Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Ισπανίας από την αύξηση του στόχου για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το reuters, o Σάντσεθ έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ζητώντας μία «πιο ευέλικτη φόρμουλα» που είτε θα καθιστά τον στόχο αμυντικών δαπανών προαιρετικό είτε θα αποκλείει την Ισπανία από την εφαρμογή του.
«Η δέσμευση για έναν στόχο 5% δεν θα ήταν μόνο παράλογη, αλλά και αντιπαραγωγική, καθώς θα απομάκρυνε την Ισπανία από βελτιστοποίηση δαπανών και θα εμπόδιζε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει το οικοσύστημα ασφάλειας και άμυνας», γράφει ο Ισπανός πρωθυπουργός στην επιστολή.
Πρόσθεσε ότι ο νέος στόχος, που πρότειναν οι ΗΠΑ, είναι «ασύμβατος με το κράτος πρόνοιας και το όραμά μας για τον κόσμο».
Αντ' αυτού, η Μαδρίτη εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει το 2,1% του ΑΕΠ για να καλύψει τις εκτιμώμενες επενδυτικές ανάγκες του ισπανικού στρατού, δήλωσε ο Σάντσεθ.
Όταν τίποτα δεν σε σταματά, προχωράς μπροστά, με ταχύτητα και δυναμισμό. Δημιουργείς, επικοινωνείς, διασκεδάζεις, ανακαλύπτεις, χωρίς να χάνεις στιγμή. Το Nova 5G και το πρόγραμμα Unlimited All είναι εδώ για να σε πάει πιο μακριά.