Έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ δηλώνει ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας

Έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ δηλώνει ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας

Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» να τεθεί η Γροιλανδία υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ

Έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ δηλώνει ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει πως θέλει να θέσει υπό τον έλεγχο της Ουάσινγκτον το νησί. Ταυτόχρονα, ο Έγκεντε ζήτησε να γίνονται σεβαστές οι φιλοδοξίες ανεξαρτητοποίησης της πατρίδας του.

Ο Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» να τεθεί η Γροιλανδία, αυτό το ημιαυτόνομο έδαφος της Δανίας, υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να προσφύγει σε στρατιωτικά ή οικονομικά μέσα, όπως να επιβάλει δασμούς στη Δανία, για να πετύχει τον στόχο του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη, ο Έγκεντε ρωτήθηκε αν είχε κάποια επικοινωνία με τον Τραμπ και απάντησε: «Όχι, αλλά είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε».

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέριξεν, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου, είπε την Πέμπτη ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Τραμπ αλλά δεν αναμένει να συμβεί αυτό πριν από την ορκωμοσία του.

Η Γροιλανδία έχει 57.000 κατοίκους και μέχρι το 1953 ήταν αποικία της Δανίας. Σήμερα είναι αυτοδιοικούμενο έδαφος και το 2009 εξασφάλισε το δικαίωμα να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της με δημοψήφισμα. Οι ΗΠΑ διατηρούν μια στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Ο Έγκεντε αναφέρθηκε στη επιδίωξη της ανεξαρτησίας, λέγοντας: «Επιθυμούμε την ανεξαρτησία, έχουμε την επιθυμία να είμαστε κύριοι του σπιτιού μας (…) Αυτό είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να το σέβονται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κόβουμε τους δεσμούς, τη συνεργασία και τις σχέσεις μας με τη Δανία».

Το κίνημα της ανεξαρτησίας έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και ο Έγκεντε αναφέρθηκε σε αυτό σε μια ομιλία του με την ευκαιρία του Νέου Έτους.


Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Η μαρτυρία του Γιώργου Σατσίδη για τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες - Πώς σώθηκε το σπίτι Ελληνίδας μακιγιέζ δίπλα στη βίλα της Ριάνα που κάηκε

Για δύο χρόνια δεν ξέραμε ότι έχουμε θερμοσίφωνα, πιστεύαμε ότι το ζεστό νερό ήταν δώρο από το σύμπαν, είπε η Νατάσσα Μποφίλιου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης