Reuters: Το παρασκήνιο της απόφασης της Κίνας να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τους δασμούς Τραμπ

Reuters: Το παρασκήνιο της απόφασης της Κίνας να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τους δασμούς Τραμπ

Η νέα φάση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στη στρατηγική των δύο χωρών

Reuters: Το παρασκήνιο της απόφασης της Κίνας να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τους δασμούς Τραμπ
Από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε υψηλούς δασμούς στην Κίνα τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο αντέδρασε με ανάλογα μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, πίσω από κλειστές πόρτες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις επιπτώσεις των δασμών στην οικονομία και τον κίνδυνο απομόνωσης, καθώς οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται συμφωνίες με την Ουάσινγκτον.

Η Κίνα, υπό την πίεση αυτών των παραμέτρων σε συνδυασμό με την προσέγγιση των ΗΠΑ και την χαλάρωση της ρητορικής του Τραμπ, αποφάσισε να στείλει τον οικονομικό τσάρο Χε Λιφέγκ για συναντήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους του στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι εν λόγω συναντήσεις, όμως, δεν ήταν εύκολες λόγω των αμφιλεγόμενων διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας και των διαφωνιών για το ποιοι αξιωματούχοι έπρεπε να συμμετάσχουν.

Η αντίδραση της Κίνας σε μία αμερικανική επιστολή προς τα υπουργεία της για την παραγωγή φεντανύλης ήταν σφοδρή, με τους Κινέζους να την θεωρούν «αλαζονική». Οι συνομιλίες αναβλήθηκαν επανειλημμένα, καθώς η Κίνα δεν ήθελε να αποδεχτεί συνθήκες που θα έθιγαν το κύρος της. Παρά τη δημόσια γραμμή σκληρής στάσης, η Κίνα αποφάσισε τελικά να εμπλακεί σε προπαρασκευαστικές συνομιλίες στην Ελβετία, ανταποκρινόμενη στην πίεση των περιστάσεων και της παγκόσμιας αγοράς.

«Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του να φαίνονται σκληρές και του να μην θέλουν να είναι υπεύθυνες για την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι, εμπειρογνώμονας σε θέματα κινεζικών επιχειρήσεων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον. 

Η οικονομία της Κίνας πλήττεται ήδη από τις εμπορικές συγκρούσεις, με σημαντικές βιομηχανίες να καταγράφουν πτώση στην παραγωγή και τις εξαγωγές, ενώ η απώλεια της αμερικανικής αγοράς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τους Κινέζους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, μεταξύ των κύριων παραγόντων που οδήγησαν στην υποχώρηση του Πεκίνου ήταν εσωτερικά μηνύματα ότι οι κινεζικές εταιρείες αγωνίζονταν να αποφύγουν την πτώχευση και να αντικαταστήσουν την αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.Ορισμένοι τομείς που ένιωσαν άμεσο αντίκτυπο ήταν οι κατασκευαστές επίπλων και παιχνιδιών, καθώς και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Στη Γενεύη, το Πεκίνο φαίνεται να έχει μέτριες προσδοκίες. Εσωτερικά, η Κίνα υποβάθμισε τις συνομιλίες από υψηλότερο επίπεδο σε απλή συνάντηση, αντανακλώντας την άποψή της ότι οι συζητήσεις θα αφορούν κυρίως την αναζήτηση των απαιτήσεων και των κόκκινων γραμμών της Ουάσιnγκτον, μετά από εβδομάδες αντιφατικών μηνυμάτων από τον Τραμπ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως η αγορά αμερικανικών προϊόντων και η ενίσχυση των αγορών φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης