Δολοφονία Καρολάιν

Χαρτιά, μελάνια και … τυπογραφεία μας κρατάνε στο ευρώ!

Χαρτιά, μελάνια  και … τυπογραφεία μας κρατάνε στο ευρώ!

Το σύστημα σχεδιασμού, διανομής και κυκλοφορίας νομισμάτων χρειάζεται 4 χρόνια για να «κόψει» δραχμές, λιρέτες ή άλλα εθνικά νομίσματα

Η Ελλάδα και ενδεχομένως  αρκετές άλλες χώρες μέλη της  Ευρωζώνης παραμένουν στο κοινό  νόμισμα γιατί πολύ απλά και μόνο η προοπτική της αποχώρησής τους και της συνεπακόλουθης επιστροφής τους στα «παλαιά» εθνικά τους νομίσματα  είναι ένας «λογιστικός εφιάλτης»!

Στην απίστευτη  αυτή δήλωση προχώρησε ένας άνθρωπος που στον τομέα του είναι ίσως ο κορυφαίος στον πλανήτη. Ο λόγος  για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της καναδικής χαρτοποιίας Fortress Paper κύριο Chad Wasilenkoff. Ο οποίος είναι ο άνθρωπος που πρακτικά και ουσιαστικά παράγει το χαρτί υψηλής ασφαλείας που χρησιμοποιείται για τα χαρτονομίσματα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωζώνης!!!

Ο κύριος Wasilenkoff, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires, χαρακτήρισε ως περίπου καταστροφική μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης και μια επιστροφή ορισμένων χωρών στα παλιότερα νομίσματά τους καθώς, όπως ισχυρίζεται, η παγκόσμια οικονομία και σίγουρα η παγκόσμια βιομηχανία ΔΕΝ είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο …

Στη συνέντευξή του  ο επικεφαλής της Fortress Paper τονίζει πως η επιστροφή της δραχμής, της ιταλικής ή της ιρλανδικής λίρας είναι λογιστικά αδύνατη στην παρούσα φάση και γι’ αυτό η Ευρωζώνη «δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει ενωμένη».

Σύμφωνα με τον κ. Wasilenkoff η διαδικασία σχεδιασμού, ετοιμασίας, κατασκευής, διανομής και κυκλοφορίας ενός νομίσματος διαρκεί τρία έως τέσσερα χρόνια. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – όπως θα ήταν η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ – η διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης και κυκλοφορίας νέων νομισμάτων μπορεί να μειωθεί το πολύ στο ένα έτος.

Χρησιμοποίησε μάλιστα  ένα απίστευτο παράδειγμα, λέγοντας πως ακόμα και στο Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ, όταν κανείς δεν ήθελε να βλέπει το πρόσωπό του στα χαρτονομίσματα, χρειάστηκε να περιμένουν όλοι πάνω από έναν χρόνο για να τυπωθούν καινούργια!

Ο Καναδός ειδικός  απέκλεισε και οποιαδήποτε μεταβατική λύση, όπως για παράδειγμα το τύπωμα συμβόλων για παράδειγμα της δραχμής πάνω σε υφιστάμενα χαρτονομίσματα του ευρώ. Κι αυτό γιατί, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως υδατογραφήματα και ειδικές ίνες τα οποία θα πρέπει να περαστούν σε φύλλα χαρτιού και όχι σε κάθε χαρτονόμισμα ξεχωριστά. Με δεδομένο, πως η αξία του νέου νομίσματος θα υποχωρήσει άμεσα οι παραχαράκτες θα έχουν το κίνητρο και τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν αυτά τα χαρτονομίσματα ως γνήσια, συμπληρώνει ο κύριος Wasilenkoff. Ο οποίος τέλος δήλωσε πως σύμφωνα με όσα γνωρίζει καμία κεντρική τράπεζα δεν τυπώνει νέα νομίσματα, ούτε η εταιρεία του έχει δεχθεί καμία μεγάλη παραγγελία …

Αντίθετα, δηλώνει  πως η παραγωγή ευρώ έχει ενισχυθεί ενώ έχει αυξηθεί και η ζήτηση για ελβετικά φράγκα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης