Ευ. Μητρόπουλος : Έκκληση του ΙΜΟ προς τον ΟΗΕ για την πάταξη της πειρατείας

Ευ. Μητρόπουλος : Έκκληση του ΙΜΟ προς τον ΟΗΕ για την πάταξη της πειρατείας

Ο γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού  Οργανισμού (ΙΜΟ) κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προτεινόμενο ψήφισμα με μέτρα εναντίον της πειρατείας.

Ο ΙΜΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο γενικός γραμματέας Ευθύμιος Μητρόπουλος ενημέρωσε το συμβούλιο και παρακίνησε τα κράτη και το διεθνή οργανισμό να ‘αντιδράσουν σ

Ο γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού  Οργανισμού (ΙΜΟ) κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προτεινόμενο ψήφισμα με μέτρα εναντίον της πειρατείας.

Ο ΙΜΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο γενικός γραμματέας Ευθύμιος Μητρόπουλος ενημέρωσε το συμβούλιο και παρακίνησε τα κράτη και το διεθνή οργανισμό να ‘αντιδράσουν συντονισμένα και συνεκτικά’. Προέτρεψε το συμβούλιο να παρατείνει την οδηγία που επιτρέπει στα πολεμικά πλοία να μπουν στα νερά της Σομαλίας και ζήτησε ‘ξεκάθαρες νομοθετικές διατάξεις’ ώστε οι πολεμικοί στόλοι να αντιμετωπίζουν την πειρατεία με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.      

 Ο κ. Μητρόπουλος πρότεινε επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να θεσμοθετήσει νομικούς  κανόνες ώστε οι πειρατές να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται ψήφισμα που θα ενισχύει την εξουσιοδότηση του κράτους να αντιμετωπίζει τους πειρατές και να τους οδηγεί στη δικαιοσύνη. Οι πιέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ήρθαν μετά την πειρατεία του δεξαμενόπλοιου Sirius Star (318.000 dwt, κατασκευασμένο το 2008), γεγονός που ώθησε πολλούς πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τον Κόλπο του Άντεν.   

Σύμφωνα με τον Ευ. Μητρόπουλο, ο ΙΜΟ ανησυχεί τόσο για τους ναυτικούς, όσο και για τους επιβάτες, τους αλιείς και τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός ανησυχεί σχετικά με την ακεραιότητα μιας σημαντικής εμπορικής γραμμής, στην οποία διακινείται το 12% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. ‘Παρά την προσωρινή βελτίωση  μετά την παρέμβαση του συμβουλίου, η κατάσταση χειροτέρεψε και πάλι σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς αυξήθηκε η συχνότητα και η σφοδρότητα των επιθέσεων’, αναφέρει ο ΙΜΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Κένυας, τον προηγούμενο χρόνο δαπανήθηκαν  150 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα στους πειρατές. Το ποσό αυτό μπορεί να έχει ήδη αυξηθεί, καθώς σύμφωνα με αναφορές το φορτηγό πλοίο Genius (9.014 τόννων, κατασκευασμένο το 1992) απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

juncker

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς», πέταξε ο Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το "no deal"»

cherif-chekat

Σκοτώθηκε στη συνοικία Νεντόρφ, στο νότιο τμήμα της πόλης - Ο Σερίφ Σεκάτ «ανήκε στους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», διαβεβαίωσε λίγη ώρα έπειτα το πρακτορείο «ειδήσεων» Άμακ - Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, εκείνος «άνοιξε πυρ» πρώτος, με τους αστυνομικούς «να ανταποδίδουν αμέσως και να εξουδετερώνουν»

1044691920

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκινά η τοποθέτηση αμερικανικών φυλακίων-παρατηρητηρίων στην Βόρειο Συρία με πραγματικό σκοπό την προστασία των Κούρδων του YPG από νέες επιθέσεις των τουρκικών δυναμεων