Η «μητέρα όλων των μαχών» στο Χαλέπι της Συρίας

Η «μητέρα όλων των μαχών» στο Χαλέπι της Συρίας

Έκτη ημέρα συγκρούσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη συριακή πόλη, την ώρα που το καθεστώς Άσαντ μετρά απώλειες στο διπλωματικό πεδίο...

Η «μητέρα όλων των μαχών» στο Χαλέπι της Συρίας
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται, για έκτη ημέρα, οι συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων εξεγερμένων και του συριακού στρατού στην πόλη Χαλέπι, που είναι όχι μόνο η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, αλλά και η οικονομική της «καρδιά».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την περιοχή των συγκρούσεων, αυτή είναι μία μάχη, την οποία καμία από τις δύο πλευρές (ούτε ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ούτε οι Σύροι αντικαθεστωτικοί) μπορούν να αντέξουν να χάσουν.

Και αν στο πεδίο της μάχης οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου δείχνουν να υπερισχύουν, σε διπλωματικό επίπεδο, το ήδη τρωθέν κύρος της συριακής κυβέρνησης δέχεται ακόμα περισσότερα πλήγματα, από την αποσκίρτηση των επιτετραμμένων της χώρας στην Κύπρο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβησαν αεροπορικώς στο Κατάρ.

Κλείσιμο
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την επίθεση που γίνεται στο Χαλέπι και σημειώνοντας ότι η χρήση στρατιωτικών ελικοπτέρων από το καθεστώς του Σύρου προέδρου δείχνει τη «διαστροφή» του.

Η χρήση ελικοπτέρων αποτελεί «άλλη μία ένδειξη του μεγέθους της διαστροφής» του καθεστώτος Άσαντ, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, σε δηλώσεις που έκανε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι η Μόσχα προτίθεται να διοργανώσει επαφές στη ρωσική πρωτεύουσα ανάμεσα στις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση, με στόχο να ευνοήσει έναν «ενδοσυριακό διάλογο».

"Για να γίνει αυτό, προτιθέμεθα να προσφέρουμε στη (συριακή) αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση μια πλατφόρμα στη Μόσχα για να ξεκινήσουν επαφές, προκειμένου να ενωθεί η αντιπολίτευση και να έχει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση" πρόσθεσε.

Η Ρωσία είχε κάνει παρόμοια πρόταση και το Μάιο, αλλά οι δύο πλευρές δεν είχαν δώσει συνέχεια σε αυτήν. Ο Τσούρκιν επέκρινε παράλληλα τις ΗΠΑ, επειδή «μίλησαν για την πρόθεσή τους να παρακάμψουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». «Πολύ καλά, αλλά εσείς (οι ΗΠΑ) θα φέρετε την ευθύνη για τις πιθανώς καταστροφικές συνέπειες των ενεργειών αυτού του είδους» τόνισε.

Στο πεδίο των μαχών, μόνο την Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στην πόλη Χαλέπι. «Επιθετικά ελικόπτερα βομβάρδισαν συνοικίες στο Χαλέπι που ελέγχονται από τους επαναστάτες, προκαλώντας πολλούς θανάτους και τραυματισμούς» ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο συριακός στρατός και οι εξεγερμένοι προωθούν στρατεύματα προς το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου πλέον εκτυλίσσεται «μια αποφασιστική μάχη» μεταξύ του καθεστώτος και των αντιφρονούντων, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πολλές πηγές.

«Εκατοντάδες αντάρτες που έχουν έρθει από όλη τη βόρεια Συρία φτάνουν στο Χαλέπι, για να πάρουν μέρος σε αυτό που φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί σε μια αποφασιστική μάχη» δήλωσε ο απεσταλμένος στην πόλη μιας συριακής εφημερίδας. «Περίπου δέκα περιφερειακές συνοικίες εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών και πλέον στην πόλη αντηχούν οι βομβαρδισμοί και τα πυρά από αυτόματα όπλα» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης