Ανάμεικτο παραμένει το κλίμα γύρω από το μέλλον της συμφωνίας εκεχειρίας
Ισραήλ -
Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στην Ντόχα για τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την επόμενη φάση εφαρμογής της συμφωνίας.
Ενώ ο ισραηλινός στρατός στο πλαίσιο της τήρησης όρων της συμφωνίας,
αποχώρησε από τον διάδρομο της Νετζαρίμ, ο οποίος κόβει τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο μέρη, το βόρειο και το νότιο, ισραηλινές πηγές τόνισαν ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία που εστάλη στην Ντόχα, προς το παρόν, έχει εντολή να συζητήσει μόνο τεχνικά ζητήματα, αντί για μεγαλύτερα, όπως η διοίκηση της μεταπολεμικής Γάζας.
Το κλίμα έχει φορτιστεί από δηλώσεις, όπως την πρόταση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
Νετανιάχου, που είπε
οι ΗΠΑ να «πάρουν τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, διώχνοντας τους Παλαιστίνιους κατοίκους εκεί. Η πρόταση αυτή, εκτός από ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους, συνάντησε την κατηγορηματική καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, με ορισμένους να καταγγέλλουν ότι το σχέδιο αυτό ισοδυναμεί με «εθνοκάθαρση».
Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης και Αμερικανοί αξιωματούχοι φάνηκε τις επόμενες μέρες των δηλώσεων αυτών να υποβαθμίζουν την πρόταση αυτή Τραμπ, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να επιστρέψουν στη
Λωρίδα της Γάζας μόλις καθαριστεί από μη πυρομαχικά και ο ισοπεδωμένος από τον 16μηνο πόλεμο θύλακας, ξαναχτιστεί.
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης Νετανιάχου αναμένεται να συζητήσει αυτό το σχέδιο του Τραμπ, καθώς και το δεύτερο στάδιο της κατάπαυσης του πυρός την Τρίτη, δήλωσε μια πηγή από το γραφείο Νετανιάχου.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ
Ισραήλ και
Χαμάς για το επόμενο στάδιο της εκεχειρίας πρόκειται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Η διάρκεια του πρώτου σταδίου της εκεχειρίας, που ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου, ήταν έξι εβδομάδες και περιελάμβανε την
απελευθέρωση από τη Χαμάς 33 Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου 2.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.
Το Σάββατο αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις Ισραηλινοί και 183 Παλαιστίνιοι, όπως προέβλεπαν οι όροι της πρώτης φάσης της συμφωνίας αυτής. Ωστόσο, οι εικόνες των τριών ομήρων που απελευθερώθηκα, που εμφανίστηκαν
χλωμοί και αδύναμοι μετά από 16 μήνες σε αιχμαλωσία στα χέρια της Χαμάς, συγκλόνισαν Ισραηλινούς.
Η δεύτερη από τις τρεις φάσεις είναι προγραμματισμένο να εστιάσει στην απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων και την αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε χθες Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σημείωσαν ωστόσο, ότι τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ντόχα, δεν θα έχουν εντολή από την ισραηλινή κυβέρνηση για να κάνουν επί της ουσίας διαπραγματεύσεις, αλλά η αποστολή τους γίνεται κυρίως ως μια κίνηση καλής θέλησης του
Νετανιάχου προς την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ.
Σε άλλο τόνο, σε βίντεο του ο πρωθυπουργός του
Ισραήλ δεσμεύτηκε εκ νέου να συντρίψει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την επιστροφή όλων των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων.
Το κλίμα βάρυνε και με έναν αστεϊσμό που φάνηκε να κάνει ο
Νετανιάχου σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, που είπε «σαουδαραβικό κράτος» αντί για «παλαιστινιακό κράτος» προτού διορθώσει τη διατύπωσή του. Ωστόσο, αραβικές χώρες καταδίκασαν έντονα αυτό του το γλωσσικό ολίσθημα, θεωρώντας ότι έγινε σκόπιμα.