LIVE

Κορωνοϊός

Μολύνθηκαν τα βιβλιάρια καταθέσεων

Μολύνθηκαν τα βιβλιάρια καταθέσεων

Αυτό που συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι οι επιπτώσεις μιας κρίσης που θα περάσει αλλά ίσως τα πρώτα σημεία μιας επερχόμενης μεγαλύτερης καταστροφής.

Τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού «σχεδίου σωτηρίας» είναι μια προσωρινή αναισθητική ένεση καθώς θα απαιτηθούν ίσως 5-7 τρις. δολάρια για να λυθεί το πρόβλημα μετά από καιρό.

Η

Αυτό που συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι οι επιπτώσεις μιας κρίσης που θα περάσει αλλά ίσως τα πρώτα σημεία μιας επερχόμενης μεγαλύτερης καταστροφής.

Τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού «σχεδίου σωτηρίας» είναι μια προσωρινή αναισθητική ένεση καθώς θα απαιτηθούν ίσως 5-7 τρις. δολάρια για να λυθεί το πρόβλημα μετά από καιρό.

Η Γοόλ Στριτ και οι αμερικανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες φαντάζουν ξένες και απόμακρες, όμως οι συνέπειες των τοξικών επενδύσεων έχουν παγκόσμια διασπορά και βρίσκονται ήδη μέσα στα τραπεζικά μας βιβλιάρια και στις πιστωτικές μας κάρτες.

Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν προς το χειρότερο με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί «θωράκισης της ελληνικής οικονομίας» και της αστειότητας περί της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ απαγορεύεται ο δανεισμός κυβερνήσεων [“(o)verdraft facilities or any other type of credit facility with the ECB or with the central banks of the Member States (hereinafter referred to as ‘national central banks’) in favour of Community institutions or bodies, central governments, regional, local or other public authorities, other bodies governed by public law, or public undertakings of Member States shall be prohibited, as shall the purchase directly from them by the ECB or national central banks of debt instruments.”], οπότε και ισχύει η απορία για τις «εγγυήσεις» της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας, με ή χωρίς «νομοθετική ρύθμιση».

Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας και θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά διαχειριστικές κινήσεις, όπως το σπάσιμο κρατικών ομολόγων και αναζητήσεις δανεισμού (τουλάχιστον μια ιδιωτική τράπεζα έσπασε ήδη κρατικό ομόλογο για πρόβλημα ρευστότητας).

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν σίγουρα μια επιπρόσθετη ασπίδα προστασίας για να ξεπεράσουν κάποια οικονομικά προβλήματα, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι ασκούνται σωστές πολιτικές και ότι η κρίση αντιμετωπίζεται συνολικά και όχι επιλεκτικά.

Χώρες εκτός Ε.Ε. θα περάσουν τις δικές τους περιπέτειες ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους στον ιστό της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς.

Το παράδειγμα της ραγδαίας κατάρρευσης της Ισλανδίας είναι χαρακτηριστικό:

Μόλις το 2007 η Ισλανδία των 320.000 κατοίκων είχε αναδειχθεί από τον ΟΗΕ ως η πλέον αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο και κατείχε παγκοσμίως την 4η θέση σε κατά κεφαλήν παραγωγικότητα.

Οι οικονομικοί της δείκτες επιβραδύνθηκαν τη διετία 2000-2002 αλλά μετά αυξήθηκαν στο 4,3% το 2003, στο 6,2% έως 7% από το 2004 και μετά , ενώ μέχρι σήμερα η ανεργία ήταν κάτω από 1% η χαμηλότερη στην ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη.

Η ισλανδική οικονομία βασίζεται στην υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια, στην αλουμίνα, στο σιδηροπυρίτιο, στον τουρισμό και φυσικά στην εξαιρετικά αναπτυγμένη αλιεία που απασχολεί σχεδόν το 8% του εργατικού δυναμικού της χώρας με κέρδη το 40% του συνόλου των εξαγωγών.

Μέχρι και τέλη του 20ου αιώνα η Ισλανδία ήταν μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης αλλά κατά τις τελευταίες δεκαετίες κατάφερε να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της.

Δεν εισήλθε στην Ε.Ε. για να μη χαθούν τα πλεονεκτήματα και τα δικαιώματα στην αλιεία, ενώ πρόσφατα ενισχύθηκαν οι τομείς στην παροχή υπηρεσιών, στην παραγωγή συστημάτων software, στη βιοτεχνολογία και στις οικονομικές υπηρεσίες.

Το εθνικό νόμισμα είναι η ισλανδική κορόνα και από το 2007 μελετάται η προσχώρηση στο ευρώ χωρίς η χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Το χρηματιστήριο της Ισλανδίας ιδρύθηκε το 1985 και στο Ρέϋκιαβικ λειτουργούν τρεις επενδυτικές τράπεζες.

Οι Ισλανδοί έρχονται δεύτεροι στον κόσμο σε μακροζωία με μέσο όρο ζωής τα 81.8 χρόνια και η χώρα είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες για να ζει κανείς.

 Επιχειρήσεις της Ισλανδίας λειτουργούν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στη Βρετανία όπου φίρμες όπως House of Fraser, Hamleys και Iceland είναι πολύ γνωστές.

Σήμερα τα μαντάτα από τη χώρα του πάγου και της φωτιάς είναι εξαιρετικά δυσοίωνα, με τα επιτόκια να βρίσκονται στο 15,5% και τον πληθωρισμό πάνω από 12%.

Μέχρι πριν από 10 χρόνια οι ισλανδικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν το ντόπιο χρήμα για τις χρηματοδοτήσεις τους, αλλά από το 2006 και μετά  εξαρτώνται για ρευστό από τις ξένες αγορές και σήμερα με τη διεθνή οικονομική κρίση πληρώνουν το τίμημα.

Μόνο κατά τον τελευταίο μήνα η ισλανδική κορόνα έχασε το 30% της αξίας της έναντι της στερλίνας και η εθνική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Με την ελεύθερη πτώση της κορώνας που αξίζει σήμερα όσο το νόμισμα της Ζιμπάμπουε και του Τουρκμενιστάν, η μέχρι τώρα ισχυρή οικονομία της Ισλανδίας καταρρέει.

Η μια από τις τρεις τράπεζες κρατικοποιήθηκε, η άλλη αναζητά χρήματα και στην  κεντρική τράπεζα οι συσκέψεις των στελεχών γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και σε πνεύμα ολοκληρωτικής απελπισίας.

Ουρές σχηματίζονται στα ταμεία από ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν αναλήψεις από τις καταθέσεις τους και στα σούπερ μάρκετ ο κόσμος αγοράζει μαζικά λάδι και ζυμαρικά πριν εξαντληθούν.

Οι Πολωνοί και οι Λιθουανοί μετανάστες έχουν ήδη φύγει από τη χώρα καθώς το νόμισμα δεν έχει πλέον αξία για να το στέλνουν στα σπίτια τους, οι τουρίστες έφυγαν κι αυτοί και οι Ισλανδοί είναι πλέον μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν τον σκληρό επερχόμενο χειμώνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης