Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις τελευταίες μέρες το Χαλέπι εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Ασαντ και των ανταρτών

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι
Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις τελευταίες μέρες το Χαλέπι εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Ασαντ και των ανταρτών. Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Περίπου 200.000 κάτοικοι -από τους συνολικά 2 εκατ. -έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη η Βάλερι 'Ειμος, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενη στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στους κατοίκους της πόλης Χαλέπι από τους βομβαρδισμούς και τη χρήση αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων», δήλωσε και κάλεσε όλες τις πλευρές να προστατέψουν τους αμάχους και να επιτρέψουν την ασφαλή πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που μεταφέρουν επείγουσα και αναγκαία βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ έχουν εντείνει τις επιθέσεις με σκοπό να ανακαταλάβουν περιοχές της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες. Χθες Κυριακή, τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κυρίως στο Χαλέπι, αλλά και στα περίχωρα της Δαμασκού και τη Ντεράα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (σ.σ. η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης), Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα, επισκέφθηκε το ιρακινό Κουρδιστάν σε μια προσπάθεια να πείσει του Κούρδους ηγέτες της χώρας να ενταχθούν στην οργάνωση του.

«Ο Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο Αρμπίλ (βόρειο Ιράκ) και θα συναντηθεί με πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και άλλους Κούρδους ηγέτες», σήμερα Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Κουρδικού Συμβουλίου, που συγκεντρώνει τα κουρδικά κόμματα της Συρίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο Σάιντα θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ξούρδους ηγέτες ώστε να ενταχθούν στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο».

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Εθνικού Κουρδικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από το Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο και το Λαϊκό Συμβούλιο του Δυτικού Κουρδιστάν, συριακή οργάνωση που πρόσκειται στους κούρδους αντάρτες της Τουρκίας.

Ο Σάιντα είχε πραγματοποιήσει μυστική επίσκεψη στο Κουρδιστάν για να συναντηθεί με τον Μπαρζανί μόλις ανέλαβε την προεδρία του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στη Συρία και ο ίδιος ο Σάιντα είναι Κούρδος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης