Ευ. Μητρόπουλος : Έκκληση του ΙΜΟ προς τον ΟΗΕ για την πάταξη της πειρατείας

Ευ. Μητρόπουλος : Έκκληση του ΙΜΟ προς τον ΟΗΕ για την πάταξη της πειρατείας

Ο γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού  Οργανισμού (ΙΜΟ) κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προτεινόμενο ψήφισμα με μέτρα εναντίον της πειρατείας.

Ο ΙΜΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο γενικός γραμματέας Ευθύμιος Μητρόπουλος ενημέρωσε το συμβούλιο και παρακίνησε τα κράτη και το διεθνή οργανισμό να ‘αντιδράσουν σ

Ο γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού  Οργανισμού (ΙΜΟ) κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προτεινόμενο ψήφισμα με μέτρα εναντίον της πειρατείας.

Ο ΙΜΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο γενικός γραμματέας Ευθύμιος Μητρόπουλος ενημέρωσε το συμβούλιο και παρακίνησε τα κράτη και το διεθνή οργανισμό να ‘αντιδράσουν συντονισμένα και συνεκτικά’. Προέτρεψε το συμβούλιο να παρατείνει την οδηγία που επιτρέπει στα πολεμικά πλοία να μπουν στα νερά της Σομαλίας και ζήτησε ‘ξεκάθαρες νομοθετικές διατάξεις’ ώστε οι πολεμικοί στόλοι να αντιμετωπίζουν την πειρατεία με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.      

 Ο κ. Μητρόπουλος πρότεινε επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να θεσμοθετήσει νομικούς  κανόνες ώστε οι πειρατές να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται ψήφισμα που θα ενισχύει την εξουσιοδότηση του κράτους να αντιμετωπίζει τους πειρατές και να τους οδηγεί στη δικαιοσύνη. Οι πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ήρθαν μετά την πειρατεία του δεξαμενόπλοιου Sirius Star (318.000 dwt, κατασκευασμένο το 2008), γεγονός που ώθησε πολλούς πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τον Κόλπο του Άντεν.   

Σύμφωνα με τον Ευ. Μητρόπουλο, ο ΙΜΟ ανησυχεί τόσο για τους ναυτικούς, όσο και για τους επιβάτες, τους αλιείς και τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός ανησυχεί σχετικά με την ακεραιότητα μιας σημαντικής εμπορικής γραμμής, στην οποία διακινείται το 12% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. ‘Παρά την προσωρινή βελτίωση  μετά την παρέμβαση του συμβουλίου, η κατάσταση χειροτέρεψε και πάλι σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς αυξήθηκε η συχνότητα και η σφοδρότητα των επιθέσεων’, αναφέρει ο ΙΜΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Κένυας, τον προηγούμενο χρόνο δαπανήθηκαν  150 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα στους πειρατές. Το ποσό αυτό μπορεί να έχει ήδη αυξηθεί, καθώς σύμφωνα με αναφορές το φορτηγό πλοίο Genius (9.014 τόννων, κατασκευασμένο το 1992) απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

SALVINI

Την Παρασκευή, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ένα βαν της γαλλικής αστυνομίας να διασχίζει τα σύνορα στα ορεινά σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας στο Κλαβιέρ, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Σεστριέρε, στις ιταλικές Άλπεις, αναγκάζοντας δύο μαύρους άνδρες να βγουν έξω σε μια δασώδη περιοχή

venezuela

Την απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο οικονομικός αντιπρόεδρος Tareck El Aissami - Αιτία για τη στροφή στο ευρώ «και σε άλλα ξένα νομίσματα», αποτέλεσαν οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της νοτιοαμερικάνικης χώρας

1
jammal

Ο ισχυρισμός αυτός, μία εκδοχή που είχαν παρουσιάσει πριν από τις έρευνες οι New York Times, διατυπώνεται μετά την μαραθώνια έρευνα της επίλεκτης ομάδας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη