Εκ των έσω κριτική στην Μέρκελ

Εκ των έσω κριτική στην Μέρκελ

Ποιοι την κατηγορούν για κοντόφθαλμες επιλογές και λάθος «διάγνωση» του ευρωπαϊκού προβλήματος – Τι προσδοκούν οι Ιταλοί, γιατί διαμαρτύρονται οι Αυστριακοί

Εκ των έσω κριτική στην Μέρκελ
Καίτοι έχουν περάσει  αρκετά εικοσιτετράωρα από το πέρας  της Συνόδου Κορυφής και τα αποτελέσματά της που για πολλούς  θέτουν νέα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, οι «αναγνώσεις» των όσων συμφωνήθηκαν και κυρίως της ηχηρής αποστασιοποίησης της Βρετανίας από τις πρωτοβουλίες του γαλλογερμανικού άξονα προκαλούν συζητήσεις, αναλύσεις και εν τέλει σοβαρούς προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης.

Ενώ τις πρώτες ώρες μετά τη Σύνοδο τα διεθνή ΜΜΕ υποδέχθηκαν περίπου ως πλήρη επικράτηση της Γερμανίας και της Μέρκελ τα συμφωνηθέντα περί δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και αυστηρών κυρώσεων στο δρόμο για μια πιο «στενή και αποτελεσματική» οικονομική και νομισματική ένωση, όσο περνάνε οι ώρες τόσο αυξάνεται η αμφισβήτηση της «νίκης».

Ακόμα και από  τους φύσει και θέσει υποστηρικτές της «σκληρής γραμμής» της Γερμανίδας Καγκελάριου, όπως ο εκ των «σοφών»  οικονομολόγων της Γερμανίας, ο  κύριος Πέτερ Μπόφινγκερ. Ο οποίος ευθέως τόνισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει «διαγνώσει λάθος» τα προβλήματα της Ευρώπης και αυτό το λάθος «μπορεί να κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη».

Κλείσιμο
Ο χερ Μπόφινγκερ δήλωσε πως «το ευρώ θα έχει σωθεί μόνο εάν αποτραπεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ισπανία και την Ιταλία», κάτι που για τον ίδιο προϋποθέτει ότι η κυρία Μέρκελ θα κατανοήσει πως δεν χρειάζονται σχέδια διάσωσης της ευρωοικονομίας και του ευρώ, αλλά «ανάληψη κοινής ευθύνης μέσα στην Ευρωζώνη». Με δυο λόγια ευρωομόλογο που σε τελική ανάλυση «θα βγάλει από το στόχαστρο των αγορών την Ισπανία και την Ιταλία».

Αλλά και το περιοδικό  Der Spiegel τίθεται πια απέναντι στην κυρία Μέρκελ και τις μεθόδους της. Κορυφαίος σχολιαστής του περιοδικού, μιλώντας στη Deutsche Welle, τόνισε ότι η κυρία Μέρκελ είχε μια πύρρειο νίκη καθώς «επέβαλε τις θέσεις της για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την Ευρώπη των 27 ενωμένη». Για να συνεχίσει λέγοντας πως «η Μέρκελ δεν θα πρέπει να νομίσει ότι τώρα όλες οι χώρες θα βρίσκονται εσαεί στο πλευρό της. Οι επιφυλάξεις τους για ριζική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών ήταν από την αρχή μεγάλες, το ίδιο μεγάλες είναι και οι επιφυλάξεις για τον ‘ειδικό’ δρόμο που ανοίγει. Πολλοί πρωθυπουργοί αναγκάστηκαν να ταχθούν στο πλευρό της Γερμανίας και της Γαλλίας γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Η στάση της προκάλεσε αγανάκτηση. Σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης έγιναν παράπονα για την γερμανική κυριαρχία».

Κι αν αυτά διατείνονται οι Γερμανοί, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν  πιο … διπλωματικούς τόνους και  εν τέλει δείχνουν να κινούν διαδικασίες  για να αλλάξουν (!) τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου δια της πλαγίας οδού …

Ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στο Euronews, δήλωσε ότι το Βερολίνο και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιτίθενται στην έκδοση ευρωομολόγου «θα πειστούν τελικά πως ο κοινός δανεισμός των χωρών του ευρώ μπορεί να συντελέσει στην επίλυση της κρίσης».

 «Πιστεύω πως  έχουμε αρκετά επιχειρήματα ώστε  να πείσουμε τελικά τους Γερμανούς για τα ευρωομολόγα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός , ο οποίος επίσης επέκρινε την απόφαση να μην δοθεί μεγάλη «ταμειακή ενίσχυση» των μηχανισμών κατά της κρίσης. Την απόφαση να δοθούν στο EFSF πάνω από 500 δισ. ευρώ την «μπλόκαραν χώρες που έχουν πολύ στενή αντίληψη του τι αποτελεί κοινό συμφέρον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μόντι.

Κι ο νοών νοείτο …

Την ίδια ώρα οι εμφανιζόμενοι ως «πιο σκληροί» κι από τη Γερμανία Φινλανδοί, τώρα δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ο ίδιος ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, τόνισε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή για να συζητηθεί πως μπορεί η χώρα να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των εταίρων της μέσω μιας λύσης που δεν θα αντιτίθεται στο σύνταγμα της χώρας.

Ενώ και οι μέχρι  πρότινος «φίλα προσκείμενοι» στη  γερμανική πολιτική Αυστριακοί δείχνουν τώρα να δυσανασχετούν με τις επιλογές του Βερολίνου.

Ο Καγκελάριος της  Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν τονίζει πως  «η συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες δεν διαθέτει την αναγκαία "δύναμη πυρός" για να αντιμετωπίσει  τις βαθύτερες αιτίες τις κρίσης»  και ανησυχεί πως μπροστά στη  δύναμη και στις πιέσεις των αγορών, οι «τελευταίες αποφάσεις μας δεν θα έχουν ένα διατηρήσιμο αποτέλεσμα» …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης