ΗΠΑ: Η βία στη Συρία θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια του ΟΗΕ

ΗΠΑ: Η βία στη Συρία θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια του ΟΗΕ

Η σποραδική βία στη Συρία κατά παραβίαση της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια του ΟΗΕ

ΗΠΑ: Η βία στη Συρία θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια του ΟΗΕ
Η σποραδική βία στη Συρία, κατά παραβίαση της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη, θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια του ΟΗΕ να μεγεθυνθεί η ολιγάριθμη αποστολή των παρατηρητών για την επίβλεψη της προσπάθειας να τερματιστεί η σύρραξη στη χώρα που διαρκεί 13 μήνες, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

Μια μικρή ομάδα παρατηρητών έφθασε στην Δαμασκό την Κυριακή, μια ημέρα αφού το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την αρχική ανάπτυξη ως και 30 άοπλων παρατηρητών.
Κλείσιμο

Το ΣΑ θα κληθεί να εγκρίνει μια δεύτερη απόφαση για να μεγεθυνθεί η αποστολή στους 250 παρατηρητές, όπως ζήτησε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι 'Αναν, ο οποίος πέτυχε την εκεχειρία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα.

Η αμερικανίδα πρέσβειρα Ράις, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Απρίλιο, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανήσυχες για τη συνέχιση της σποραδικής βίας και το γεγονός ότι φαίνεται να κλιμακώνεται σε πόλεις όπως η Χομς τις τελευταίες ημέρες.

"Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Εάν η βία επιμείνει και η εκεχειρία, η ανάσχεση της βίας ακριβέστερα, δεν κρατήσει, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη σοφία και την βιωσιμότητα της αποστολής της πλήρους ομάδας των παρατηρητών", πρόσθεσε η Ράις.

Ερευνητές του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν χθες πως έλαβαν πληροφορίες περί βομβαρδισμών με βαρέα όπλα και συλλήψεις από τις συριακές δυνάμεις μετά την θέση σε εφαρμογή της εκεχειρίας, καθώς και για εκτελέσεις στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτίσει σύροι αντάρτες, αν και η βία ήταν γενικά πολύ λιγότερη.

Μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ τον Μάρτιο του 2011, η Ρωσία και η Κίνα εμπόδισαν δύο προηγούμενες προσπάθειες δυτικών κρατών να εγκριθούν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες καταδίκαζαν την κυβέρνηση του 'Ασαντ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης