Μπαγκλαντές: Στους 32 οι νεκροί στις φοιτητικές διαδηλώσεις

Μπαγκλαντές: Στους 32 οι νεκροί στις φοιτητικές διαδηλώσεις

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι φοιτητές που σκοτώθηκαν πυρά αστυνομικών - Ζητούν δίκαιες και αξιοκρατικές προσλήψεις στο δημόσιο

bangladesh-xr
Στους 32 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στο Μπαγκλαντές, από την αρχή της εβδομάδας, σε διαδηλώσεις φοιτητών κατά του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσαν νοσοκομεία της χώρας. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 22 νεκρούς.

Αστυνομικές δυνάμεις της χώρας κατέστειλαν βίαια αυτή την εβδομάδα φοιτητικές διαδηλώσεις που μαίνονταν επί εβδομάδες με αίτημα τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.



Τα περισσότερα από τα θύματα είναι φοιτητές που σκοτώθηκαν πυρά αστυνομικών.

Κλείσιμο


Νωρίτερα σήμερα διαδηλωτές πυρπόλησαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του κύριου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου του Μπαγκλαντές, BTV, και «πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι μέσα», μετέδωσε σήμερα το μέσο ενημέρωσης στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.



«Καταστροφική φωτιά στο BTV. Επεκτείνεται γρήγορα. Περιμένουμε βοήθεια από την πυροσβεστική. Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα», τόνισε το BTV. «Εκατοντάδες διαδηλωτές (...) πυρπόλησαν την αίθουσα υποδοχής».

Ένας αξιωματούχος του BTV δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις, πυρπολώντας τουλάχιστον 60 οχήματα και ένα κτίριο γραφείων.

Δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο ζητούν οι διαδηλωτές

Εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές οργανώνουν σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σύστημα των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις και να υιοθετήσει ένα σύστημα βασισμένο στην αξιοκρατία.

Με βάση το σημερινό σύστημα, περισσότερες από τις μισές καλοπληρωμένες και περιζήτητες θέσεις στο δημόσιο καλύπτονται από συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, κάτι που οι φοιτητές θεωρούν ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση. Έτσι, το 30% των θέσεων καλύπτεται από τα παιδιά εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1971, το 10% από γυναίκες και το 10% από πολίτες συγκεκριμένων περιοχών.



Οι φοιτητές δέχονται να διατηρηθούν μόνο οι ποσοστώσεις για τις εθνικές μειονότητες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (το 6% των θέσεων). Θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί τα παιδιά των υποστηρικτών της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά από το 2009 και τον Ιανουάριο κέρδισε για τέταρτη συνεχόμενη φορά τις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση πάντως μποϊκοτάρισε τις εκλογές.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη βία και κάλεσε το Μπανγκλαντές «να εγγυηθεί αμέσως την ασφάλεια όλως των ειρηνικών διαδηλωτών» ενώ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ καταδίκασε «τη βία εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών».


Ειδήσεις σήμερα:

Ποια είναι η πριγκίπισσα από το Ντουμπάι που χώρισε μέσω Instagram: Η Ελληνίδα μάνα της και το ταξίδι του μέλιτος στη Μύκονο

Αφηνίασαν οι Τούρκοι με τη Βανδή μετά την ακύρωση της συναυλίας για την αφίσα του Ατατούρκ: Να γυρίσεις πίσω κολυμπώντας


Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης: Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης