Ενεργειακή κρίση απειλεί την Ελλάδα

Ενεργειακή κρίση απειλεί την Ελλάδα

Οι Ιρανοί μας κόβουν το πετρέλαιο, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. - Κομμένη η ροή φυσικού αερίου από Τουρκία - Η κατανάλωση καλύπτεται από τις αποθήκες της Ρεβυθούσας και τους Ρώσους - Περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρισμού

Ενεργειακή κρίση απειλεί την Ελλάδα
Αντιμέτωπη με την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, καθώς σε απάντηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς το Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Τεχεράνη αποφάσισε και έβαλε σε εφαρμογή τα όσα διεμήνυε, εδώ και μήνες, στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο και τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε ότι η Τεχεράνη διακόπτει τη διανομή πετρελαίου σε έξι χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ολλανδία είναι τα  υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη που θα πληγούν από την ιρανική πρακτική.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιρανικό πετρέλαιο καλύπτει περίπου το 30% των καταναλωτικών αναγκών της Ελλάδας, με εκπροσώπους των εγχώριων διυλιστηρίων να εμφανίζονται για την ώρα καθησυχαστικοί, αναγνωρίζοντας πάντως πως είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα, εάν ισχύσει επί μακρόν η απόφαση της Τεχεράνης,

Την ίδια ώρα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη πειροχή, έχει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου προς την χώρα μας μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, ενώ η κατνάλωση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με μέση ημερήσια κατανάλωση 230.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για την εβδομάδα που διανύουμε.

Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποθήκες του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα καθώς και από τη ροή φυσικού αερίου που παρέχουν οι Ρώσοι μέσω συστημάτων αγωγών που καταλήγουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, ο ΔΕΣΦΑ, ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου ζήτησε περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ήδη η ΔΕΗ έχει θέσει εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο στο Κερατσίνι, την μονάδα 3 στο Λαύριο και μερικώς στη μονάδα 4, ενώ τέθηκε εκτός και το εργοστάσιο της elpedison στην Θίσβη Βοιωτίας.

Με απόφασή του, δε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης έχει ζητήσει να μην πραγματοποιούνται εξαγωγές ηλεκτρισμού. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς αναβλήθηκε η έλευση στη Ρεβυθούσα φορτίου με υγροποιημένο αέριο (LNG) που θα ερχόταν από την Αλγερία για λογαρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Η άφιξη είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την Δευτέρα, εν συνεχεία μετατέθηκε την Τετάρτη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άφιξη του πλοίου στις εγκαταστάσεις θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε κάθε τόνο, πάντως, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται ζήτημα περικοπών στην κατανάλωση αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης