ παρακολουθούσαν τα γενόμενα στη σπαρασσόμενη από τις μάχες πόλη του Χαλεπίου.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίασαν τη Δευτέρα εικόνες, που ελήφθησαν από τη συριακή κρατική τηλεόραση αλ Ιχμπαρίγια, στις οποίες παρουσιαζόταν ο εικονολήπτης φανερά καταβεβλημένος και με μελανιασμένα μάτια.

Σήμερα, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ κατηγόρησε σε συνέντευξή του στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ την Τουρκία πως «εκπαιδεύει» και «αφήνει να εισέλθουν τρομοκράτες στη Συρία».

Ο Μεκντάντ καυτηρίασε τον «καταστροφικό ρόλο» της Τουρκίας στη συριακή κρίση και υποστήριξε πως «η Τουρκία, πλέον, εκπαιδεύει και αφήνει να εισέρχονται τρομοκράτες στη Συρία. Η πλειονότητα των τρομοκρατών στη Συρία προέρχεται από την Τουρκία», τόνισε ο υφυπουργός, μιλώντας στα περιθώρια της συνόδου των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη.

Η Τουρκία θα πρέπει να «καταταχθεί στον κατάλογο των εθνών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», ξεσπάθωσε ο Μεκντάντ, καλώντας συνάμα την τουρκική κυβέρνηση «να έλθει στα συγκαλά της».

Ο Σύρος επίσημος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τις αραβικές χώρες του Κόλπου, οι οποίες χορηγούν οικονομική βοήθεια στους αντάρτες, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα κράτη. «Η κατάσταση στη Συρία θα έχει συνέπειες επ’ αυτών, συνιστά έναν κίνδυνο για την περιοχή και απειλεί τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Η προσεχής σύνοδος της ομάδος των χωρών των «Φίλων του Λαού της Συρίας» θα πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο τον Οκτώβριο -όχι τον Σεπτέμβριο όπως είχε αποφασισθεί αρχικά-, έγινε γνωστό σήμερα από, συγκλίνουσες επίσημες πηγές.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Μαροκινός ΥΠΕΞ Σάαντ Εντίν ελ Οτομάνι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου για την διεξαγωγή της «προβλεπόμενης για τον Οκτώβριο» συνόδου των Φίλων, μεταδίδει το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων ΜΑΡ.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από δυτική πηγή στο Ραμπάτ. Η ακριβής ημερομηνία της συνόδου δεν έχει ανακοινωθεί, ακόμη.

Δεδομένου του προγράμματος ορισμένων από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο των Φίλων -πάνω από εκατό αντιπροσωπείες αναμένεται να παρασταθούν- η συνάντηση μετατέθηκε σε μία ημερομηνία μεταγενέστερη της διεξαγωγής της ΓΣ του ΟΗΕ, η οποία παραδοσιακά τελείται μέσα στον Σεπτέμβριο στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης