Ασφυκτικές πιέσεις για να «κλειδώσει» η συμφωνία

Ασφυκτικές πιέσεις για να «κλειδώσει» η συμφωνία

Το Βερολίνο υιοθετεί ξανά την τακτική «μαστίγιο και καρότο» - Οι αγορές αδημονούν για τη λήξη του …σήριαλ – Σενάρια για συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ασφυκτικές πιέσεις για να «κλειδώσει» η συμφωνία
Με το βλέμμα στραμμένο  στην Αθήνα βρίσκονται άπαντες στην Ευρώπη, καθώς η σημερινή ημέρα  είναι ουσιαστικά και η πλέον  κρίσιμη για το μέλλον του «ελληνικού προβλήματος» και κατ’ επέκταση για  την «επόμενη ημέρα» της Ευρωζώνης.

Η τελική κατάληξη των  διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής  κυβέρνησης και των εκπροσώπων των  δανειστών και των εταίρων  μας είναι το ζητούμενο, ιδίως  από τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια  για να επιτευχθεί μια λύση στο  πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της χώρας με συνεπακόλουθες εξόχως αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο του ευρωοικοδομήματος έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Το ίδιο ασφυκτικές είναι και οι πιέσεις που ασκούνται  στην ελληνική κυβέρνηση για να «τελειώνει» με τη συμφωνία που θα επιτρέψει τη νέα χρηματοδότηση της χώρας και παράλληλα θα βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά σύγκλισης προς το γαλλογερμανικό δημοσιονομικό μοντέλο.

Η γερμανίδα Καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που ανέλαβε, τις τελευταίες ώρες, να εκφράσει τις … προσδοκίες των Ευρωπαίων, αυτή τη φορά επιλέγοντας την «ήπια προσέγγιση», υπερασπιζόμενη μεν την στρατηγική που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρεών, καλώντας δε την Ελλάδα και γενικότερα τους εταίρους της να δεσμευθούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, σημειώνοντας πως «η έξοδος της Ελλάδας δεν υπάρχει ως επιλογή».

Μιλώντας στο Βερολίνο η κυρία Μέρκελ επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα όμως στο εσωτερικό της χώρας η  Γερμανίδα Καγκελάριος δέχεται  και η ίδια πιέσεις και κριτική  για τους χειρισμούς της. Πέρα από  το δημοσίευμα του έγκριτου περιοδικού Der Spiegel που ευθέως κάνει λόγο για ‘φαρσοκωμωδία’ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, προτρέποντας τους Ευρωπαίους και την Μέρκελ να παραδεχθούν την αποτυχία τους και να «αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει συντεταγμένα αντί να βασανίζουν τους κατοίκους της», και ο προκάτοχος της Γερμανίδας καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντί της, κατηγορώντας την πως με την πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας που προωθεί «στραγγαλίζει» τις αδύναμες χώρες του Νότου και αδιαφορεί για την αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Την ίδια ώρα «τελεσίγραφα» προς την Αθήνα αποστέλλει εκ νέου και το Παρίσι, καλώντας τους Έλληνες ιθύνοντες να αποφασίσουν τώρα, καθώς «ο χρόνος τους τελείωσε».

Πάντως η πιο  ουσιαστική είδηση των τελευταίων ωρών είναι αυτή που αποκαλύπτει η  Wall Street Journal, περί συμφωνίας της διοίκησης της ΕΚΤ να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους. Κάτι που θα γίνει με την εκχώρηση των ελληνικών ομολόγων που η Ευρωτράπεζα αγόρασε μέχρι πέρυσι στη δευτερογενή αγορά σε τιμές κάτω της ονομαστικής αξίας στον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Σύμφωνα με την αμερικανική  εφημερίδα το σχέδιο θέλει την ΕΚΤ να δίνει τα ελληνικά ομόλογα σ τον ΕFSF που με τη σειρά του θα πουλήσει αυτά τα ομόλογα στην Ελλάδα στην τιμή αγοράς τους, η οποία είναι χαμηλότερη από την ονομαστική τους.

Με τον τρόπο  αυτό υπολογίζεται πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί έως και 11 δισ. ευρώ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης