Οι Βρετανοί για την «ευρω - απομόνωσή» τους

Οι Βρετανοί για την «ευρω - απομόνωσή» τους

Μετά από πολύωρο και επίπονο, ευρωπαϊκό τοκετό, γεννήθηκε η «νέα» Ευρώπη, που τη λένε 23.

Οι Βρετανοί για την «ευρω - απομόνωσή» τους
Έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηγετική φυσιογνωμία τον γάλλο-γερμανικό άξονα, οι ευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ, πλην της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας που θέλουν να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους, προτού καταλήξουν στην οριστική τους θέση, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία νέα συμφωνία,  βάσει της οποίας θα επιβληθεί κεντρικός έλεγχος στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της.

Εκτός σχεδίου ΕΕ και η Βρετανία, η οποία, έτσι κι αλλιώς ήταν αντίθετη με όλα αυτά και βροντοφώναζε πως δεν θα συμφωνήσει στην υλοποίηση και επιβολή τους, ακόμα κι αν απομονωθεί, τελείως, από τους λοιπούς Ευρωπαίους…. Και συνέβη.

Τώρα πια, ο Κάμερον είναι μόνος του και όπως χαρακτηριστικά γράφει η βρετανική εφημερίδα, The Telegraph, «ο Ντέιβιντ Κάμερον μπλόκαρε μία κρίσιμη συμφωνία της ΕΕ και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την απομόνωση μια και 23 από τα 27 μέλη θα προχωρήσουν σε σχέδια για δυναμικότερο έλεγχο των φόρων και των εξόδων της ευρωζώνης».

Κλείσιμο
Το BBC με βασικό του τίτλο, στην ηλεκτρονική του έκδοση, «Η ευρωζώνη καταλήγει σε συμφωνία, χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία», μεταφέρει τα λόγια του Βρετανού πρωθυπουργού: «Τους ευχόμαστε (στα μέλη της ευρωζώνης) ό,τι καλύτερο, διότι θέλουμε να λύσουν όλοι τα προβλήματά τους, μια και όλοι χρειαζόμαστε (οικονομική) ανάπτυξη… Τελικά, αποφάσισα ότι, δεν θα ωφελούσε τη Βρετανία (η συμμετοχή της, στο νέο σχήμα). Άσκησα βέτο, αποτελεσματικά».

Και ο Guardian, στο ίδιο μήκος κύματος, έγραψε, «το Ηνωμένο Βασίλειο απομονώνεται, την ώρα που η ευρωζώνη λέει ‘ναι’ σε νέα συμφωνία. Τονίζει πως το αποτέλεσμα ήρθε κατόπιν της άρνησης του Κάμερον να αποδεχθεί διορθώσεις και αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, γραμμή που ώθησε, τελικά, τους υπόλοιπους της ΕΕ να χτίσουν, μια άλλη, δική τους Ένωση, εντός της Ένωσης. Όραμα, του Σαρκοζί, που κράταγε καιρό.

Τέλος, η βρετανική εφημερίδα, The Times, κάνει λόγο για μια Βρετανία που «έμεινε στην απ’έξω», σε μια παρέα «ξεκομμένη» από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Στο σύνολό τους, τα βρετανικά ΜΜΕ παραθέτουν μεν, τα πεπραγμένα, αλλά δεν σταματούν εκεί, τονίζοντας τον μοναχικό δρόμο που θα βρει η Βρετανία μπροστά της και τον πλήρη αποκλεισμό της, έπειτα από 38 χρόνια συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και όλα, ανεξαιρέτως, μιλούν για μια Ευρώπη που ράγισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης